Κοσμοσυρροή για τους «ναυαγούς»

Οκτώ παραστάσεις και δεν έχει μείνει ούτε ένα εισιτήριο. Ο χαμός, φυσικά, που γίνεται για την ασπρομάλλα κυρία του gαλλικού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν μόνο πρωτόγνωρος δεν είναι για τους ανθρώπους του Φεστιβάλ. Τρίτη φορά στην Ελλάδα για την ιδρύτρια του Θεάτρου του Hλιου (η πρώτη ήταν το 2006 με το «Τελευταίο Καραβ;aν Σαράι» αλλά και το 2007 με το έργο «Εφήμεροι») και φαίνεται ότι οι εντυπώσεις του ελληνικού κοινού από τις προηγούμενες παραστάσεις ήταν οι καλύτερες. Τα εισιτήρια για το τετράωρο θεατρικό υπερθέαμα «Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας» έχουν κάνει ήδη «φτερά» και σίγουρα η επιλογή να συμπεριληφθεί η ασυμβίβαστη σκηνοθέτιδα στο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη.

Η νέα παραγωγή που εδώ και λίγες ημέρες φιλοξενείται στο Athens Metropolitan Expo είναι μια επικών διαστάσεων παράσταση εμπνευσμένη από το διήγημα του Ιουλίου Βερν «Οι ναυαγοί του Ιωνάθαν». Πρόκειται για ένα από τα έργα του αγαπημένου συγγραφέα, το οποίο δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατό του, επεξεργασμένο από τον γιο του Μισέλ.

Η δράση του έργου μάς μεταφέρει στις παραμονές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Παρίσι. Εκεί, σε μια σάλα χορού, μια ομάδα βωβού κινηματογράφου γυρίζει ένα φιλμ βασισμένο σε μυθιστόρημα του Βερν. Θέμα του, το ναυάγιο ενός πλοίου που έκανε το ταξίδι από το Κάρντιφ στην Αυστραλία, καθώς και οι περιπέτειες των ναυαγών. Η ταινία δεν ολοκληρώνεται ποτέ όμως γιατί κηρύσσεται ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

«Πιστεύω ότι πραγματικά είναι το πιο πολιτικό θέαμα που θα μπορούσα να σκηνοθετήσω, μια παράσταση που δείχνει με σαφήνεια και ενθουσιασμό τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος» έχει δηλώσει για το έργο της η Μνουσκίν.

Γνωστή ως ιδρύτρια του Θεάτρου του Ηλιου, η 72χρονη πλέον Αριάν είναι κόρη του Ρώσου κινηματογραφικού παραγωγού Αλεξάντρ Μνουσκίν και εγγονή του Αγγλου θεατρικού ηθοποιού Νίκολας Χάνεν. Οι σπουδές της ψυχολογίας σύντομες, αφού ο κόσμος του θεάτρου την καλούσε από νωρίς.

Την αβανγκάρντ θεατρική κολεκτίβα με το όνομα Θέατρο του Ηλιου ιδρύει το 1964, αμέσως μετά την αποφοίτησή της από τη σχολή Θεάτρου του Ζακ Λεκόκ. Βασική αρχή της ομάδας που ηγείται είναι ότι όλα τα μέλη είναι ίσα μεταξύ τους, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν ίδιους ρόλους στο θεατρικό… κοινόβιο και φυσικά αμείβονται το ίδιο.

Βέβαια, αυτό δεν είναι και το μοναδικό ανατρεπτικό στοιχείο που η Μνουσκίν εφαρμόζει στους θεατρικούς συνοδοιπόρους της. Πιστεύοντας ότι μια θεατρική παράσταση δεν μπορεί να περιοριστεί στους τέσσερις τοίχους, βάζει τους ηθοποιούς της να ετοιμάζονται και να βάφονται μπροστά στα μάτια των θεατών. Με λίγα λόγια, τα καμαρίνια βρίσκονται επί σκηνής, προσφέροντας τη δυνατότητα στο κοινό να βλέπουν από πολύ κοντά τις προετοιμασίες προτού εκείνοι ξεκινήσουν να παίζουν.

Οσο για το «σπίτι» του θιάσου, τη λεγόμενη Καρτουσερί, αυτό δεν είναι άλλο από την παλιά πυριτιδαποθήκη στο δάσος της Βενσέν του Παρισιού όπου τα τελευταία 40 χρόνια στεγάζει τις ανησυχίες αλλά και τους θεατρικούς πειραματισμούς της.

Info: Το έργο «Οι ναυαγοί της τρελής ελπίδας» παρουσιάστηκε στο Athens Metropolitan Expo (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος») και συνεχίζεται από 15 έως και 19 Ιουνίου. Ωρα έναρξης: 19:00. Τιμές εισιτηρίων: 30 ευρώ, 25 ευρώ (μειωμένο), 20 ευρώ (φοιτητικό – ΑΜΕΑ).

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα