Επικίνδυνα παιχνίδια από Ασαντ

«Ημέρα των φυλών». Ετσι ονομάστηκε η έκκληση των αντικαθεστωτικών προς όλους τους Σύριους πολίτες και όλες τις φυλές της χώρας να κατακλύσουν τους δρόμους κάθε πόλης με αίτημα την πτώση του Ασαντ.

Την ίδια στιγμή που οι πολίτες πλημμυρίζουν τους δρόμους, ο στρατός της Συρίας φτάνει στα τουρκικά σύνορα. Με στόχο την «αποκατάσταση της ασφάλειας» και τη σύλληψη «ενόπλων», οι συριακές στρατιωτικές δυνάμεις ξεκίνησαν επιχειρήσεις κοντά στα τουρκικά σύνορα, στην πόλη Τζισρ αλ Σουγούρ. Είχε προηγηθεί ο θάνατος τουλάχιστον 120 ανδρών των δυνάμεων Ασφαλείας από ένοπλες δυνάμεις αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τη συριακή τηλεόραση – εκδοχή που ωστόσο αμφισβητείται από αυτόπτες μάρτυρες και υπερμάχους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι 120 άντρες των δυνάμεων Ασφαλείας σκοτώθηκαν στη διάρκεια ανταρσίας στο αρχηγείο Ασφαλείας.

Η στρατιωτική επιχείρηση, όπου συμμετέχουν 30.000 στρατιώτες, πραγματοποιείται τη στιγμή που ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ υφίσταται διεθνή πίεση για τις καταγγελίες για σφαγές διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με τη συριακή τηλεόραση, μονάδες του Συριακού Αραβικού Στρατού ανέλαβαν δράση ως απάντηση του λαού.

«Στην Τουρκία έχουν περάσει ήδη 2.500 Σύριοι πρόσφυγες» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ πρόσθεσε ότι «πρόσφυγες της Συρίας φτάνουν συνήθως στην τουρκική επαρχία Χατάι, στο νότιο τμήμα της χώρας». Δεν παρέλειψε να επαναλάβει άλλη μια φορά ότι τα «σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά για τους Σύριους», όπως είχε προηγουμένως δηλώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, στην επαρχία Ντεράα, στο χωριό Μπόσρα αλ Χαρίρι, οι κάτοικοι-διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με τα πυρά των δυνάμεων Ασφαλείας. Σύμφωνα με τον Ράμι Αμπντελραχμάν, υπεύθυνο του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δυο αντικυβερνητικοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν στο πλαίσιο της ειρηνικής διαδήλωσης. Στη διαμαρτυρία πήραν μέρος περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι με σύνθημα «ο λαός θέλει να ανατρέψει το καθεστώς».

Δήμητρα Αθανασοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα