Στον Αλιμο «έκαψαν» 950.000 €

Ενα «πράσινο» έργο με προϋπολογισμό 950.000 ευρώ, που υποτίθεται ότι θα άλλαζε την όψη ενός από τους πιο κεντρικούς δρόμους του Δήμου Αλίμου, ξεράθηκε -κυριολεκτικά!- μέσα σε λίγες εβδομάδες. Οι κουκουναριές, αξίας 650 ευρώ η μία, οι οποίες τοποθετήθηκαν στη θέση των ελιών και των νεραντζιών που έριχναν για πολλά χρόνια τον ίσκιο τους στα πεζοδρόμια της λεωφόρου Καλαμακίου, «κάηκαν» εξαιτίας λανθασμένων εκτιμήσεων ή ελλιπούς φροντίδας από τους γεωπόνους που ανέλαβαν τη φύτευσή τους. Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται για τη θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η υπό ανάπλαση λεωφόρος.

Το έργο είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία από την αρχή της υλοποίησής του, πριν από περίπου δύο μήνες. Τότε ο δήμαρχος Αλίμου Θάνος Ορφανός σε ανοικτή επιστολή προς τους δημότες του τόνιζε ότι «σκοπός μας είναι να αποκτήσει ο κεντρικός δρόμος του Καλαμακίου όψη σύγχρονη, με ομοιογενές και πυκνό πράσινο και πεζοδρόμια φιλικά στους περιπατητές και υπερήλικες». Ο σχεδιασμός του έργου, που είχε δρομολογηθεί από το 2009 με ομόφωνη απόφαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου, προβλέπει αποξήλωση των πεζοδρομίων, απομάκρυνση και μεταφύτευση του αστικού πρασίνου σε άλλους χώρους και αποκατάσταση των φθαρμένων δικτύων και υποδομών. Ο αρχικός προϋπολογισμός του ήταν 2.050.000 ευρώ (1.500.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ και 550.000 ευρώ από το ταμείο του δήμου), αλλά μετά τη διενέργεια ανοικτής δημοπρασίας το κόστος έπεσε στις 950.000 ευρώ και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ.

«Αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα του δημάρχου, ότι δηλαδή οι δημότες Αλίμου δεν επιβαρύνονται από την ανάπλαση. Ποιος όμως νομιμοποιείται να σπαταλήσει δημόσιο χρήμα, από το ΕΣΠΑ, για ένα αποτυχημένο έργο;» λέει ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Ανω Κάτω στο Καλαμάκι Δημήτρης Κλαυδιανός. Κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι οι κουκουναριές που αντικατέστησαν τα παλιά δέντρα ξεράθηκαν επειδή φυτεύτηκαν σε λάθος χρόνο και με λάθος τρόπο. «Τα δέντρα, ύψους 2,5 μέτρων, ήρθαν από την Ιταλία, έμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο εργοτάξιο, τοποθετήθηκαν σε χώμα ανακατεμένο με τα μπάζα της εκσκαφής και, το κυριότερο, φυτεύτηκαν στις αρχές Απριλίου, οπότε ήταν αδύνατο να επιζήσουν».

Ταμπελάκια με μηνύματα

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας η παράταξη Ανω Κάτω στο Καλαμάκι τοποθέτησε πριν από λίγες ημέρες στους κορμούς των ξερών δέντρων ταμπελάκια με μηνύματα όπως «Λεφτά υπάρχουν. Σιγά τα 650 ευρώ που κόστισα», «Καλά, δεν ήξεραν ότι δεν φυτεύουν δέντρα τον Απρίλιο;» Από την πλευρά του δήμου ο κ. Ορφανός παραδέχεται ότι «υπήρξε αστοχία με τη φύτευση των κουκουναριών», υποστηρίζει όμως ότι η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον εργολάβο που ανέλαβε την τοποθέτησή τους: «Οι γεωπόνοι μάς είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Προφανώς έγιναν λάθη, που θα διορθωθούν στην επόμενη φυτευτική περίοδο. Ο εργολάβος είναι υποχρεωμένος να αντικαταστήσει τα δέντρα που δεν άντεξαν, να τα συντηρεί για δύο χρόνια και να παραδώσει το έργο σε 18 μήνες. Αν δεν τηρήσει τους όρους της σύμβασης, δεν πρόκειται να πληρωθεί».

Γεράσιμος Κόντος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα