Ενας βουλιμικός κοσμοπολίτης χωρίς επαφή με την πραγματικότητα

O Θεόδωρος Πάγκαλος το έχει πάρει απόφαση ότι ύστερα από τόσες γκάφες που διέπραξε τα τελευταία δυο χρόνια από τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης οδηγείται κατευθείαν στο μουσείο της πολιτικής ιστορίας του τόπου.

Δεν είναι μόνο που οι τελευταίες αποτυχημένες συγγραφικές απόπειρές του, όπως το βιβλίο «Με τον Ανδρέα στην Ευρώπη», είναι γεμάτες από νοσταλγικές αναμνήσεις, όπως η καταγγελία του ότι ο συγχωρεμένος ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ ήταν μέγας τρακαδόρος και δεν έβαζε ποτέ το χέρι στην τσέπη αλλά και… μπερμπάντης (αυτό δεν χρειαζόταν να μας το πει!), αφού τον είχε τσακώσει ο ίδιος στο δωμάτιο με τη Δήμητρα, σε μια εποχή που ήταν άγνωστος ο δεσμός τους.

Η πιο χαρακτηριστική ένδειξη ότι ο Πάγκαλος πάει τρέχοντας για αποστρατεία είναι η έγνοια του για την υστεροφημία του -δεν θέλει να μείνει στη μνήμη των Ελλήνων ως ο πολιτικός της σπαλομπριζόλας- και η τάση του να παρομοιάζει τον εαυτό του με τον… Ελευθέριο Βενιζέλο!Απίστευτο και όμως ελληνικό.

Σε ένα από τα συνηθισμένα πλέον παραληρήματά του, με αφορμή δημοσίευμα της «δημοκρατίας» για τους λογαριασμούς των κινητών στο γραφείο του, έφτασε να υποστηρίξει ότι το ρεπορτάζ μας ήταν κατευθυνόμενο από τη Ν.Δ. και κατέληξε: «Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Συγγρού συναγωνίζεται πλέον τον αντιβενιζελικό Τύπο του 1920, όταν παρίσταναν τον Βενιζέλο (παρομοίαζαν ήθελε να πει, αλλά ας μην το κάνουμε θέμα) με διάβολο!».

Η άποψη αυτή έχει την πρωτοτυπία της. Ο εγγονός του δικτάτορα, απομίμηση του Βενιζέλου. Μήπως να του φτιάχναμε και ένα κέρινο ομοίωμα, να του το τοποθετήσουμε δίπλα σε εκείνο του μεγάλου Κρητικού στο Μουσείο Βρέλλη για να ηρεμήσει;

Οπως και να έχει, εμείς δεν είχαμε σκοπό να του προκαλέσουμε τέτοιους συνειρμούς βενιζελικούς, αλλά να τον κάνουμε να μας απαντήσει για τους φουσκωμένους λογαριασμούς των κινητών και τον βασικό μισθό 126.000 ευρώ που έβγαλε σε στενό συνεργάτη του. Το καταφέραμε εν μέρει για το πρώτο, αλλά ο κύριος αντιπρόεδρος, μέσα στον οίστρο του, ξέχασε να απαντήσει για το δεύτερο!

Από τη στιγμή που ξύπνησε ο Βενιζέλος μέσα του, πού να ασχοληθεί με τα προνόμια και τις αποδοχές της νομενκλατούρας.

Και αν η αντίδρασή του για τα κινητά ήταν μνημειώδης, για το ταξίδι στη Βενετία ήταν κορυφαία. Ο αντιπρόεδρος ταξίδεψε στην πόλη των δόγηδων μαζί με την καταμαυρισμένη από την ψήφο των πολιτών του Δήμου Σαρωνικού σύζυγό του, Χριστίνα Χριστοφάκη, και παρέστη στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου της Μπιενάλε, το οποίο αφιερώθηκε στη γλύπτρια Διοχάντη.

Σύμφωνα με το… λυρικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η αντιπροεδρία για να δικαιολογήσει το ταξιδάκι του Θόδωρου, «η ελληνική συμμετοχή χαρακτηρίστηκε από την αρμονία των στοιχείων. Η Διοχάντη εκάλυψε το βυζαντινίζον εξωτερικό του κτιρίου με σανίδωμα συμπαγές και εξασφάλισε ένα παιχνίδι φωτός, νερού και ήχου».

Σύμφωνα δε με τον συντάκτη του δελτίου, ο οποίος δεν αποκλείεται να είναι ο ίδιος ο Πάγκαλος, «το νερό προερχόταν από το διπλανό κανάλι». Τέτοια ακρίβεια στην ενημέρωση!

Οταν όμως ο Παγκαλος κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις για το ταξιδάκι, καθώς τέτοιες πρακτικές αναψυχής είναι για… σανίδωμα αυτή την εποχή, το μόνο που βρήκε να πει, πέραν του νέου παραληρήματος, ήταν ότι δεν έμεινε σε ακριβό αλλά σε φθηνό ξενοδοχείο των 425 ευρώ.

«Φθηνά επιχειρήματα αμετροεπούς ανθρώπου! Γνωρίζει άραγε πώς ακούει ένας συνταξιoύχος ότι τα 425 ευρώ για μια βραδιά είναι λίγα; Να μη σου πω!» έλεγε μετά την αποκάλυψή μας σε δημοσιογραφική συντροφιά στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Αφήστε που δεν κατέλυσε εκεί που ισχυρίζεται. Η «δημοκρατία» ξέρει…

Η αλήθεια είναι ότι ο αντιπρόεδρος αγαπούσε πάντα τέσσερα πράγματα:

το καλό φαγητό

την ντόλτσε βίτα

την αθυροστομία

τις διώξεις δημοσιογράφων (αυτό το τελευταίο πρέπει να είναι DNA από τον δικτάτορα πρόγονο)

Οι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι στην ανατολική Αττική συχνά περιγράφουν έναν άνθρωπο που κρατά στα χέρια του τα παιδάκια στις δεξιώσεις και μπουκωμένος όπως είναι, καμιά φορά και λιγδωμένος, τους προσφέρει μεζέ!

«Ελα, πάρε κι εσύ» είπε σε ένα συνεργάτη του Λεωνίδα Κουρή σε μια πρόσφατη δεξίωση… Το καλύτερό του είναι πάντως να τρώει το λαχταριστό κρέας στο Τρίγωνο των Καλυβίων ή σε μια άλλη ονομαστή ταβέρνα της Χασιάς.

Οταν όμως πηγαίνει για κολύμπι και ούζο στο Λαγονήσι Resort του Μαντωνανάκη, όπου ο πεθερός του Χριστοφάκης, γνωστός κατασκευαστής, είχε αναλάβει διάφορες εργασίες, είναι πιο προσεκτικός, γιατί από τα αλώνια μπαίνει στα σαλόνια.

Και παρότι Αρβανίτης στην καταγωγή και καμιά φορά άξεστος στους τρόπους του, τότε παίρνει έναν αέρα… ευρωπαϊκό. Αυτό που δεν μπορεί να κόψει διαχρονικά ο αντιπρόεδρος είναι το κυνήγι των δημοσιογράφων. Είναι δε τόσο μνησίκακος ώστε κρατά αρχείο δημοσιευμάτων που νομίζει ότι τον θίγουν, παραμονεύει τα υποψήφια θύματά του κι όταν δει ότι δεν σταματούν την κριτική, που είναι η δουλειά τους άλλωστε, τότε ανασύρει από το αρχείο τα δημοσιεύματα και καταθέτει αναδρομικά αγωγές γι’ αυτά! Ολίγον βραδυφλεγής σε θέματα τιμής ο κύριος αντιπρόεδρος.

Είναι δε τέτοιο το μένος του ώστε πρόσφατα λέγεται ότι τηλεφώνησε στον πρόεδρο της ΕΡΤ Θανάση Παπαγεωργίου και του ζήτησε την απόλυση του δημοσιογράφου της πρωινής ζώνης επειδή δεν του αρέσουν τα σχόλιά του!

Για την αθυροστομία δεν χρειάζεται και πολλά. Την έχουν νιώσει στο πετσί τους άλλωστε η Βρετανή πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ.

Οσο για γκάφες και ατάκες, από πού να ξεκινήσει κανείς και πού να τελειώσει. Από τον μεγάλο τραγουδιστή, όπως αποκαλούσε τον Οτσαλάν σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, την κυρία Κατεχάκη και τη δις κλοτσηδόν αποπομπή του από τις κυβερνήσεις Σημίτη; Από το γεγονός ότι τη βραδιά των Ιμίων ήταν σε τηλεοπτικό στούντιο και την απαράδεκτη φράση του περί σημαίας;

‘Η, για να φθάσουμε στα πρόσφατα, τα «όλοι μαζί τα φάγαμε» και «το κίνημα των “Αγανακτισμένων” είναι μόδα των τεχνολογιών».

Στην πραγματικότητα ξέρει και ο ίδιος βαθιά μέσα του ότι όσα λέει ή κάνει δεν είναι αντάξια της διαδρομής του, γι’ αυτό στο περίφημο ταξίδι στην Ιταλία παραδέχθηκε ότι έχει πει πολλές βλακείες.

Το ζήτημα είναι να μην κάνει και άλλες. Και όταν κάθεται τα βράδια στο διαμέρισμα που κληρονόμησε από τη θεία του στην πλατεία Κολωνακίου, καλό είναι να σκέφτεται πως ο πολιτικός πρέπει να ξέρει και πότε να φεύγει. Και όχι να επιδιώκει τη συνέχιση της παρουσίας του επιδιώκοντας να κληρονομήσει την έδρα του στην κατά πολύ νεότερη σύζυγό του…


Ο κ. αντιπρόεδρος φοβήθηκε να πάει στο Δίστομο, στις εκδηλώσεις για την 67η επέτειο της σφαγής

Με χαμηλόβαθμη κυβερνητική εκπροσώπηση πραγματοποιήθηκε χθες ο εορτασμός της 67ης επετείου από τη σφαγή του Διστόμου, αφού ο (κατά τα λοιπά… άφοβος) αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, δεν τόλμησε να παραστεί στις εκδηλώσεις και την τελευταία στιγμή ειδοποίησε ότι ακυρώνει την προγραμματισμένη του εμφάνιση εκεί. Ο κ. Πάγκαλος προτίμησε την «ασφάλεια» των κοινοβουλευτικών εδράνων όπου, την ίδια ώρα χθες το πρωί, διαπληκτιζόταν έντονα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Την παραμονή της ακύρωσης της επίσκεψης του κ. Πάγκαλου, αναστάτωση είχε επικρατήσει στο Δίστομο, με κατοίκους να μοιράζουν φέιγ βολάν, στα οποία δήλωναν τις οργισμένες προθέσεις τους απέναντι στους πρωτοκλασάτους εκπροσώπους της κυβέρνησης που θα αποφάσιζαν να πατήσουν το πόδι τους στον ιστορικό τόπο. Οι απειλές «στολίσματος» των κυβερνητικών αξιωματούχων, ιδιαίτερα έπειτα και από τα προηγούμενα των κ. Πεταλωτή, Γκερέκου, Βρεττού, Νταλάρα και άλλων υψηλά ιστάμενων «πράσινων» στελεχών που αναγκάστηκαν να φυγαδευτούν άρον άρον για να αποφύγουν τα χειρότερα, δεν άφησαν περιθώριο για ηρωισμούς….

Ετσι, στο Μνημόσυνο Σφαγιασθέντων και στις τελετές που ακολούθησαν ανήμερα της αποτρόπαιης σφαγής των Διστομιτών από τις δυνάμεις των Ες Ες στις 10 Ιουνίου του 1944, κανένα υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης δεν επιχείρησε τελικά να παραστεί. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε εκτάκτως ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Αλέξανδρος Φούρλας, ενώ το «παρών» έδωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς, ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Βοιωτίας Ευάγγελος Μπασιάκος, καθώς και οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας Βασιλική Τσόνογλου, Αρια Αγάτσα και Βασίλης Τόγιας.

«Χοντρό» λεκτικό επεισόδιο ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Πάγκαλο σημειώθηκε χθες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επέλεξε τα βουλευτικά έδρανα αντί των κυβερνητικών και έτσι, όταν άκουσε τον κ. Τσίπρα να αναφέρεται σε αυτόν, βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής, με αποτέλεσμα τα αίματα να ανάψουν:

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ευτυχώς, κ. Παπανδρέου, που δεν μας είπατε σήμερα ότι είναι ευλογία το Μνημόνιο, όπως μας έλεγε ο Πάγκαλος.

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Είστε κακοήθης.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σταματήστε. Μη με διακόπτετε. Δεν είναι τσιφλίκι σας η Βουλή και να σταματήσετε αμέσως .Να σεβαστεί ο Πάγκαλος τον θεσμό του Κοινοβουλίου.

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Μην ξαναμιλήσεις για μένα.

{{-PCOUNT-}}37{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα