Μια αποκάλυψη-σοκ που εμπλέκει τον Ελληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου σε περίεργες συμφωνίες για την «αποχώρηση» του Καντάφι από τη Λιβύη κάνει η έγκυρη βρετανική εφημερίδα «Independent». H εφημερίδα επικαλείται non paper που βρίσκεται στη διάθεσή της και αποτελεί προϊόν των επαφών «ενός πρώην διπλωμάτη που βρίσκεται κοντά στον Ελληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και μέλη του καθεστώτος, όπως τον Λίβυο πρωθυπουργό Αλ-Μπαγκντάντι Αλ-Μαχμούντι».
Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει πως οι συζητήσεις είχαν στόχο μια «μυστική συμφωνία» για τη χρήση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα δεσμευμένα λιβυκά κεφάλαια, που θα μοιράζονταν (προφανώς στη μέση) με το πρόσχημα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και στις δύο πλευρές του πολέμου στη χώρα. Οι αξιωματούχοι στην Τρίπολη υποστηρίζουν πως η συμφωνία θα προετοίμαζε τις συνομιλίες για την ειρήνη στη χώρα και τη διαπραγμάτευση με τον Καντάφι για την αποχώρησή του. Φαίνεται, δηλαδή, ότι ο Καντάφι εμφανιζόταν πρόθυμος -με τη μεσολάβηση της ελληνικής πλευράς- να δώσει τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια, εφόσον «ξεπάγωναν» οι λογαριασμοί του προς τους αντικαθεστωτικούς, με αντάλλαγμα την ομαλή αποχώρησή του.
Ομως, το υπόμνημα παρέμεινε ανυπόγραφο, επειδή η γαλλική κυβέρνηση φαίνεται να «προειδοποίησε τους Ελληνες πως τέτοιου είδους συμφωνία θα νομιμοποιούσε τον Μουαμάρ Καντάφι ως ηγέτη της Λιβύης και θα υπονόμευε την πολιτική της δυτικής συμμαχίας να τον κρατά απομονωμένο». Σύμφωνα με την εφημερίδα, αξιωματούχοι και στην Αμερική γνώριζαν για τις συνομιλίες, όμως δεν τις σχολίαζαν δημοσίως, επειδή σέβονταν τις γαλλικές πεποιθήσεις. Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως γνωρίζει τις «πολλές και συνεχείς» προσπάθειες ανθρώπων κοντά στον Καντάφι να διαπραγματευτούν την αποχώρησή του, αλλά δεν μίλησε με λεπτομέρειες. Ο «Independent» αναφέρει και δηλώσεις ανώνυμης πηγής από τη δυτική διπλωματία που υποστηρίζει ότι η Γαλλία υπονόμευσε τη συμφωνία της Αθήνας με το λιβυκό καθεστώς. Η ίδια πηγή αρνείται πως η Γαλλία χρησιμοποίησε τις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για να την εκβιάσει, λέει όμως πως κάτι τέτοιο «υπήρχε σαν υπονοούμενο στο μήνυμα».
Ανώτερος Λίβυος αξιωματούχος σχολιάζει πως «τα λεφτά που δεσμεύουν οι ξένες τράπεζες ανήκουν στη Λιβύη. Η πρόταση αυτή θα τα χρησιμοποιούσε για να ωφελήσει όλους τους Λιβύους». Επιπλέον, θεωρεί πως η δυτική πολιτική εμποδίζει την ειρήνη και κατηγορεί πλέον τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, αλλά και τον εμίρη του Κατάρ για «προσωπική έχθρα» προς τον Καντάφι, η οποία δυσκολεύει και την ανθρωπιστική βοήθεια. «Δεν υπάρχει μεγάλη αμφιβολία στην Τρίπολη πως ο Καντάφι θα πρέπει να φύγει… Αλλά το να κάνουν την απομάκρυνση του Καντάφι προϋπόθεση για τις συνομιλίες… απλώς καθυστερεί τις συζητήσεις» συμπληρώνει ο Λίβυος αξιωματούχος. Τελικά, καθώς το σχέδιο δεν προχώρησε, η «Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη» συναντήθηκε στο Αμπού Ντάμπι και έδωσε 1 δισεκατομμύριο σε ανθρωπιστική βοήθεια για τους Λίβυους επαναστάτες, που όμως είχαν ζητήσει 3 δισεκατομμύρια σαν το λιγότερο ποσό που χρειάζονται.
Η βρετανική εφημερίδα παρουσιάζει και μέρος του υπομνήματος, που λέει ότι η Ελλάδα και η Λιβύη «αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν μια επείγουσα ανθρωπιστική επιχείρηση για την ανάγκη να βοηθήσουν όλους τους Λίβυους πολίτες και όσους ζουν στη Λιβύη με άλλη εθνικότητα».
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται με χθεσινή ανακοίνωσή του το δημοσίευμα. Στην αρχή το διαψεύδει ως μη ανταποκρινόμενο στην πραγματικότητα, παραδεχόμενο όμως ότι επαφές γίνονται όχι σε διμερές επίπεδο, αλλά υπό την «ομπρέλα» της Ομάδας Επαφής. Και υποστηρίζει ότι οι συζητήσεις «για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον λιβυκό λαό με χρήση δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων του λιβυκού καθεστώτος» γίνονται «με σεβασμό στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».