Βαριές κουβέντες ακούστηκαν στην προχθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Ξεχώρισε η πρωτοφανής επίθεση του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου στον πρωθυπουργό, που τον κατηγόρησε ούτε λίγο ούτε πολύ για… προδοσία, ενώ τα σκάγια των παρευρισκομένων πήραν εκτός του «συνήθους υπόπτου» Γ. Παπακωνσταντίνου, τον Γ. Ραγκούση αλλά και τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου, αφού ετέθησαν -από βενιζελικούς κυρίως βουλευτές- θέματα πολιτικής νομιμοποίησης και εκλογών, αμφισβητώντας ανοιχτά την πολιτική του.
Απευθυνόμενος προσωπικά προς τον πρωθυπουργό, με αφορμή την τοποθέτηση επιτρόπων στα υπουργεία, ο κ. Παναγιωτακόπουλος τον κατηγόρησε ευθέως για θέση της χώρας υπό διεθνή επιτροπεία και επιτήρηση. Αντιδρώντας, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως δεν το δέχεται αυτό, επαναλαμβάνοντας ότι ζήτησε απλώς παροχή τεχνογνωσίας, καθώς «είμαστε ανίκανοι να κάνουμε πράγματα που μας ζητεί η τρόικα». «Για τεχνογνωσία μας έλεγες και στο ΔΝΤ και μετά το έφερες στη χώρα» του απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Παναγιωτακόπουλος, εμμένοντας στο ότι έχει αποφασιστεί η έλευση των επιτρόπων που οδηγεί σε παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, κάτι που αποτελεί είδος «εθνικής υποτέλειας», αντιδρώντας στα περί «ανικανότητας» του ελληνικού λαού και χαρακτηρίζοντας ακόμα και την τεχνογνωσία «πολιτική υποταγή».
Εμφανώς εξοργισμένος, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να χτύπησε το χέρι στο τραπέζι, φωνάζοντας ότι δεν δέχεται υπαινιγμούς για τον πατριωτισμό του. «Ως εδώ, Γιώργο. Τέρμα τα περί κατοχής και Πινοσέτ. Είμαι πρωθυπουργός της χώρας και απαιτώ να ανακαλέσεις, γιατί όσα λες με προσβάλουν» του είπε, αναγκάζοντάς τον (και ύστερα από παρέμβαση του Δ. Ρέππα) να πάρει πίσω όσα υποστήριξε. Ο τελευταίος πάντως είχε νωρίτερα ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας το Μεσοπρόθεσμο ίδιο με το πρώτο Μνημόνιο και κάνοντας λόγο για «ανίκανα» πρόσωπα. Αναφερόμενος στον Γ. Παπακωνσταντίνου, σημείωσε ότι φέρεται σαν «πάπας» και «Χάρι Πότερ», κατηγορώντας τον για «κινδυνολογία» («ελπίζει» όχι κερδοσκοπικά παιχνίδια), ενώ μίλησε για «ξεπούλημα» της χώρας μέσω των ιδιωτικοποιήσεων. Χαρακτήρισε «διαλυμένη» τη Δημόσια Διοίκηση του κ. Ραγκούση, με τον πρωθυπουργό να υπερασπίζεται τους υπουργούς του. Αναφερόμενος, τέλος, στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, απευθύνθηκε εκ νέου στον πρωθυπουργό ρωτώντας τον αν πάει να… «διχάσει τον λαό». Στις κατηγορίες περί υποθήκευσης της δημόσιας περιουσίας, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να υποστήριξε ότι το μόνο που έχει δικό του και μπορεί να υποθηκεύσει είναι το σπίτι του στο Καστρί, με τον Ν. Αθανασάκη να επιχειρεί ανεπιτυχώς να ελαφρύνει το κλίμα λέγοντας «το σπίτι, πρόεδρε, είναι της Σοφίας».
Εντονη ήταν η κριτική και άλλων μελών του πολιτικού συμβουλίου, τόσο προς το οικονομικό επιτελείο, που «τα άκουγε» για τρίτη συνεχή ημέρα για το αφορολόγητο, την εξίσωση του φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και τις αποκρατικοποιήσεις, όσο όμως και προς τον Γ. Ραγκούση. Τουλάχιστον τρεις βουλευτές, οι Τόνια Αντωνίου, Π. Κουκουλόπουλος και Ν. Σαλαγιάννης, αλλά και ο Κ. Πανταζής έθεσαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θέμα εκλογών, πράγμα που ενόχλησε σφόδρα τον πρωθυπουργό. Ειδικότερα, η Τόνια Αντωνίου επανέφερε το θέμα της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου από 180 βουλευτές, άλλως ζήτησε εκλογές, ώστε να υπάρξει πολιτική νομιμοποίηση για τα νέα μέτρα. Οτι «κάποιοι υπουργοί κάνουν και έργο εκτός από λόγια» υποστήριξε ο Π. Κουκουλόπουλος αναφερόμενος στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ αλλαγή στο μοντέλο διακυβέρνησης και το κυβερνητικό σχήμα ζήτησε ο Ν. Σαλαγιάννης. Κατά της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ τάχθηκε -μεταξύ άλλων- ο Γ. Μίχας, με τον κ. Παπανδρέου πάντως να διαβεβαιώνει ότι τα δίκτυα θα παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο.