Χρειάστηκαν μόλις επτά λεπτά για να «κατέβει» από τη μόνιμη θέση όπου βρισκόταν για είκοσι αιώνες. Η επιβλητική λεοντοκεφαλή της δυτικής όψης του Παρθενώνα, εμφανώς ταλαιπωρημένη από τις φθορές αλλά και το πέρασμα του χρόνου, άφησε το πόστο της και αφέθηκε στις φροντίδες των συντηρητών.
Η διαδικασία έλαβε χώρα χθες το πρωί στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού κ. Γερουλάνου, των ειδικών αλλά και τουριστών, οι οποίοι βρέθηκαν στο σημείο και θαύμασαν από κοντά ένα από τα γλυπτά… θαύματα της αρχαιότητας.
Η εμβληματική μαρμάρινη κεφαλή βάρους 1,2 τόνων «κατέβηκε» από τον βράχο με τη βοήθεια ενός γερανού και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στα εργαστήρια συντήρησης όπου θα παραμείνει έως και το 2013. Τόσο θα διαρκέσουν οι εργασίες, ενώ μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν και άλλα έργα στον Παρθενώνα. Ογδόντα μαρμάρινα μέλη από τη δυτική πλευρά του ναού θα αποξηλωθούν και θα αποκατασταθούν, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ αυτών θα συμπεριληφθούν και επτά μετόπες. Αυτές δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο μνημείο παρά μόνο ως χυτά αντίγραφα. Μάλιστα, δύο πρώτες μετόπες της δυτικής όψης θα εκτεθούν στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
«Αυτό που γίνεται σήμερα εδώ είναι μια απόδειξη πως μερικά πράγματα δεν πρόκειται να μειωθούν ούτε στο παραμικρό με την κρίση. Ενα από αυτά είναι η συμπεριφορά μας στον πολιτισμό. Συνεχίζουμε τη δουλειά χωρίς καμία καθυστέρηση» δήλωσε ο κ. Γερουλάνος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής «μεταφοράς».
Το εντυπωσιακό με την κομψή μαρμάρινη κεφαλή -μια ψευδο-υδρορροή- είναι ότι διατηρεί ακόμη και σήμερα το χρυσαφί χρώμα της χαίτης της, παρά τις φθορές από τους σεισμούς αλλά και τις καταστροφές που υπέστη από τους βομβαρδισμούς του Ενετού Μοροζίνι.
Βέβαια, δεν ήταν μόνο οι ξένοι που «κακομεταχειρίστηκαν» τον Παρθενώνα και τις λεοντοκεφαλές του. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, όπως είχε επισημάνει και ο καθηγητής του ΕΜΠ και αναστηλωτής της Ακρόπολης Μανόλης Κορρές, οι γιοι των αστών Αθηναίων ανέβαιναν στη γιορτή της Αναστάσεως στην Ακρόπολη και ασκούνταν στη σκοποβολή. Στόχευαν τη λεοντοκεφαλή που είχε απομείνει στη βορειοανατολική γωνία του Παρθενώνα, αποδεικνύοντας έτσι πόσο μικρή σημασία είχε για εκείνους το κορυφαίο -κατόπιν- μνημείο.
Μέσα στα έργα, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2013, συμπεριλαμβάνονται η αποκατάσταση στις ραβδώσεις των κιόνων στη βόρεια πλευρά, όπως και η αναστήλωση της νότιας πλευράς των Προπυλαίων, της πλέον ιδιόμορφης αρχιτεκτονικά πλευράς του κορυφαίου μνημείου. Σε αυτό το σημείο, τον 15ο αιώνα είχε δημιουργηθεί από τους κατακτητές Φράγκους ένας πύργος, ο οποίος περιείχε μέλη που είχαν αποκοπεί από τον Παρθενώνα.
Γιώτα Βαζούρα