Ω, άνδρες Αθηναίοι

Ενας 23χρονος φοιτητής κάθεται καταγής, με την πλάτη στο σιντριβάνι. Στηρίζει τους αγκώνες του στα γόνατα και αγκαλιάζει με τις παλάμες το μικρόφωνο.«ΟK, φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Και τώρα τι κάνουμε;». Δίπλα του, μια 45χρονη άνεργη, επίσης καθισμένη οκλαδόν, κουνά το κεφάλι συμφωνώντας με την ερώτηση. «Ως συνταγματολόγος λέω ότι επιτελείτε το έργο σας σαν πολίτες. ”Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων”. Κάνετε πράξη αυτό το ακροτελευταίο άρθρο», ακούγεται από τα μεγάφωνα η απάντηση. Και τα χειροκροτήματα πάνω από 1.000 συγκεντρωμένων.

Είναι στιγμιότυπο από τη (διαφορετική) συνάντηση των «Αγανακτισμένων» στην πλατεία Συντάγματος, την περασμένη Δευτέρα. Αντί γενικής συνέλευσης έγινε λαϊκή διαβούλευση- ενημέρωση για το χρέος, με ομιλητές τρεις οικονομολόγους και έναν συνταγματολόγο. Θύμιζε… αρχαία Αθήνα, Εκκλησία του Δήμου, με θέματα τη δανειακή σύμβαση, το ΔΝΤ, την Ε.Ε. Στην ερώτηση του νεαρού φοιτητή «τώρα τι κάνουμε;» έγνεψαν πάντως πολλά κεφάλια! Η κουβέντα κράτησε για ώρες. Πολλές οι απορίες των «Αγανακτισμένων». Τις περισσότερες φορές τα λόγια έκρυβαν αγωνία για την επιτυχία του κινήματος και για το αύριο της χώρας: «Τι θα γίνει με τυχόν δημοψήφισμα;», «εάν σβήσουμε το χρέος;». Παρόμοιες διαβουλεύσεις (Ημέρα Δημοκρατίας κ.ά.) σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Θράκης, μίλησε για ανάγκη πολιτικής αλλαγής και αμεσοδημοκρατίας, με δημοψηφίσματα, υπογραφές, συζητήσεις, ποικίλες λύσεις. Σύμφωνα άλλωστε με τους ομιλητές, το Μνημόνιο «δεν αποτελεί διέξοδο». Ούτε προϋπάρχει λύση. Οπως είπαν, πρώτο βήμα θα είναι το «όχι» στους δανειστές και έπειτα το «ναι» στην επαναδιαπραγμάτευση με… ελληνικούς όρους. «Η χώρα πουλήθηκε! Πρέπει να επιβάλουμε τον δικό μας έλεγχο στην οικονομία μας. Νέα πολιτική από άλλη εξουσία» συνέχισε ο οικονομολόγος-αναλυτής Δημήτρης Καζάκης και επίσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ο Γιάννης Βαρουφάκης, καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οπως είπε ο κ. Τσακαλώτος «με 1.000.000 κόσμο από όλη τη χώρα στο Σύνταγμα κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου μπορούμε να ”τσακίσουμε” αυτούς που επιβάλουν τη λύση που νομίζουν ότι έχουν».

Ελένη Ευαγγελοδήμου

Φώτο: Χρήστος Ζηνας


Οι «Αγανακτισμένοι» έξω από τη Βουλή για δέκατη πέμπτη ημέρα

Με συζητήσεις για τη μεγάλη αύξηση του ποσοστού ανεργίας (στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ), με καταιγισμό διαδικτυακών καλεσμάτων στους ανέργους να «κατέβουν» στη συγκέντρωση και με… σύγχυση για το αν θα γινόταν ο «αποκλεισμός» της Βουλής κύλησε η χθεσινή 15η ημέρα αγανάκτησης στο Σύνταγμα. Οσον αφορά την περικύκλωση της Βουλής από «ανθρώπινο τείχος», πρόκειται για δράση που έχει αποφασιστεί σε λαϊκή συνέλευση με «ημερομηνία» την παραμονή της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου.

Στην οδό Αμαλίας τα αντιμνημονιακά συνθήματα έδιναν τον παλμό, ενώ μέχρι αργά το βράδυ οι περισσότεροι βρίσκονταν στην κάτω πλευρά για τη συνέλευση. Μια παρέα πρότεινε να αλλάξει το όνομα του κινήματος και στο εξής να αποκαλούνται «Αποφασισμένοι». Νωρίς το απόγευμα, περίπου 200 μηχανόβιοι βρέθηκαν στο πλευρό των «Αγανακτισμένων».

Και ενώ η Puerta del Sol… αδειάζει από τα αντίσκηνα, όπως αποφασίστηκε στη συνέλευση των Ισπανών, η πλατεία Συντάγματος γεμίζει με σκηνές και με περισσότερους νεαρούς «Indignados» στις ομάδες εργασίας. Στη μικρή «πολιτεία» της πλατείας προστέθηκαν δύο μουσικές σκηνές.

Στο μεταξύ στη Θεσσαλονίκη, εκατοντάδες «Αγανακτισμένοι» υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα τον Μίκη Θεοδωράκη που «κατέλαβε» την πλατεία Αριστοτέλους δηλώνοντας ότι θα πραγματοποιήσει τη σημερινή ομιλία του, παρά την άρνηση του δήμου να του παραχωρήσει τον χώρο. Πίσω από την καρέκλα στην οποία καθόταν ο μουσικοσυνθέτης στήθηκε πανό που έγραφε «Λευτεριά στην Ελλάδα».


Οι «Αγανακτισμένοι» «ταρακούνησαν» τους Αμερικανούς

Οι ανώτεροι αξιωματούχοι του ΔΝΤ ενημερώνονται καθημερινά για τις συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» και η αμερικανική πρεσβεία δίνει πλήρη αναφορά για τις κινήσεις τους στις υπηρεσίες της Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με άρθρο του δημοσιογράφου – ανταποκριτή στις ΗΠΑ Μιχάλη Ιγνατίου, που δημοσιεύτηκε χθες στην ιστοσελίδα aixmi.gr, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του ελληνικού λαού έχουν «ταρακουνήσει» για τα καλά τους ανθρώπους του ΔΝΤ και τους Αμερικανούς διπλωμάτες, που αγωνιούν για τη δυναμική του κινήματος των «Αγανακτισμένων», αλλά και για τον τρόπο αντίδρασής τους την ημέρα που θα συζητηθεί στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

«Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του ελληνικού λαού περιλαμβάνονται στην καθημερινή ενημέρωση που αποστέλλει από την Αθήνα το γραφείο του ΔΝΤ στους ανώτερους αξιωματούχους του Ταμείου. (…) Στο κίνημα των “Αγανακτισμένων” αναφέρονται και τα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, που ενημερώνει σε καθημερινή βάση τις διάφορες υπηρεσίες της Ουάσινγκτον. Εχει ενδιαφέρον ότι Αμερικανός βετεράνος διπλωμάτης, που υπηρέτησε στην Αθήνα, ρωτούσε να πληροφορηθεί αν οι διαδηλωτές έχουν αρχηγό και σε ποιον πολιτικό χώρο ανήκει» αναφέρει ο δημοσιογράφος.

Και στη συνέχεια του κειμένου προσθέτει: «Είναι απόλυτα ορθή και συμφωνώ με τη θέση Ελληνοαμερικανού επιστήμονα που πιστεύει ότι οι διαδηλώσεις είναι φως στο σκοτάδι που κυριαρχεί στην Ελλάδα από τον Μάιο του 2010, όταν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου οδήγησε τη χώρα στην “αγκαλιά” της τρόικας. (…) Μια ολόκληρη γενιά που διαθέτει τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδας αυτή τη στιγμή κινδυνεύει να χαθεί ή να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από άλλες χώρες. Και αυτό από μόνο του αποτελεί “εγκληματική πράξη”».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα