Ποια σκληρά μέτρα «κλείδωσαν» και ποια παζαρεύονται ακόμα

Συνεχίζεται το «γράψε – σβήσε» με τα νέα μέτρα για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, αλλά και για τα πρόσθετα μέτρα που χρειάζεται φέτος ο Προϋπολογισμός προκειμένου να αποφύγει τον πλήρη εκτροχιασμό. Οι αντιδράσεις που έχει βρει το οικονομικό επιτελείο σε μια σειρά από προτάσεις είναι ιδιαίτερα έντονες και έχουν ως αποτέλεσμα άλλα μέτρα να «κλειδώνουν» και άλλα να παραμένουν «μετέωρα» έως αυτή την ώρα. Τη μεγαλύτερη πολεμική έχει δεχτεί το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου ορίου, ενώ αντιδράσεις έχει προκαλέσει τόσο η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με κίνησης, όσο και το μέτρο της εισφοράς υπέρ ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας.

Αναφορικά με το αφορολόγητο ενδεχόμενη μείωσή του από τα 12.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 10.000 ευρώ ή στα 8.000 ευρώ, για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους έως 65 ετών, θεωρείται μέτρο κοινωνικά άδικο, αφού επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα. Η αντιπρόταση που είχε το υπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη Τρίτη ήταν η επιβολή «κεφαλικού φόρου» – έκτακτης εισφοράς 3% σε όλους τους φορολογουμένους από 6.000 ευρώ και άνω. Φαίνεται όμως ότι ούτε αυτό το μέτρο πείθει τους διαφωνούντες, που επιμένουν να ζητούν πιο κοινωνικά δίκαιες λύσεις.

Στη λογική αυτή εμφανίστηκε στο προσκήνιο το μέτρο του διπλασιασμού των τεκμηρίων διαβίωσης, που φαίνεται ότι πρότεινε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κάνουν όλους τους απαραίτητους υπολογισμούς για να διαπιστώσουν αν μπορεί, μέσω των τεκμηρίων, να εισπραχθούν τα ποσά που επιθυμεί το υπουργείο Οικονομικών από φόρους, χωρίς ακόμα να μπορούν να δώσουν ξεκάθαρη απάντηση.

Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, με στόχο την εξίσωσή του με το πετρέλαιο κίνησης, επίσης έχει προκαλέσει σημαντικές αντιρρήσεις. Πρόκειται για ένα μέτρο όμως που υπάρχει ήδη στον Προϋπολογισμό και έχει εκτιμηθεί ότι θα αποφέρει μόνο για το 2011 περίπου 400.000.000 ευρώ. Ενδεχόμενη μη εφαρμογή του πρέπει να αντικατασταθεί από άλλο μέτρο, ισόποσης δυναμικής, χώρια που πρέπει να πάρει και την έγκριση της τρόικας. Οπως όλα δείχνουν, το μέτρο αυτό θα ανακοινωθεί τώρα, αλλά θα κριθεί η εφαρμογή του κυριολεκτικά την «τελευταία στιγμή», το ερχόμενο φθινόπωρο, όταν και θα έχει φανεί η αποδοτικότητα των υπόλοιπων μέτρων.

Αντιδράσεις όμως έχει δημιουργήσει και η επιβολή επιπλέον ποσοστού 3% σε όλους τους υπαλλήλους (δημόσιους και ιδιωτικούς) υπέρ ανεργίας. Φαίνεται ότι επανεξετάζεται και αυτό το μέτρο, αφού υπήρξαν φωνές εντός υπουργικού συμβουλίου για «έμμεση οριζόντια μείωση των εισοδημάτων». Η κρίσιμη μέρα για την οριστική κατάληξη των νέων, επώδυνων μέτρων είναι η σημερινή, αφού θα συζητηθούν ένα προς ένα στο υπουργικό συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που φαίνεται ότι έχουν κλειδώσει, δεδομένα πρέπει να θεωρούνται τα ακόλουθα:

1. Μείωση του δημόσιου τομέα κατά 150.000 εργαζομένους, μέσω απολύσεων συμβασιούχων και μονίμων στους φορείς που θα καταργηθούν και μέσω συνταξιοδοτήσεων.

2. Τοποθέτηση του ορίου φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας στα 100.000 ευρώ, από 400.000 ευρώ που είναι σήμερα.

3. Επιβολή έκτακτης εισφοράς στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ (6%-14%), όπως και στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ (8%).

4. Μείωση του εφάπαξ κατά 10% για όλους όσοι βγήκαν στη σύνταξη από την αρχή του έτους.

5. Μετάταξη των προϊόντων εστίασης στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, από 13% που είναι σήμερα.

6. Επιβολή φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά και το φυσικό αέριο.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα