Οι Γερμανοί αγοράζουν κοψοχρονιά την Ελλάδα

«Κλοπή» χαρακτηρίζει ξεκάθαρα την πώληση μεριδίου του ΟΤΕ στη Deutsche Telekom η «Wall Street Journal». Η αμερικανική εφημερίδα εστιάζει στο τίμημα των 400.000.000 ευρώ που καλείται να καταβάλει η γερμανική εταιρία, συγκρίνοντάς το με τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε διαθέσει το 2008 για να μπει στον ελληνικό οργανισμό. Επισημαίνει ακόμη ότι ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός έχει εκφράσει εμπιστοσύνη στις οικονομικές προοπτικές της χώρας και του οργανισμού, στον οποίο πλέον θα κατέχει μερίδιο λίγο πάνω από το 40%.

Οι γερμανικές εταιρίες έχουν βγει στο κυνήγι για αγοραστικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, περιγράφει το δημοσίευμα, καθώς η κυβέρνηση της υπερχρεωμένης χώρας πουλά τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία για να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της.

Πέρα από την Deutsche Telekom, η εφημερίδα «WSJ» απαριθμεί και άλλες εταιρίες, με έδρα τη Γερμανία, που αναζητούν να αγοράσουν κοψοχρονιά τα «ασημικά» της χώρας, παρά τις «ανάμεικτες εμπειρίες» που έχουν οι ξένοι επενδυτές από την Ελλάδα. Αλλωστε, οι γερμανικές εταιρίες έχουν μεγάλη εμπειρία από τέτοιες εσπευσμένες πωλήσεις κρατικών περιουσιακών σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και μπορούν να αξιοποιήσουν προς όφελός τους το γενικό «πωλητήριο» που έχει βάλει η χώρα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται η εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων Fraport που φέρεται να έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση μεριδίου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σήμερα, το 55% της εταιρίας διαχείρισης του αεροδρομίου της Αθήνας ανήκει στο Δημόσιο, ενώ η «WSJ» δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αλλαγής φρουράς, με τη Fraport να διαδέχεται την επίσης γερμανικής Hochtief που έχει σήμερα το μάνατζμεντ του αερολιμένα.

Φυσικά, η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που βρίσκει ότι το έδαφος είναι πρόσφορο για επενδύσεις στην υπερχρεωμένη Ελλάδα. Η τσεχική εταιρία ενέργειας CEZ AS είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγορών ελληνικών κεφαλαίων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για πώληση του 17% της ΔΕΗ και μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στο 34% ενδέχεται να ανοίξει δρόμο στα σχέδια της CEZ.

Εν τω μεταξύ, την επόμενη μέρα στον ΟΤΕ περιγράφει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. Μειώσεις μισθών και άρση της μονιμότητας θα είναι τα πρώτα αιτήματα που θα πέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από πλευράς D.T., προκειμένου να πει το «ναι» για την εξαγορά επιπλέον μεριδίου 6%. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι 10.900 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας του ΟΤΕ είναι λιγότερο παραγωγικοί από τους συναδέλφους τους στην D.T., που έφτασαν τους 73.614 πέρυσι.

Νεκταρία Σταμούλη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα