Το ύποπτο κόλπο της Κατσέλη με τις συμβάσεις

Σε ζούγκλα έχει μετατραπεί η αγορά εργασίας με τις… ευλογίες της ίδιας της αρμόδιας υπουργού Λούκας Κατσέλη! Οι κλαδικές συμβάσεις που παραμένουν χωρίς υπογραφή φτιάχνουν στοίβα έξω από το υπουργικό γραφείο, την ώρα που οι εργοδότες προχωρούν ουσιαστικά μονομερώς σε επιχειρησιακές συμβάσεις εντελώς ασύδοτοι, μειώνοντας μισθούς και απολύοντας εργαζομένους.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) συνεδρίασε με καθυστέρηση πέντε μηνών στις 20 Μαΐου λόγω απουσίας γενικού γραμματέα (ο προηγούμενος γραμματέας Δημοσθένης Δασκαλάκης παραιτήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και αντικαταστάθηκε από την κυρία Αννα Στρατινάκη μόλις πριν από έναν μήνα) για να αποφασίσει την προώθηση των διάφορων κλαδικών συμβάσεων προς υπογραφή στην κυρία Κατσέλη. Από τις 71 συμβάσεις που εξετάστηκαν εγκρίθηκαν οι 66 και οι υπόλοιπες 5 έμειναν εκτός για τυπικούς λόγους. Και όμως, εδώ και δύο βδομάδες υπάρχει η επίμονη άρνηση της υπουργού να προχωρήσει στην απαραίτητη υπογραφή τους. Οι συμβάσεις αυτές αφορούν σχεδόν το σύνολο των επαγγελμάτων, από εργατοτεχνίτες και μηχανοδηγούς, διπλωματούχους μηχανικούς ΑΕΙ που εργάζονται σε βιομηχανίες, καθαρίστριες όλης της χώρας, μέχρι και εκπαιδευτικούς ιδιωτικών σχολικών μονάδων ΤΕΕ.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όμως αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για συμβάσεις που έπρεπε να είχαν υπογραφεί από την αρχή του έτους, άρα η καθυστέρηση ξεπερνάει τους έξι μήνες, χρονικό όριο κατά το οποίο ισχύει η διαδικασία της μετενέργειας, δηλαδή ισχύει ακόμα η προηγούμενη κλαδική σύμβαση. Τι γίνεται όμως με εκείνες τις περιπτώσεις που η προηγούμενη σύμβαση έχει λήξει πολύ νωρίτερα; Τότε ανοίγει ο δρόμος για να μετατραπεί η αγορά εργασίας σε ζούγκλα. Για παράδειγμα τον κλάδο των υπηρεσιών ασφάλειας (σεκιούριτι), όπου δεν υπεγράφη από την υπουργό Εργασίας κλαδική σύμβαση, παρατηρείται έντονα το φαινόμενο των μαζικών μειώσεων μισθών. Η «δ» έχει στη διάθεσή της στοιχεία εταιριών του κλάδου που, αν και εμφανίζουν υπερκέρδη, έχουν προχωρήσει σε μεγάλες μειώσεις μισθών, ενώ όσοι εργαζόμενοι αρνούνται να τις δεχτούν οδηγούνται στην απόλυση.

Μάλιστα οι εταιρίες αυτές απασχολούν το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), καθώς δέχεται σωρηδόν καταγγελίες εργαζομένων για καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που οι μειώσεις μισθών φτάνουν τα 500 ευρώ τον μήνα, δηλαδή από τα 1.500 ευρώ στα 1.000. Ειδικά κλιμάκια του ΣΕΠΕ έχουν διεξαγάγει επιτόπιους ελέγχους και αναμένονται τσουχτερά πρόστιμα αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Γιατί όμως η κυρία Κατσέλη δεν υπογράφει τις κλαδικές συμβάσεις, ως οφείλει, για να βοηθήσει στην καλύτερη ρύθμιση της αγοράς; Η στάση αυτή της υπουργού Εργασίας είναι πλήρως εναρμονισμένη με την πάγια θέση της τρόικας να μειωθούν στο ελάχιστο οι τομείς που καλύπτονται από κλαδικές συμβάσεις και να επικρατήσουν στην αγορά εργασίας οι επιχειρησιακές ή ατομικές (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματα και τις αποδοχές των εργαζομένων).

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα