Την «πράσινη επανάσταση» φοβάται τώρα η κυβέρνηση, μπροστά στις αντιδράσεις υπουργών και βουλευτών που διαφωνούν με σειρά μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, απειλώντας και με παραιτήσεις.
Νέα αναταραχή προκάλεσε η προοπτική τοποθέτησης επιτρόπων σε υπουργεία. Χαρακτηριστικές του κλίματος ήταν οι δηλώσεις του Κ. Σκανδαλίδη. «Μεταφορά τεχνογνωσίας από το εξωτερικό ναι, πρώτος θα τη δεχτώ και θα την εφαρμόσω. Να έρθει όμως ένας “μπάστακας” έξω από το γραφείο μου και να λέει πού πάνε τα χρήματα, ενώ τους στόχους τους έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα, δεν το αποδέχομαι» είπε. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει υπουργός που θα δεχτεί να έρθει ένας ξένος για υπουργός στο υπουργείο του» αναγκάστηκε να δηλώσει και ο Π. Γερουλάνος.
Η άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα μόνο ανέφελη δεν αναμένεται, αφού υπουργοί πρόκειται να διαφωνήσουν για τη φορολογία, τις αποκρατικοποιήσεις κ.τ.λ., αλλά και για την «αποτελεσματικότητα» της κυβέρνησης. Σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης των διαφωνούντων, πάντως, ο Γ. Ραγκούσης δήλωσε (στη «Real News») ότι «όποιος οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές είναι σαν να της δίνει την τελευταία σπρωξιά στον γκρεμό».
Η πραγματική «σφαγή» αναμένεται αύριο, στη συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, παρουσία των Γ. Παπακωνσταντίνου, Λούκας Κατσέλη, Γ. Ραγκούση, Μ. Χρυσοχοΐδη και Α. Λοβέρδου. Μετά την επιστολή 16 βουλευτών στον πρωθυπουργό δεν είναι λίγοι όσοι περιμένουν τον κ. Παπακωνσταντίνου με άγριες διαθέσεις.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν αρχίσει να φτάνουν «διαρροές» για «παραιτήσεις» βουλευτών προκειμένου να μην ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, ρίχνοντας το βάρος στους επιλαχόντες, καθώς αν το καταψηφίσουν, ίσως κατηγορηθούν για χρεοκοπία της χώρας. Προς το παρόν οι βουλευτές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους αναμένοντας την αυριανή ενημέρωση. Το ενδεχόμενο παραίτησης πάντως αφήνουν ανοιχτό σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους οι Χρύσα Αράπογλου, Τόνια Αντωνίου, Γ. Βούρος και Π. Κουρουμπλής, μερίδα «βενιζελικών», ενώ το συντηρούν με τη σιωπή τους οι Βάσω Παπανδρέου, Π. Κουκουλόπουλος κ.ά. Αλλοι βουλευτές πάλι, όπως ο Δ. Καρύδης, ζητούν βελτιώσεις και άλλοι (Γ. Αμοιρίδης) ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και νομιμοποίηση (με εκλογές ή δημοψήφισμα) αμέσως μετά. Μικρό ενδεχόμενο βελτιώσεων σε επιμέρους σημεία άφησε ο Χρ. Πρωτόπαπας, ενώ ο Γ. Φλωρίδης, κάλεσε σε «εθνική συνεννόηση και συστράτευση». Αύριο το απόγευμα συνεδριάζει το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ στο υπουργικό της Τετάρτης αναμένεται να εγκριθεί το Πρόγραμμα, προτού κατατεθεί στη Βουλή.