Τι χάνουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι

Τακτική «κοινού πορτοφολά» ακολουθεί πλέον η κυβέρνηση, αφού πρόκειται να «κλέψει» μερικά ευρώ ακόμα και από όσους παίρνουν τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Παρά το γεγονός ότι εδώ και μήνες το οικονομικό επιτελείο και ο ίδιος ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιμένουν ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις μισθών, οι πολύπαθοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα καλούνται και πάλι να υποστούν μείωση των αποδοχών τους! Μέσω της επιβολής επιπλέον εισφοράς υπέρ ΟΑΕΔ (από 1% σε 3%) και μέσω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου (από τα 12.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ), οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα θα χάσουν μέρος των καθαρών αποδοχών τους.

Η αύξηση της εισφοράς υπέρ ΟΑΕΔ στο 3% επηρεάζει οριζόντια όλους τους εργαζομένους, ακόμα και τους πιο χαμηλόμισθους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον ο βασικός μισθός, όπως προκύπτει από την ΕΓΣΣΕ, από 592 ευρώ που είναι σήμερα, σε καθαρές αποδοχές, υποχωρεί στα 577,2 ευρώ. Με άλλα λόγια ακόμη οι πιο κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι θα χάσουν περίπου 15 ευρώ τον μήνα, τα οποία θα πάνε υπέρ του δημόσιου ταμείου. Οσο ο μισθός ανεβαίνει τόσο μπαίνει στο «κόλπο» της εισοδηματικής πρέσας και η μείωση του αφορολόγητου ορίου από 12.000 σε 10.000 ευρώ, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες περιλαμβάνεται στα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. Ετσι, μέσω αυξημένης παρακράτησης φόρου και αύξησης της εισφοράς υπέρ ΟΑΕΔ, η μείωση που θα υποστούν οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές ενός υπαλλήλου που παίρνει, για παράδειγμα, 2.000 ευρώ μεικτά, ανέρχεται σε 45 ευρώ, που σημαίνει ότι ετησίως ο υπάλληλος αυτός θα χάσει 630 ευρώ.

Και όλα αυτά μόνο για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Γιατί το Μνημόνιο 2 περιλαμβάνει μέτρα για δημόσιους υπαλλήλους, για συνταξιούχους και φορολογικά. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ολοκληρώθηκαν «θετικά» και η κυβέρνηση δηλώνει ότι προχωρά στον δρόμο της επιβολής νέου σκληρού πακέτου λιτότητας στους Ελληνες. Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο των νέων σκληρών μέτρων περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Μειώνεται ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 με απολύσεις συμβασιούχων ορισμένου αλλά και αορίστου χρόνου στις ΔΕΚΟ που πρόκειται να καταργηθούν.
  • Μειώνεται το κίνητρο απόδοσης στον δημόσιο τομέα κατά 50%, από 57-100 που ήταν ως σήμερα στα 28-50 ευρώ.
  • Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε όλους τους συνταξιούχους με σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ (6%- 14%). Ξεχωριστό χαράτσι θα πληρώσουν όσοι βγήκαν στη σύνταξη πριν από τα 60 χρόνια και δεν αποστρατεύτηκαν ούτε αναγκάστηκαν σε απόλυση και παίρνουν πάνω από 1.700 ευρώ.
  • Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε όλες τις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ (8%).
  • Το αφορολόγητο στους ελεύθερους επαγγελματίες υποχωρεί στα 6.000 ευρώ, από 12.000 που είναι σήμερα.
  • Αυξάνονται τα τέλη κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα (10%-20%).
  • Επιβάλλεται φόρος σε αναψυκτικά.
  • Επιβάλλεται φόρος στο φυσικό αέριο.
  • Μειώνεται το αφορολόγητο στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) από 400.000 ευρώ στα 300.000 ευρώ.
  • Εξισώνεται το πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, μέσω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
  • Επιβάλλονται εισφορές σε όσους έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, σκάφη αναψυχής, ακίνητα σε περιοχές με υψηλή αντικειμενική αξία και πισίνες.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα