Το Βυζάντιο ακτινοβολεί στους Δελφούς

Με το βλέμμα στραμμένο στο Βυζάντιο. Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών φέτος στρέφει την προσοχή ακαδημαϊκών και κοινού στον Βυζαντινό Πολιτισμό, με μια μεγάλη έκθεση αλλά και με το διεθνές συμπόσιο που διοργανώνει. Φυσικά, το πρόγραμμα εμπλουτίζεται από ποικίλες εκδηλώσεις, σεμινάρια, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.

Τίτλος της άκρως ενδιαφέρουσας έκθεσης που εγκαινιάζεται στους Δελφούς στις 28 Ιουνίου, «Λατρεία και Προσκυνήματα μετά την Αλωση μέσα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη», καθώς αποτελεί συμπαραγωγή με τον κορυφαίο πολιτιστικό οργανισμό.

Eξήντα έξι συνολικά αντικείμενα -όλα από τις προθήκες του Μπενάκη-εκτίθενται και παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά, σε μια προσπάθεια κατανόησης της πορείας που ακολούθησε η εκκλησιαστική τέχνη μετά την Αλωση της Κωνσταντινούπολης.

Βασικοί άξονες της έκθεσης, η θρησκευτική ζωγραφική και τα λειτουργικά σκεύη ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, οι τοπικές λατρείες και τα προσκυνήματα των Ελλήνων, από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα.

Το αφιέρωμα στο Βυζάντιο, ωστόσο, δεν τελειώνει εκεί. Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών έχει προγραμματίσει για τις 8 Ιουλίου -έως και τις 10 του μήνα- ένα διεθνές συμπόσιο υπό τον τίτλο «Το Βυζάντιο στην ιστορική του συνέχεια», μέσα από το οποίο επιχειρείται να δοθεί απάντηση στο ερώτημα «Ποια ήταν άραγε η συνέχεια της μεγάλης χιλιόχρονης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας;». Είκοσι «Σοφοί» της Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού -η πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ έχει την επιστημονική εποπτεία- θα δώσουν τα «φώτα» τους κατά τη διάρκεια του συμποσίου, συμμετέχοντας στις παρακάτω θεματικές ενότητες «Το Βυζάντιο και η Ελληνορωμαϊκή Αρχαιότητα», «Η ακτινοβολία του Βυζαντίου», «Τα κατάλοιπα βυζαντινά στα μεταβυζαντινά χρόνια» και, τέλος, «Το Βυζάντιο σήμερα».

Στο μουσικό κομμάτι των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται φυσικά συναυλίες Βυζαντινής Μουσικής από τον Βυζαντινό Χορό Ηδύμελον, που θα λάβουν χώρα παράλληλα με τις δράσεις του συμποσίου (8-10 Ιουλίου 2011), αλλά και από την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία του Λυκούργου Αγγελόπουλου (στις 10/7).

Από τις πλέον ενδιαφέρουσες, ωστόσο, προγραμματισμένες δράσεις είναι σίγουρα και τα Σεμινάρια Αρχαίων Ελληνικών και Ελληνικού Πολιτισμού που θα ξεκινήσουν στις 18 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 28 του μήνα. Μάλιστα, το φετινό πρόγραμμα απευθύνεται σε καθηγητές – φιλολόγους από την Πορτογαλία και τη Βραζιλία, καθώς και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές. Επιμορφωτές θα είναι καθηγητές κλασικών σπουδών από Ελληνικά Πανεπιστήμια, καθώς και από πανεπιστήμια των δύο παραπάνω χωρών.

Για τη θεατρική του… εκπροσώπηση, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών ετοιμάζει την παρουσίαση παραστάσεων, όπως την «Ανθρώπινη φωνή» του Ζαν Κοκτώ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη, με την Κερασία Σαμαρά και τη συνοδεία ενός πιάνου, αλλά και τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη και με τον ίδιο στον ομώνυμο ρόλο. Στο πλευρό του, οι Βασίλης Τσιβιλίκας, Γιώργος Κωνσταντίνου, Γιώργος Παρτσαλάκης, Κώστας Βουτσάς και Βάσια Τριφύλλη.

Info: Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 28 Ιουνίου και θα διαρκέσουν έναν μήνα

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα