Το μέλλον στην έγκαιρη πρόβλεψη του διαβήτη δεν βρίσκεται στη μέτρηση της γλυκόζης και της ινσουλίνης, αλλά στα γονίδια και το λιπιδαιμικό προφίλ! Δηλαδή στις συγκεντρώσεις λιπιδίων στο πλάσμα του αίματος που μπορούν επίσης να προβλέψουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, εγκεφαλικών και στεφανιαίας νόσου. Κοινώς, να δημιουργήσουν το γενικότερο «προφίλ» των σημαντικών ασθενειών από τις οποίες κινδυνεύει κανείς, συμβάλλοντας έτσι στην πρώιμη αντιμετώπισή τους.
Τα στοιχεία για τη χρησιμότητα του λιπιδαιμικού προφίλ προέρχονται από δύο νέες έρευνες που έγιναν σε ΗΠΑ και Ολλανδία. Στην πρώτη, οι επιστήμονες από το Ερευνητικό Βιοϊατρικό Ινστιτούτο του Τέξας απομόνωσαν 128 ποικιλίες λιπιδίων που προβλέπουν την εξέλιξη του διαβήτη. Ενα λιπίδιο από αυτά, το dihydroceramide (dhCer), είναι «ο καλύτερος δείκτης πρόβλεψης», ο οποίος όχι μόνο εμφανίζεται σημαντικά αυξημένος στους διαβητικούς, αλλά καθορίζεται και από την κληρονομικότητα.
Στα στοιχεία κατέληξαν οι επιστήμονες μελετώντας εκατοντάδες ποικιλίες λιπιδίων στο αίμα από 1.100 μιγάδες Μεξικανούς-Αμερικανούς, οι οποίοι έχουν 25% περισσότερες πιθανότητες για εμφάνιση διαβήτη σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. «Η μέτρηση του dhCer θα γίνει στο μέλλον μια εξέταση ρουτίνας για τον διαβήτη» λέει η δρ Τζοάν Κάρεν. Σε αντίθεση με τις υπάρχουσες μεθόδους πρόβλεψης, θα μπορεί να «διαγνώσει» τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη πολύ νωρίτερα, δίνοντας την ευκαιρία στον ασθενή να αλλάξει τις συνήθειές του εγκαίρως, ώστε να αποφύγει την ασθένεια.
Την ίδια ώρα, στην Ολλανδία, η δρ Σάρα Βίλελμς από το Ιατρικό Κέντρο του Ρότερνταμ εξηγεί πως κοινές γενετικές παραλλαγές των λιπιδίων μπορούν να προβλέψουν την αθηροσκλήρωση και τις επακόλουθες καρδιακές παθήσεις. Μελετώντας το γενετικό προφίλ 100.000 ανθρώπων, εντόπισαν συγκεκριμένα λιπίδια που ευθύνονται για τα υψηλά επίπεδα της λεγόμενης «κακής χοληστερίνης», που ως γνωστόν συνδέεται με τη σκλήρυνση των αρτηριών, την καρωτιδική πλάκα, τη φραγή των αρτηριών και -εν τέλει- την εμφάνιση εγκεφαλικών επεισοδίων και στεφανιαίας νόσου.
Μυρτώ Μπούτση