Στην απομόνωση πέρασε την πρώτη του νύχτα ο Ράτκο Μλάντιτς, ο νέος «ένοικος» των φυλακών Σεβένινγκεν, του «Χίλτον της Χάγης» όπως χαρακτηρίζουν πολλοί το σωφρονιστικό κατάστημα της ολλανδικής πόλης, που «φιλοξένησε» και συνεχίζει να «φιλοξενεί» πολλούς από εκείνους που κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα κατά την περίοδο του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας.
Η πρώτη εμφάνιση του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, στις 11 ώρα Ελλάδος, ενώ στη συνέχεια, μέσα στο Σαββατοκύριακο, λένε οι πληροφορίες, τον Ράτκο Μλάντιτς θα… υποδεχτεί στις φυλακές ο πρώην σύντροφός του, Ράντοβαν Κάρατζιτς.
Η φυλακή δεν απέχει παρά μόλις 1.600 μέτρα από τη θάλασσα, ενώ στο εσωτερικό της οι υπεύθυνοι προσπαθούν -κατά τις μαρτυρίες- να διασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους κρατουμένους. Ο καθένας τους έχει προσωπικό κελί 10 τ.μ., στο οποίο μπορούν να βλέπουν τηλεόραση, να διαβάζουν βιβλία ή να μελετούν τις υποθέσεις τους. Ολα είναι εξοπλισμένα με ένα κρεβάτι, γραφείο, ράφια για βιβλία, μικρό φωριαμό, τουαλέτα, νιπτήρα και τηλέφωνο – οι κρατούμενοι δέχονται κλήσεις μέσω τηλεφωνικού κέντρου.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στο «Χίλτον της Χάγης» οι πρώην εχθροί συνυπάρχουν αρμονικά. «Ο πόλεμος μας χώρισε και η Χάγη μας ένωσε» δήλωσε στην «Daily Telegraph» ο Βόσνιος στρατηγός Σέφερ Χαλίλοβιτς, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου. Δεν είναι λίγες οι φορές, μάλιστα, που στις θρησκευτικές γιορτές ανταλλάσσουν μεταξύ τους δώρα!
Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και απαγορεύσεις. Οπως αυτές που αφορούν στη χρήση Ιντερνετ αλλά και στις πολιτικές συζητήσεις. Ενώ ως ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα των κρατουμένων θεωρούνται τα… al dente λαχανικά που σερβίρονται στα γεύματά τους. «Οι μερίδες είναι μικρές και τα λαχανικά άβραστα» είπε ο Χαλίλοβιτς, εξηγώντας ότι το γεγονός αναγκάζει τον ίδιο και τους συγκρατούμενούς του να επισκέπτονται συχνά την καντίνα της φυλακής.
Σε λίγα εικοσιτετράωρα ο Μλάντιτς θα μεταφερθεί στο κελί του. Κελί πανομοιότυπο με εκείνο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος -προτού πεθάνει το 2006- αρεσκόταν στον ελεύθερο χρόνο του να ακούει τα αγαπημένα του CD με τραγούδια της Celine Dion. Μένει να μάθουμε, λοιπόν, περισσότερα και για τις συνήθειες του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, μια και η εκδίκαση της υπόθεσής του αναμένεται να διαρκέσει πολύ.
Γιώργος Τραπεζιώτης