Με μια ομιλία πρωθυπουργού εν αναμονή και ενός υπεύθυνου ηγέτη που έχει προτάσεις και τις καταθέτει, και δημοκρατική αντίληψη με σταθερή γραμμή χωρίς αγκυλώσεις εμφανίστηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. ο Αντώνης Σαμαράς, που προέβλεψε ότι «σύντομα, συντομότερα απ’ ό,τι κάποιοι φαντάζονται θα κληθούμε να κυβερνήσουμε».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για όλους και για όλα:
– Για τα «παρακολουθήματα», τις «ουρές» και τα «εξαπτέρυγα» της κυβέρνησης, που στήριξαν την πολιτική του Μνημονίου.
– Για «ολοκληρωτικές» αντιλήψεις όσων θέλουν την αντιπολίτευση να συμφωνεί σε όλα και για τις… περίεργες πιέσεις στην αντιπολίτευση για να συναινέσει αντί στην κυβέρνηση για να κυβερνήσει.
– Για την τρόικα, με την οποία «διαφωνούμε για τα αποτελέσματα που θα έχει η μείωση των φορολογικών συντελεστών τώρα».
– Για την ατζέντα του Μεσοπρόθεσμου, για την οποία πρέπει να γίνει συζήτηση κατ’ άρθρον για να ψηφιστούν αυτά για τα οποία η Ν.Δ. συμφωνεί.
Ξεκαθάρισε:
– Οτι το «αγκάθι» της συζήτησης είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών διότι, αν δεν γίνει αυτό, δεν θα αποδώσουν τα υπόλοιπα.
– Οτι το Μνημόνιο είναι του… Σισύφου. Που όσο και αν το σπρώχνουμε τελικά κατρακυλάει μόνιμα προς τα πίσω.
– Οτι δεν προσυπογράφει την κατάργηση της Δημοκρατίας.
– Οτι δεν πρόκειται να βαδίσει τη «δικτατορία» του μνημονιακού μονοδρόμου.
– Οτι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι».
– Οτι το Ζάππειο ΙΙ είναι η κοστολογημένη συνταγή για έξοδο από την κρίση.
– Οτι, με εξαίρεση τους κερδοσκόπους που στοιχηματίζουν στη χρεοκοπία της χώρας, έχουν συμφέρον να τα καταφέρει η Ελλάδα.
Παράλληλα ο κ. Σαμαράς έβαλε το πλαίσιο για μια πραγματική συναίνεση, που θα στηρίζεται σε ένα δίπολο: «Πρώτον, να σοβαρευτούμε και να συζητήσουμε για το πρόβλημα: Οτι η πολιτική που εφαρμόζεται δεν αποδίδει και πώς θα τη διορθώσουμε. Αυτή τη συζήτηση μπορούμε να την κάνουμε. Δεύτερον: Αφού πρώτα συμφωνήσουμε μεταξύ μας τι πρέπει να γίνει και τι πρέπει να αλλάξει, να πάμε μαζί και να τα διαπραγματευθούμε με την τρόικα. Να επαναδιαπραγματευτούμε το ίδιο το Μνημόνιο».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., καταθέτοντας τον «γαλάζιο οδικό χάρτη», κάλεσε την κυβέρνηση να συμφωνήσει στον συμψηφισμό των πληρωμών του Δημοσίου με τους ιδιώτες και απελευθέρωση ρευστότητας από τις τράπεζες και πρόσθεσε:
«Θέλετε να νομοθετήσουμε μαζί για την αξιοποίηση της περιουσίας; Για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής; Για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων; Για μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, που θα φέρουν έσοδα; Για επαναπατρισμό κεφαλαίων; Για συμβάσεις εκχώρησης λιμανιών και αεροδρομίων; Πολύ ευχαρίστως, αλλά αφού έχει γίνει η μείωση της φορολογίας και η επανεκκίνηση της οικονομίας».
Νίκος Ελευθερόγλου