Ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωνε πως ο Λίβυος ηγέτης «βρίσκεται όλο και περισσότερο απομονωμένος στην πατρίδα του και το εξωτερικό», συμπληρώνοντας πως «ακόμα και οι κοντινοί του άνθρωποι αποχωρούν, αποστατούν ή τον εγκαταλείπουν». Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και μέλος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης για την Επίλυση της Σύρραξης στη Λιβύη Τζέικομπ Ζούμα γινόταν δεκτός στο αεροδρόμιο της Τρίπολης. Ο Ζούμα βρήκε υποδοχή από αξιωματούχους και παιδιά τα οποία τραγουδούσαν «Θέλουμε τον Καντάφι», ενώ οι επισημότητες ήταν πλήρεις, με κόκκινο χαλί και μπάντες. Η επίσκεψή του, όμως, δεν φαίνεται να ερμηνεύεται ως απολύτως αντίθετη με τη διάθεση την οποία εκφράζουν οι δηλώσεις Ράσμουσεν, ο οποίος διατύπωσε από τη Βάρνα την εκτίμηση πως η κυριαρχία του Λίβυου ηγέτη τελειώνει, καθώς η συμμαχία «πετυχαίνει τους στόχους της».
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής βρίσκεται στη Λιβύη για να συζητήσει τις πιθανές επιλογές του Λίβυου ηγέτη σε ένα σχέδιο το οποίο θα προέβλεπε την απομάκρυνσή του από την εξουσία της χώρας του. Ο Βρετανός και ο Γάλλος πρωθυπουργός, όπως και ο Μπαράκ Ομπάμα, έχουν αναφέρει πως αυτή η απομάκρυνση είναι βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε απόφαση ανακωχής.
Στη Λιβύη βρίσκονται, επίσης, δύο γνωστοί δικηγόροι του διεθνούς δικαίου, ο Ρολάν Ντιμά και ο Ζακ Βερζ, που ετοιμάζουν μία υπόθεση στην οποία 13 οικογένειες κατηγορούν το ΝΑΤΟ επειδή, όπως υποστηρίζουν, συγγενείς τους έχασαν τις ζωές τους από τις συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές. Ο 88 ετών πρώην πρόεδρος του γαλλικού Συνταγματικού Δικαστηρίου Ρολάν Ντιμά δήλωσε πως, με τον συνάδελφό του, «θα έλεγαν ναι» σε πρόταση υπεράσπισης του Καντάφι στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, συμπληρώνοντας όμως πως «δεν νομίζουν ότι αυτό θα συμβεί». Την υπεράσπιση του Ντιμά, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του όταν κατηγορήθηκε για διαφθορά και καταδικάστηκε σε ένα έτος φυλάκισης με αναστολή για άλλη υπόθεση, είχε ζητήσει στο παρελθόν και ο Σαντάμ Χουσεΐν.
Αλέξανδρος Μόρντουντακ