Ο Γιάννης Μηλιώκας αναλύει τα φαινόμενα των καιρών και ψάχνει «κονέ» για να φωτογραφηθεί… αγκαζέ με τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Θεωρεί, όπως και ο Πλάτωνας, ότι η Ελλάδα είναι το καλύτερο οικόπεδο και πιστεύει ότι το ΔΝΤ είναι ένα πανάκριβο διαγνωστικό κέντρο αρίστης ποιότητος.
ΕΡ.: Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο προτέρημα και ποιο το μεγαλύτερο ελάττωμα του μέσου Ελληνα;
ΑΠ.: Το προτέρημα είναι ότι είναι μεσαίος. Αν παίρνουμε όλοι από 1.500 ευρώ, γιατί τόσο μπορούμε, κρατιέται μια ισορροπία. Ο μεσαίος δεν καταναλώνεται με περιττά έξοδα, οπότε περισσεύει και χρόνος για να κάνει αυτό που ονειρεύτηκε. Το ελάττωμά του είναι ότι δεν το έχει συνειδητοποιήσει. Το αποτέλεσμα το είδαμε την τελευταία δεκαετία. Ο μεσαίος προσπάθησε να γίνει πλούσιος και τελικά έγινε φτωχός.
ΕΡ.: Πιστεύετε, όπως ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ότι όλοι «μαζί τα φάγαμε»;
ΑΠ.: Αν το ξαναπεί θα βρω «κονέ» για να φωτογραφηθώ δίπλα του. Ο κόσμος θα καταλάβει… Και θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.
ΕΡ.: Ποιο πρόσωπο της ελληνικής ιστορίας ή μυθολογίας θα θέλατε να είστε και γιατί;
ΑΠ.: Δεν ευχήθηκα ούτε τόλμησα να ονειρευτώ κάτι τέτοιο. Οι αρχαίοι ήταν πολύ καλύτεροι. Είχαν δει αλλιώς τη ζωή, τη διατροφή, το σώμα, την ψυχή, το πνεύμα. Είχαν βρει τη χρυσή τομή.
ΕΡ.: Πήγατε να ψηφίσετε στις τελευταίες εκλογές;
ΑΠ.: Για τεχνικούς λόγους, επειδή είμαι από τη Θεσσαλονίκη, δεν πήγα να ψηφίσω τα τελευταία 25 χρόνια. Επιπλέον, υπήρχαν και δυο μαγαζιά που πουλούσαν μπλε και πράσινες σημαίες. Δεν μου αρέσει αυτή η νοοτροπία του μαγαζάτορα που νοικιάζει υπαλλήλους και τους πληρώνουμε εμείς για να τον ψηφίζουν. Αυτή η πελατειακή σχέση φταίει για τη ζημιά που πάθαμε.
ΕΡ.: Ποια είναι η γνώμη σας για το ΔΝΤ και την τρόικα;
ΑΠ.: Είναι ένα διαγνωστικό κέντρο αρίστης ποιότητος της ασθένειας που μας είχε καταβάλει και την οποία κρατούσαμε κρυφή. Το ότι είναι πανάκριβο, αυτό ασυζητητί, αλλά δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά.
ΕΡ.: Ποια ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία και ποια η μεγαλύτερη αποτυχία σας;
ΑΠ.: Επιτυχία είναι το μπόνους που μου έκανε ο Θεός να αποκτήσω ένα παιδί. Αυτό ήταν από τα πιο δύσκολα πράγματα της ζωής μου αλλά και η μεγαλύτερη ευτυχία. Η αποτυχία, έλεγε ο Βουτσάς, είναι για τους επιτυχημένους, οπότε την παρακάμπτω.
ΕΡ.: Είστε υπέρ ή κατά της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος;
ΑΠ.: Είμαι υπέρ για να είμαι ο μοναδικός Ελληνας που θα καπνίζω. Επιτέλους να μπω στο βιβλίο Γκίνες.
ΕΡ.: Ποια είναι η μεγαλύτερη θυσία που έχετε κάνει ή θα κάνατε για τα λεφτά και τη δόξα;
ΑΠ.: Εγώ θυσίασα τα λεφτά. Οταν ήταν να καθίσω να εισπράξω απ’ αυτά που είχα παρουσιάσει, την κοπάνησα κι έφτιαξα ένα στούντιο, έμαθα πιάνο, έγραψα ένα βιβλίο, έκανα χειμερινή κολύμβηση, βελτίωσα πολλά σημεία της ζωής μου. Με τα χρήματα αγοράζω χρόνο και κάνω ό,τι γουστάρω. Οσο για τη δόξα… το χρήμα πολλοί εμίσησαν τη δόξα εγώ.
ΕΡ.: Πιστεύετε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα γίνει ο δεύτερος πολιτικός στην Ιστορία που θα πει στον ελληνικό λαό «δυστυχώς επτωχεύσαμεν»;
ΑΠ.: Πιστεύω ότι θα γίνει ο δεύτερος πολιτικός που θα πει «δυστυχώς ο παππούς μου έβγαλε και πατέρα πρωθυπουργό και εγγονό».
ΕΡ.: Ποια είδηση της φετινής χρονιάς παρακολουθήσατε με ενδιαφέρον και σε ποια κλείσατε την τηλεόραση;
ΑΠ.: Παρακολούθησα την ταχύτητα με την οποία εξελίχθηκαν τα πράγματα στη χώρα μας. Για τον ίδιο λόγο την έκλεισα. Επειδή κατάλαβα ότι δεν μπορούν να με παραμυθιάσουν. Θύμωσα για το τι λένε στον κόσμο. Υπάρχουν τόσα θέατρα και το μεγαλύτερο είναι η Βουλή στο Σύνταγμα.
ΕΡ.: Πότε ήταν η τελευταία φορά που πήγατε στο γήπεδο;
ΑΠ.: Οταν σταμάτησα να πουλάω μαξιλαράκια έξω από το γήπεδο, από τα οποία κέρδισα τα χρήματα του εισιτηρίου για να δω τον Ηρακλή. Τώρα τον αγαπώ αλλά δεν συμμετέχω.
ΕΡ.: Ποια είναι η σχέση σας με τα ζώα;
ΑΠ.: Είχαμε πολλά αδέσποτα στο πατρικό μου. Μετά, με την κόρη μου είχαμε γάτες. Οδυνηρή εμπειρία, γιατί εξαφανίζονται. Τώρα αναρωτιόμαστε: θα πάρουμε μια γάτα; Και της λέω «εγώ γάτα έχω. Εσύ που είσαι 22 χρονών πρέπει να κοιτάξεις για γάτο».
ΕΡ.: Το ταξίδι σε ποιο σημείο του πλανήτη αποτελεί για σας όνειρο ζωής;
ΑΠ.: Το ταξίδι ξεκίνησε με το που γεννήθηκα. Είμαι ήδη στη γιορτή. Στον μοναδικό πλανήτη που μέχρι στιγμής κατοικείται μέσα σε εκατομμύρια άστρα. Εξάλλου, όπως έλεγε ο Πλάτων, έχουμε το καλύτερο οικόπεδο, την Ελλάδα.
ΕΡ.: Εχετε κάνει περικοπές λόγω της οικονομικής κρίσης;
ΑΠ.: Οχι. Γύρω μου γίνονταν συνεχώς πάρτι και ήμουν καλεσμένος σε δύο κάθε εβδομάδα. Υπήρχαν παρτοδάνεια, εορτοδάνεια, διακοποδάνεια. Δεν τα πήρα ποτέ. Αν έχω χρήματα, θα αγοράσω κάτι.
ΕΡ.: Αν κερδίζατε το τζόκερ, ποια τρία πράγματα θα κάνατε πρώτα;
ΑΠ.: Ξέρω ότι αυτά τα χρήματα δεν θα τα χαρώ γιατί δεν τα κέρδισα με την αξία μου. Δεν εργάστηκα. Και λόγω τύψεων θα πείσω την οικογένειά μου να τα επιστρέψει στο χαμόγελο του παππού, του παιδιού, της γιαγιάς.
Δέκα «μικρά»μυστικά
- Το αγαπημένο του συγκρότημα είναι οι Pink Floyd.
- Το τραγούδι που τον εκφράζει είναι το «Ποτέ δεν θά μπω σε άλλο σώμα» του Μανώλη Μητσιά.
- *Αγαπημένο του μέρος είναι ο Σχοινιάς όπου τα καλοκαίρια πηγαίνει για μπάνιο καθημερινά.
- *Επέλεξε να μείνει εκτός μουσικών δρώμενων 17 ολόκληρα χρόνια για να βρει τους προσωπικούς του ρυθμούς.
- *Αφιέρωσε επτά χρόνια της ζωής του για να βρει το υλικό του βιβλίου του «Μαίανδρος: Η γυμναστική των αρχαίων Ελλήνων».
- *Είχε μια γκαλερί ζωγραφικής στη Θεσσαλονίκη, όπου πωλούσε δικούς του πίνακες.
- *Σύντροφός του είναι η επίσης καλλιτέχνις Γεωργία Γραμματικού, την οποία θεωρεί ανιψιά του Μπίλ Γκέιτς, καθώς έχει εξαιρετική σχέση με τα κομπιούτερ.
- *Είναι 61 ετών.
- *Ο πατέρας του ήταν μηχανουργός. Ηταν εκείνος που έσπασε τη μοναδική κιθάρα που κατάφερε να αγοράσει σε ηλικία 12 ετών με τα λιγοστά χρήματα που του περίσσεψαν, φοβούμενος ότι ο γιος του θα γίνει… μουσικάντης.