Το θαύμα του Superman ανασταίνει παράλυτους!

“Άρον τον κρέβατόν σου και περιπάτει”. Το θαύμα της Καινής Διαθήκης έγινε πραγματικότητα από μία ομάδα Αμερικανών επιστημόνων και ο 25χρονος πρώην παίκτης του μπέιζμπολ, Ρομπ Σάμερς, ο πρώτος παραπληγικός που κατάφερε να σταθεί όρθιος και να κάνει τα πρώτα βήματα! Ο νεαρός Αμερικανός με τη σιδερένια θέληση χρωστά το απίστευτο επίτευγμά του σε ένα εμφύτευμα στη σπονδυλική στήλη, που “παράγει” κινήσεις μέσω ηλεκτρικής διέγερσης.

“Για κάποιον που εδώ και τέσσερα χρόνια δεν μπορούσε να κινήσει ούτε το δάχτυλο του ποδιού του, το να έχω τη δυνατότητα να στέκομαι είναι ένα μοναδικό συναίσθημα” εξηγεί. Η περίπτωσή του παίκτη από το Όρεγκον, είναι ιδιαίτερη και ίσως το “θαύμα” να μην μπορέσει να επαναληφθεί για αρκετό καιρό. Όταν έμεινε παράλυτος από τροχαίο πριν από τέσσερα χρόνια, η φυσική του κατάσταση ήταν εξαιρετική. Επίσης, είχε διατηρήσει μερική αίσθηση της κίνησης στο κάτω μέρος του σώματός του. Αυτό που έκαναν οι θεραπευτές του, ήταν επί διετία να τον προπονήσουν σκληρά, ώστε να ενδυναμώσουν το νευρωνικό δίκτυο της σπονδυλικής στήλης.

Έπειτα, υποβλήθηκε στην επέμβαση εμφύτευσης του μηχανήματος ηλεκτρικής διέγερσης, το οποίο μιμείται τα νευρικά σήματα που -υπό κανονικές συνθήκες- θα έστελνε ο εγκέφαλός του, για να προκαλέσει την κίνηση. Σήμερα στέκεται όρθιος μέχρι και τέσσερα συνεχόμενα λεπτά, ασκεί μυική πίεση και κάνει βήματα σε κυλιόμενο τάπητα. Μέσω της ηλεκτρικής διέγερσης κινεί τους γοφούς, τα γόνατα, τους αστραγάλους και τα δάχτυλα των ποδιών, ενώ έχει και μερική αποκατάσταση της ουροδόχου κύστης και της σεξουαλικής λειτουργίας.

Όπως εξηγεί η δρ Σούζαν Χαρκέμα από το πανεπιστήμιο Λούισβιλ του Κεντάκι, που παρακολούθησε τον Σάμερς, το “κλειδί” για το μοναδικό επίτευγμα ήταν πως οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να αποκαταστήσουν την κίνηση χωρίς τη βοήθεια του εγκεφάλου. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα του παραπληγικού ηθοποιού Κρίστοφερ Ριβ και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα