Σε αμήχανο κλίμα και υπό τον φόβο της αποχής, η οποία πέρυσι έσπασε κάθε ρεκόρ αγγίζοντας σχεδόν το 60%, διεξάγονται σήμερα στα πανεπιστήμια όλης της χώρας οι φοιτητικές εκλογές. Κυρίαρχο σύνθημα κατά την προεκλογική περίοδο και βασικό θέμα προς συζήτηση στα «τραπεζάκια» η ανατροπή του Μνημονίου. Μόνο που τη φετινή χρονιά το ενδιαφέρον των παρατάξεων άρχισε να στρέφεται και πάλι στα «εσωτερικά» προβλήματα των ιδρυμάτων, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης και της σκληρής πολιτικής λιτότητας που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση.
Ακόμα και η ΠΑΣΠ φρόντισε να διαχωρίσει τη θέση της από το κυβερνών κόμμα στο οποίο πρόσκειται, με τους εκπροσώπους της να σχολιάζουν, όπου βρεθούν και όπου σταθούν, ότι «οφείλουμε να υψώσουμε τη σημαία του αγώνα μπροστά στον εφιάλτη της βαθιάς ύφεσης, της έκρηξης της ανεργίας και της δημιουργίας κοινωνικών ανισοτήτων». Μιλώντας στη «δημοκρατία» ο Μιχάλης Νικηφόρος, γραμματέας της ΠΑΣΠ, σημειώνει ότι «η παράταξη ενώνει τη φωνή της με όλους τους πολίτες που θεωρούν άδικα τα μέτρα και ζητά άμεση απόδοση δικαιοσύνης με διαλεύκανση όλων των σκανδάλων και δήμευση των περιουσιών όσων πολιτικών καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα».
Τα προβλήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία θα οξυνθούν με το νομοσχέδιο για τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα που φέρνει στη Βουλή το ερχόμενο διάστημα το υπουργείο Παιδείας, αναδεικνύει με μεγαλύτερη ένταση η παράταξη της ΔΑΠ.
Παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά στις άγριες διαθέσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για πλήρη υποβάθμιση της Εκπαίδευσης. «Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί από την οικονομική κρίση που έχει επισκιάσει τις ζωές όλων μας και ήδη δόθηκε το πρώτο χτύπημα με την περιβόητη εγκύκλιο το υπουργείου» λέει στη «δ» ο Αλέξανδρος Πολυχρονάκης, μέλος της γραμματείας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
Σχολιάζει δε ότι έρχονται ακόμα χειρότερες ημέρες για τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα, αφού «ξεκίνησαν να αποκαλύπτονται οι προθέσεις της κυβέρνησης για καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων».
«Να ξεκουμπιστούν οι εταιρίες από τις σχολές» για να παραμείνει δημόσια και δωρεάν η Ανώτατη Εκπαίδευση ζητά και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). «Διεκδικούμε πλήρη και σταθερή δουλειά, δικαιώματα για όλους και μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους φοιτητές» σημειώνει ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΜΑΣ, ο οποίος βλέπει ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει δραματικά τους νέους, που είναι αναγκασμένοι να εργάζονται και να σπουδάζουν ταυτόχρονα.
Στις περικοπές που προωθούνται στα πανεπιστήμια επικεντρώνει την κριτική της και η Αριστερή Ενότητα (ΑΡΕΝ). Για τον Πέτρο Σανταμούρη, μέλος της παράταξης, οι μεγάλες πληγές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι η περικοπή συγγραμμάτων και η επιβολή διδάκτρων, «που θέτουν μια σειρά οικονομικών φραγμών και αποσκοπούν στην εκτόπιση της μεγάλης μάζας της ελληνικής νεολαίας».
Από τις φετινές φοιτητικές εκλογές δεν θα μπορούσαν να λείπουν, όμως, και οι κόντρες μεταξύ των παρατάξεων, οι οποίες αλληλοκατηγορούνται με αποτέλεσμα να βρίσκονται «όλοι εναντίον όλων». Παράλληλα η φοιτητική κοινότητα απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τις κάλπες, κάτι το οποίο παραδέχονται και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων λέγοντας ευθέως ότι «δεν αισιοδοξούμε ως προς την προσέλευση φοιτητών». Οπως επίσης παραδέχονται ότι φέρουν και οι ίδιοι ευθύνη για την απαξίωση που δείχνουν οι νέοι τα τελευταία χρόνια στη διαδικασία των φοιτητικών εκλογών.
Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Δημήτρης Βιτάλης, «σε αυτό συμβάλλει και η διαλυτική κατάσταση στο κίνημα και τους συλλόγους γενικότερα».
Και φέτος οι αριστερές παρατάξεις αναλώνονται και συναγωνίζονται ως προς το ποια θα έχει την πιο επιθετική τακτική εναντίον των δύο κυρίαρχων παρατάξεων. Την ίδια ώρα η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εστιάζει την κριτική της στο ουσιώδες ζήτημα της καθημερινότητας των νέων καταλογίζοντας στην ΠΑΣΠ έλλειψη προτάσεων, θέσεων και δράσεων στα απτά προβλήματα της φοιτητικής κοινότητας. «Η πολιτική οπαδισμού και φανατισμού είναι έξω από τη δική μας νοοτροπία. Η ουσία είναι να βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή με ιδέες και προτάσεις, και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε» αναφέρει ο Αλέξανδρος Πολυχρονάκης.
«Η αποχή βολεύει την κυρίαρχη πολιτική» αναφέρει ο Δημήτρης Βιτάλης δείχνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την ΠΑΣΠ. Και συνεχίζει κατηγορώντας τις δύο παρατάξεις: «Αυτό που επιδιώκουν είναι όποιον δεν μπορούν να τον κάνουν ενεργό, τον θέλουν παθητικό υπερασπιστή τους». Οι ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ΠΑΣΠ μπαίνουν στο στόχαστρο και για την ΑΡΕΝ. Σύμφωνα με τον Πέτρο Σανταμούρη, η πολιτική τους αντιπαράθεση εξαντλείται «στην επέκταση των πελατειακών τους δικτύων εξυπηρέτησης των φοιτητών». Η παράταξη τα βάζει ακόμα περισσότερο με την ΠΑΣΠ επειδή στοιχίζεται με τις επιλογές της κυβέρνησης και προωθεί μια διαδικασία «απολιτικοποίησης» μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο.
Οι φετινές κάλπες σε μια κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον του ελληνικού πανεπιστημίου
Φαίνεται, πάντως, ότι οι παρατάξεις βρίσκουν τελικά ένα και μοναδικό κοινό σημείο: τη σημασία των φετινών φοιτητικών εκλογών. Ο Αλέξανδρος Πολυχρονάκης χαρακτηρίζει τις εκλογές «αναμφισβήτητα τις πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών καθώς το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό και τα πάντα συγκεχυμένα». Με τη διαπίστωση αυτή συμφωνεί και ο Πέτρος Σανταμούρης: «Οι εκλογές διεξάγονται σε μια κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον του ελληνικού πανεπιστημίου. Αυτό που διακυβεύεται είναι η επικύρωση ή μη των κυβερνητικών σχεδίων που έχουν ως επιδίωξη μικρή προσβασιμότητα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».
Για «ιστορική καμπή» κάνει λόγο και ο Μιχάλης Νικηφόρος υπογραμμίζοντας ότι «το πανεπιστήμιο ως οργανικό κομμάτι της κοινωνίας διανύει την πιο δύσκολη περίοδό του από πλευράς επιβίωσης και διατήρησης του δημόσιου, ερευνητικού και ακαδημαϊκού χαρακτήρα του». Μένει να φανεί αν μπροστά στην κρισιμότητα της κατάστασης, που παραδέχονται όλες οι παρατάξεις, θα καταφέρουν να εκδώσουν κοινά αποτελέσματα.
INFO
- Περισσότεροι από 450.000 φοιτητές καλούνται να ψηφίσουν σήμερα στις φοιτητικές εκλογές.
- Οι φοιτητές που θέλουν να προσέλθουν στις κάλπες θα πρέπει να έχουν μαζί τους την ταυτότητα και το πάσο τους.
- Οι κάλπες ανοίγουν στις 08.00 και κλείνουν στις 19.00.