Αγωνία στην κυβέρνηση για το deal με τα Σκόπια μετά τα αντιφατικά μηνύματα από το υπό διάλυση κόμμα του ΣταύρουΣε αναμμένα κάρβουνα κάθονται στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένοντας την τελική απόφαση για τη στάση του Ποταμιού στην κρίσιμη ψηφοφορία για τις Πρέσπες, κάτι που θα αποφασιστεί εντός της ημέρας κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Πάντως, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι οι Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς δεν πρόκειται να παρεκκλίνουν από την αρχική θετική στάση τους έναντι της συμφωνίας.
Μάλιστα, αυτή η εκτίμηση ενισχύθηκε μετά τη χθεσινή τοποθέτηση του επικεφαλής του Ποταμιού στη Βουλή, στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς αποσύνδεσε τις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες λέγοντας: «Θετική ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».
Σε κάθε περίπτωση, όμως, τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται εντελώς αντιφατικά μηνύματα από τη Σεβαστουπόλεως που θολώνουν τα, ούτως ή άλλως όχι ιδιαίτερα διαυγή, νερά του Ποταμιού. Ενδεικτικά, και ενώ στο κόμμα κυριαρχούν σκέψεις για αποχή και καταψήφιση, οι δύο ευρωβουλευτές Γιώργος Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος παρενέβησαν, τονίζοντας ότι μια αλλαγή πλεύσης στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι κόντρα στις μέχρι τώρα κομματικές γραμμές για το Σκοπιανό και αντίθετη στο εθνικό συμφέρον.
Πάντως, η παρέμβαση των δύο έχει μόνο… γνωμοδοτικό χαρακτήρα, ως ευρωβουλευτές που είναι. Τα πάντα θα κριθούν στη σημερινή συνεδρίαση και βέβαια από τους συσχετισμούς εντός της υπάρχουσας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ο Γιώργος Αμυράς, ο οποίος φέρεται ότι συζητά μετεγγραφή στις λίστες της Ν.Δ., μιλώντας χθες από το βήμα της Βουλής άφησε να εννοηθεί ότι το Ποτάμι ή θα απόσχει ή δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία. «Να κάνω μια πρόγνωση. Μπορεί να βρείτε τη μία ψήφο για την ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν θα βρείτε όμως τους 151 για τη Συμφωνία των Πρεσπών» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού.
Από την άλλη, ο Γιώργος Μαυρωτάς έδωσε μια διαφορετική εικόνα, σημειώνοντας: «Η στάση του Ποταμιού γενικά είναι πως η συμφωνία είναι επωφελής και πρέπει να την ψηφίσουμε, να τη στηρίξουμε… Η θετική προδιάθεση προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει».
Σε αυτό το κλίμα, που βέβαια ουδεμία σχέση έχει με οργανωμένο κόμμα αρχών, αίσθηση προκάλεσε η έκκληση προς τον Σταύρο Θεοδωράκη που απηύθυνε ο διαγραφείς Σπύρος Δανέλλης, με την οποία αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει υπόγεια συμφωνία ανάμεσα στην Πειραιώς και τη Σεβαστουπόλεως. «Τι σχέση έχει το Ποτάμι με τη Νέα Δημοκρατία, αγαπητέ μου Σταύρο;» είπε ο κ. Δανέλλης. «Μην κάνετε αυτό το έγκλημα, μην κάνετε αυτό το λάθος» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν σημαίνει προσχώρηση του ίδιου στον ΣΥΡΙΖΑ.