Στήριξε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογώνΛίγες μέρες μετά τη συνάντησή του με τον Κώστα Καραμανλή, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξέφρασε τη στήριξή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο -κάτι που αποφεύγει να κάνει η ηγεσία της Ν.Δ.- για τη διασφάλιση ενός αναβαθμισμένου διαλόγου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των πολιτών για την επόμενη μέρα της χώρας, όπως επισήμανε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «ασκεί τα συνταγματικά του καθήκοντα με άψογο τρόπο, ως σύμβολο ενότητας και ως έκφραση του ελληνικού έθνους» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που γίνεται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εμφανίστηκε συναινετικός και σε εντελώς διαφορετικό κλίμα από τους τόνους της υψηλής αντιπαράθεσης και πολεμικής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. για την πορεία της οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου, χαρακτήρισε «θετικό γεγονός» την ύπαρξη διαλόγου για το μέλλον της χώρας και το αναπτυξιακό σχέδιο, ενώ άφησε εκατέρωθεν αιχμές, υπογραμμίζοντας ότι ο διάλογος θα πρέπει να βασίζεται στην ειλικρίνεια και την παραδοχή των λαθών. «Θα πρέπει να γίνει με όρους του μέλλοντος και όχι με όρους του παρελθόντος ή με κραυγές και έντονες αντιπαραθέσεις, αλλά με επιχειρήματα, με σύνεση και με ψυχραιμία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μεϊμαράκης υπεραμύνθηκε της επιλογής της Ν.Δ. να συναινέσει στη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, λέγοντας: «Ναι, συναινέσαμε στη συμφωνία για τους στόχους (και όχι για μέτρα), επειδή η Ν.Δ. πάντα είναι ο εγγυητής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας». Σημείωσε μάλιστα: «Αν δεν υπήρχαν οι βίαια προκληθείσες εκλογές του 2015, θα ήμασταν με πολύ πιο ήπιο τρόπο και πιο γρήγορα στην κανονικότητα», ενώ εξέφρασε τη σιγουριά ότι η έξοδος από το τρίτο πρόγραμμα θα ήταν ταχύτερη, αν η κυβέρνηση αποδεχόταν την πρόταση της Ν.Δ. τότε για μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.
Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε εκ νέου ότι «τα προγράμματα στις ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αντιστοιχούν στον εκλογικό κύκλο. Γιατί όποιες χώρες ολοκλήρωσαν προγράμματα, το πέτυχαν σε μια θητεία προεδρική ή κοινοβουλευτική», όπως η Κύπρος διαφωνώντας επί της ουσίας με την θέση της Ν.Δ. για πρόωρες εκλογές.