► Πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Κόντε, ενώ αντιπρόεδροι θα είναι οι Σαλβίνι και Ντι Μάιο! Oι «καραμπόλες» και η λίστα των υπουργών
► Οι Βάσκοι κάνουν την «αποκαθήλωση» του ΡαχόιΑπό τη
Θεανώ Καρούτα
Προς λύση οδεύει το ιταλικό πολιτικό αδιέξοδο, καθώς χθες, κατά τη διάρκεια νέου γύρου διαπραγματεύσεων, ο «Πεντάστερος» Λουίτζι ντι Μάιο και ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα συμφώνησαν για τη σύνθεση κυβέρνησης, υπό το άγρυπνο βλέμμα του προέδρου Σέρτζο Ματαρέλα, ο οποίος δέχτηκε χθες αργά στο Κυρηνάλιο τον πρώην εντολοδόχο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, οι δύο επικεφαλής συμφώνησαν στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα βασικά υπουργεία. Ο αμφιλεγόμενος Πάολο Σαβόνα, ο άνθρωπος που έγινε ο λόγος να καταρρεύσει η προηγούμενη κυβερνητική συμφωνία, δεν βγαίνει από το κάδρο, αφού ο Ντι Μάιο επέμεινε στην παραμονή του στο κυβερνητικό σχήμα. Ετσι, όλα δείχνουν πως «μετακινείται» στο υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αφήνοντας τη θέση του «τσάρου» της ιταλικής οικονομίας στον καθηγητή Οικονομικών Τζοβάνι Τρία.
Για το υπουργείο Εξωτερικών, προς επικράτηση έτεινε ο Εντσο Μιλανέζι, ενώ Σαλβίνι και Ντι Μάιο θα αναλάβουν την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και τα υπουργεία Εσωτερικών και Βιομηχανίας και Εργασίας, αντίστοιχα. Οι συζητήσεις του επικεφαλής της Λέγκα με τον ηγέτη των Πέντε Αστέρων κράτησαν ως αργά το βράδυ προκειμένου να διευθετηθούν λεπτομέρειες, ενώ στη Βουλή -όπου διεξαγόταν η συνάντηση- παρών ήταν και ο Κόντε, ο οποίος αργά το βράδυ παρουσίασε στον Ματαρέλα τη λίστα των υπουργών της κυβέρνησής του, που πιθανότατα θα ορκιστεί σήμερα στις 4 το μεσημέρι.
Αξίζει να αναφερθεί πως ο τεχνοκράτης Κάρλο Κοταρέλι παρέδωσε την εντολή στον Ιταλό πρόεδρο προκειμένου να διευκολύνει τη σύσταση πολιτικής κυβέρνησης.
Το θέμα της Ιταλίας απασχόλησε χθες και το Ευρωκοινοβούλιο, και δη τη Σύνοδο της Ολομέλειας, μετά την ολοκλήρωση της οποίας η πρόεδρος της σοσιαλιστικής ευρωομάδας GUE/NGL Γκαμπριέλε Τσίμερ επιχείρησε να λειάνει τις «γωνίες» της ευρωπαϊκής παρέμβασης, λέγοντας πως η Ε.Ε. δεν πρέπει να εμπλακεί στα εσωτερικά της Ιταλίας. Νωρίτερα, ο καθηγητής Οικονομικών και πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (Ifo) του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν είχε προειδοποιήσει με άρθρο του πως η Ιταλία απέχει μόνο λίγα βήματα από την έξοδό της από την ευρωζώνη. Η πολιτική επανάσταση, έγραψε ο Ζιν, «αναβλήθηκε, αλλά δεν ακυρώθηκε».
Οι Βάσκοι κάνουν την «αποκαθήλωση» του Ραχόι
Η αρχή του τέλους για τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι ξεκίνησε χθες με τη μορφή συζήτησης στο Κοινοβούλιο επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η σοσιαλιστική αντιπολίτευση. Η κρίσιμη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί σήμερα και προκειμένου να επικυρωθεί η πρόταση μομφής χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον με 176 ψήφους. Ο Πέδρο Σάντσεθ από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) κατέθεσε την πρόταση την περασμένη Παρασκευή, μία ημέρα μετά την καταδίκη του Λαϊκού Κόμματος (PP) για την υπόθεση διαφθοράς Γκιουρτέλ. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ενώ οι πολιτικοί αναλυτές έδιναν στις αρχές της εβδομάδας πολύ λίγες πιθανότητες να εγκριθεί η πρόταση μομφής, ο άνεμος φαίνεται να αλλάζει στη Μαδρίτη, με την εφημερίδα «El Mundo» να αναφέρεται «στην πρώτη πρόταση μομφής που έχει πιθανότητες να εγκριθεί». Παράλληλα, χθες έγινε γνωστό ότι και το Εθνικιστικό Βασκικό Κόμμα (που θεωρούνταν το κόμμα-κλειδί) θα ψηφίσει κατά του Ραχόι, στηρίζοντας τη μομφή.
Εάν η πρόταση περάσει, ο Ραχόι θα καθαιρεθεί αυτομάτως και ο Σάντσεθ θα αναλάβει, επίσης αυτομάτως, την πρωθυπουργία. Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, πάντως, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών έχει εξασφαλίσει 180 ψήφους, καθώς θεωρούνται επίσης δεδομένες οι ψήφοι των Podemos, των Καταλανών αυτονομιστών και πολλών ακόμη βουλευτών τοπικών κομμάτων. Σχεδόν έτοιμος για την πρωθυπουργία, ο Σάντσεθ δήλωσε χθες ότι σκοπεύει να τηρήσει τον προϋπολογισμό που έχει ψηφίσει ο Ραχόι.