Οι βιομήχανοι στον κόσμο τους! Ομιλίες με υποσχέσεις από Τσίπρα – Μητσοτάκη, παραμένει πρόεδρος ο ΦέσσαςΣτο τιμόνι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) παραμένει για άλλη μία διετία ο Θεόδωρος Φέσσας, που επανεξελέγη χθες στη θέση του προέδρου. Παράλληλα, σε θέση αντιπροέδρου με αυξημένες αρμοδιότητες, οι οποίες θα καθοριστούν το προσεχές διάστημα, εξελέγη ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Πιο αναλυτικά, από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση του ΣΕΒ χθες το πρωί προέκυψε ότι η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου του συνδέσμου διαμορφώνεται ως εξής:
Πρόεδρος ο Θεόδωρος Φέσσας, αντιπρόεδροι οι Γιάννης Γιώτης, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Νίκος Καραμούζης, Κωνσταντίνος Μπίτσιος, Ευάγγελος Μυτιληναίος και Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, γενικός γραμματέας ο Αλέξανδρος Μακρίδης, ταμίας ο Κωνσταντίνος Μαραγκός και μέλη του διοικητικού συμβουλίου οι Οδυσσέας Αθανασίου, Ευτύχιος Βασιλάκης, Μάρκος Βερέμης, Καλλίνικος Καλλίνικος, Ιωάννης Καραγιάννης, Κωνσταντίνος Κόκκαλης, Ελένη Κολιοπούλου, Πάνος Κυριακόπουλος, Αριστοτέλης Παντελιάδης, Μιχάλης Στασινόπουλος και Μιχάλης Τσαμάζ.
Απευθυνόμενος στη γενική συνέλευση, ο κ. Φέσσας έθεσε τρεις στόχους για τη νέα θητεία του: Συμβολή στην αύξηση των επενδύσεων, στην καινοτομία και την ψηφιακή ωρίμανση και στην ανάπτυξη των κατάλληλων δεξιοτήτων για την αγορά εργασίας.
Οπως είπε, το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσουμε να εξαρτόμαστε από «την καλοσύνη των ξένων» ή θα πάρουμε τη χώρα μας στα χέρια μας, για να δημιουργήσουμε ξανά ευημερία για τους πολλούς, αυτή τη φορά όμως σε υγιείς βάσεις. Τόνισε δε πως «επιστροφή στην κανονικότητα δεν σημαίνει επ’ ουδενί επιστροφή σε όσα μας οδήγησαν το 2009 στην κρίση και τη χρεοκοπία. Απαιτείται ουσιώδης αλλαγή από όλους μας, ατομικά και συλλογικά, τώρα που αφαιρείται σταδιακά το δίχτυ ασφαλείας των εταίρων μας».
Το βασικό μήνυμα της φετινής συνέλευσης του συνδέσμου ήταν «Η Ελλάδα αλλάζει με την επιχειρηματικότητα μπροστά».
Δέσμευση Κυριάκου για φοροελαφρύνσεις
Δεσμεύσεις για φοροελαφρύνσεις και κίνητρα που θα στηρίξουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τα μέλη του ΣΕΒ να αναλάβουν και εκείνα με τη σειρά τους τις δικές τους δεσμεύσεις, ώστε «από μια επιχειρηματικότητα χωρίς κανόνες να περάσουμε σε μια επιχειρηματικότητα με αξίες». «Δεσμεύομαι ότι θα μειώσω τους φόρους και τις εισφορές, θα απλοποιήσω δραστικά το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα διευκολύνω τη ρευστότητα. Αλλά και εσείς θα πρέπει να δεσμευτείτε ότι θα επενδύσετε στη χώρα μας, θα πληρώνετε τους φόρους και τις εισφορές, θα προστατεύετε το περιβάλλον, θα πραγματοποιείτε περισσότερες και ουσιαστικότερες δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Και, κυρίως, θα προσέχετε τους εργαζομένους σας και θα τους κάνετε συμμέτοχους στην επιτυχία της επιχείρησής σας» ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ., μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι αθέμιτες εργοδοτικές πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές και τάχθηκε κατά της επαναφοράς του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων, λέγοντας ότι ήταν προβληματικός και αντιαναπτυξιακός ο συνδυασμός της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων σε όλο το εύρος της οικονομίας, της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία και της καθολικής υπερίσχυσης των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων. «Αυτό το τρίπτυχο καθιστούσε εξαιρετικά άκαμπτη την αγορά εργασίας, σε βάρος τελικά των ίδιων των εργαζομένων. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε αυτές οι ρυθμίσεις να αναβιώσουν με τον τρόπο που τις σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Από κοινού επιτέθηκαν στον κ. Μητοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. Το κυβερνών κόμμα έκανε λόγο για κυνικό φιλελευθερισμό και το ΚΙΝ.ΑΛ. σημείωσε ότι οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη είναι απέναντι σε βασικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Τσίπρας: Λύση στο Σκοπιανό, στην ώρα τους οι εκλογές
Λύση στο Σκοπιανό, δηλαδή εκχώρηση της ελληνικότητας της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς, προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης του ΣΕΒ, ενώ θέλησε να βάλει τέλος και στην εκλογολογία των τελευταίων ημερών.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε «προοπτική λύσης» που, όπως είπε, έχει αρχίσει να διαγράφεται στη «δύσκολη, αλλά αναγκαία» -όπως τη χαρακτήρισε- διαπραγμάτευση για το θέμα των Σκοπίων, υποστηρίζοντας ότι μια συμφωνία με τη γειτονική χώρα για την ονομασία της θα ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. «Ενισχύει τον ρόλο της χώρας σε μια περιοχή που στροβιλίζεται σε μια δίνη παράλληλων κρίσεων, όπως συμβαίνει αυτές τις ημέρες στην Ιταλία, αλλά και εδώ και αρκετό καιρό στην Τουρκία» είπε.
Για την οικονομία
Συμπλήρωσε ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ, εκτός από γεωπολιτικά οφέλη, θα έχει ευρύτερες ευεργετικές συνέπειες στον τομέα της οικονομίας αλλά και της επιχειρηματικότητας.
Ο πρωθυπουργός προσπάθησε ταυτόχρονα να διασκεδάσει τα σενάρια που τον θέλουν να καταφεύγει σε εκλογές το φθινόπωρο, δηλώνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2019. «Πρέπει να μπει ένα τέλος στη διαρκή εκλογολογία, που θέλει να τροφοδοτεί ανέξοδα αλλά και αδιέξοδα η αντιπολίτευση.
Η πολιτική σταθερότητα σήμερα είναι κρίσιμος παράγοντας για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη της οικονομίας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Οι εκλογές, επομένως, θα γίνουν στην ώρα τους, με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης. Και να μην έχει κανείς οποιαδήποτε αμφιβολία επ’ αυτού».
Ο Γκάμπριελ υπέρ της πρότασης από τους Γάλλους για μείωση του χρέους
Και μόνο που κλήθηκε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (φωτό) να παραστεί και να εκφωνήσει λόγο στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους, όχι μόνο για τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά συνολικά για το πολιτικό σύστημα που έδωσε το «παρών» στην καθιερωμένη σύναξη των Ελλήνων βιομηχάνων. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε δύο φορές και με θερμά λόγια στον πρώην αντικαγκελάριο και πρώην υπουργό Εξωτερικών και Οικονομίας της Γερμανίας, ο οποίος χθες στην Αθήνα παρέστη με τη νέα του ιδιότητα. Αυτήν του διευθύνοντος συμβούλου της Siemens, της αμαρτωλής γερμανικής εταιρίας με τα ποικίλα σκάνδαλα, που βύθισε στην ανυποληψία πολλούς από το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Ολα αυτά, την ώρα που στην πατρίδα του, τη Γερμανία, έχει προκληθεί γενικευμένος σάλος από την ανάρμοστη «μετεγγραφή» του κ. Γκάμπριελ στην εταιρία. «Ο Γκάμπριελ δεν έμαθε τίποτα από τον Σρέντερ» είχε δηλώσει ο επικεφαλής του Κόμματος της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ, όταν έγινε γνωστή η πρόσληψη.
«Ευελιξία»
Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μιλώντας στη συνέλευση του ΣΕΒ, τάχθηκε υπέρ της γαλλικής πρότασης για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η ελάφρυνση του χρέους που φαίνεται πιθανή και είναι μάλλον απαραίτητη θα πρέπει να συνοδεύεται από ευέλικτους όρους πληρωμής που θα καθορίζονται από το ύψος της ετήσιας ανάπτυξης. Αυτή την περίοδο, σημείωσε, είναι υπό συζήτηση το πλαίσιο για την εποχή μετά τα Μνημόνια.
«Το πλαίσιο αυτό δεν θα πρέπει να είναι μια ψευδής έξοδος και δεν θα είναι τέταρτο Μνημόνιο» είπε ο κ. Γκάμπριελ. Μάλιστα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και σε καμία περίπτωση να μην προχωρήσει στην ακύρωση όλων όσων έχουν γίνει.