Στα τυφλά οι συναλλαγές με κάρτες!

Το σύστημα για το χτίσιμο του αφορολογήτου ισχύει από την Πρωτοχρονιά, αλλά ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Στο κυνήγι των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα, ώστε να καλύψουν το ποσό που θα τους επιτρέψει να επωφεληθούν από το αφορολόγητο όριο, μπαίνουν επισήμως οι φορολογούμενοι από σήμερα, καθώς ανοίγει ξανά το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει ακόμα τις σχετικές αποφάσεις και τις εγκυκλίους που προβλέπει ο νόμος, με αποτέλεσμα οι πολίτες να βαδίζουν -για πολλοστή φορά- στα τυφλά.

Τυπικά, το νέο σύστημα κάλυψης του αφορολόγητου ορίου μέσω δαπανών που πραγματοποιούνται με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, e-banking κ.λπ. ισχύει από την περασμένη Κυριακή,1η Ιανουαρίου 2017. Από την ίδια ημέρα περιορίστηκε επίσης το ανώτατο όριο συναλλαγών με μετρητά για τα φυσικά πρόσωπα από τα 1.500 ευρώ μόλις στα 500 ευρώ. Ωστόσο, για τις συναλλαγές με τη χρήση πλαστικού χρήματος δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί ποιες κατηγορίες δαπανών θα αναγνωρίζονται για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου, ποιες εξαιρούνται, πώς θα λειτουργήσει το όλο σύστημα στο TAXISnet και πώς θα εφαρμοστεί η λοταρία αποδείξεων με κληρώσεις δώρων.

Οι διαρροές

Σύμφωνα με παλαιότερες διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών, θα λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για είδη διατροφής, προϊόντα σούπερ μάρκετ, ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές συσκευές, ένδυση, υπόδηση, είδη οικιακού εξοπλισμού, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, υπηρεσίες εστίασης, κομμωτηρίων, γυμναστηρίων, συνεργείων, δικηγόρων, λογιστών, υδραυλικών, ηλεκτρολόγων κ.λπ.

Επίσης, οι μειώσεις φόρου για γιατρούς και φαρμακεία θα ισχύουν, εφόσον έχουν πληρωθεί οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί με κάρτα ή μέσω τραπέζης. Αδιευκρίνιστο παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με τους λογαριασμούς ρεύματος, ύδρευσης, τηλεφωνίας κ.λπ. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα εξαιρούνται οι δαπάνες για ενοίκια και οι δόσεις στεγαστικών δανείων.

Οπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, οι δαπάνες με χρήση πλαστικού χρήματος θα πρέπει να ανέρχονται:
• Στο 10% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
• Στο 15% για το κλιμάκιο 10.001-30.000 ευρώ.
• Στο 20% για το υπερβάλλον εισόδημα από τα 30.001 ευρώ.

Ετσι, ενδεικτικά, για εισόδημα 15.000 ευρώ θα χρειάζονται δαπάνες με πλαστικό χρήμα ύψους 1.750 ευρώ, για εισόδημα 20.000 ευρώ δαπάνες ύψους 2.500 ευρώ και για εισόδημα 50.000 ευρώ δαπάνες ύψους 8.000 ευρώ. Από την υποχρέωση να καλύψουν μέρος των δαπανών τους κάνοντας χρήση πλαστικού χρήματος θα εξαιρούνται άτομα άνω των 70 ετών, όσοι κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα