Κι άλλο μποτιλιάρισμα στις συντάξεις φέρνει ο νέος ΕΦΚΑ!

Αλαλούμ με τη δημιουργία του υπερ-ταμείου που θα ολοκληρωθεί σε 10 έτη και ξεκινά με έλλειμμα 1,1 δισ.

Αλαλούμ αναμένεται να προκαλέσει η μακρά περίοδος μετάβασης από το σύστημα των ασφαλιστικών ταμείων στον νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με μεγάλους χαμένους 100.000 πολίτες που αναμένουν την έκδοση της σύνταξής τους.
Παρότι τυπικά ο ΕΦΚΑ λειτουργεί από 1/1/2017, ουδείς γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η διοικητική και ουσιαστική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, με στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς να κάνουν λόγο ακόμη και για ορίζοντα εικοσαετίας.

Τα… «απόνερα» αυτής της παρατεταμένης περιόδου προσαρμογής θα επηρεάσουν χιλιάδες πολίτες που περιμένουν να λάβουν τη σύνταξή τους, αλλά και χιλιάδες υπαλλήλους των Ταμείων, που θα δουν τα υποκαταστήματα όπου εργάζονται να κλείνουν το ένα μετά το άλλο και οι ίδιοι να μετατίθενται σε άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες (π.χ. ΣΕΠΕ, ΚΕΑΟ), με χαμηλότερες μισθολογικές απολαβές.

Μέχρι να ηλεκτρονικοποιηθεί το πρωτόκολλο του ΕΦΚΑ, θα επικρατήσει ένα αλαλούμ με τις αιτήσεις συνταξιοδότησης, με τον χρόνο αναμονής για την έκδοση των νέων συντάξεων να φτάνει σε νέα ρεκόρ. Χιλιάδες πολίτες θα παίρνουν για μεγάλο διάστημα μόνο προσωρινές συντάξεις, που σε πολλές περιπτώσεις μοιάζουν με… φιλοδωρήματα, καθώς κυμαίνονται από 384 έως 768 ευρώ, ενώ για σύνταξη χηρείας στα 192 ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι έως το καλοκαίρι θα έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα με το τελικό οργανόγραμμα του νέου φορέα, όμως οι πιο ρεαλιστές προβλέπουν ότι το αλαλούμ του διπλού συστήματος θα κρατήσει τουλάχιστον 10 χρόνια!
Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου τα υπό ένταξη Ταμεία θα πρέπει να εκχωρήσουν αυτόματα στον ΕΦΚΑ (με βάση το νέο Ασφαλιστικό) την κινητή και ακίνητη περιουσία τους, αξίας περίπου 16 δισ. ευρώ. Μαζί θα του μεταβιβάσουν και τις υποχρεώσεις τους (3,5 δισ. ευρώ απλήρωτες συντάξεις και 3,1 δισ. ευρώ οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ), αλλά και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από ανείσπρακτες εισφορές (ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ).

Τα έσοδα

Με άλλα λόγια, τα υγιή Ταμεία θα πληρώνουν τις συντάξεις των ελλειμματικών, ενώ ο ΕΦΚΑ -όπως φαίνεται από τον προϋπολογισμό του, που ενέκρινε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου- θα ξεκινήσει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του με ένα έλλειμμα ύψους 1,1 δισ. ευρώ, που θα υπονομεύσει την ίδια τη βιωσιμότητά του. Τα έσοδα του νέου Υπερταμείου θα ανέλθουν σε 41,1 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες του σε 40 δισ. ευρώ.

Ο κλάδος της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕ για το 2017 θα έχει έλλειμμα 166.000.000 ευρώ, ενώ ο κλάδος των εφάπαξ παροχών θα έχει πλεόνασμα 69.000.000 ευρώ.
Στο σκέλος της υποχρεωτικής μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων των Ταμείων στον ΕΦΚΑ, την αρχή έκανε χθες το ΙΚΑ, που «προίκισε» τον νέο φορέα με 29 ακίνητα «φιλέτα». Μεταξύ αυτών, το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» στη Θεσσαλονίκη, ο κινηματογράφος Αελλώ στην Πατησίων, διατηρητέα κτίρια στη Μενάνδρου, αλλά και ακίνητα σε Πάτρα και Ρόδο.

Μετωπική για τον «κόφτη» διαρκείας!

Η ομολογία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η κυβέρνηση συζητά την παράταση του αυτόματου δημοσιονομικού «κόφτη» και μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου το 2018 βρέθηκε χθες στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Αθηνών, Βασίλης Κικίλιας κατηγόρησε τον κ. Τσακαλώτο ότι «αποδέχεται μόνιμα μέτρα 3,5 δισ. ευρώ τον χρόνο και μετά το 2018 μέσω της επέκτασης του δημοσιονομικού “κόφτη”» και «δεσμεύει έτσι τη χώρα σε λιτότητα διαρκείας».
Ο κ. Κικίλιας τόνισε ακόμα: «Ο “κόφτης” των κυρίων Τσίπρα – Τσακαλώτου δεν είναι προληπτικός και αόριστος, όπως δήλωναν.
Είναι συγκεκριμένος, 3,5 δισ. ευρώ μέτρα κάθε χρόνο. Είναι στοχευμένος, δηλαδή αφορά υποχρεωτικά μισθούς και συντάξεις. Είναι αυτόματος, καθώς δεν απαιτείται έγκριση της Βουλής. Και, βέβαια, είναι μόνιμος, καθώς συνεχίζεται και μετά το Μνημόνιο Τσίπρα το 2018».

Ο Τσακαλώτος

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχολίασαν τις δηλώσεις του κ. Κικίλια κάνοντας λόγο για ψεύδη και εστιάζοντας στο ύψος των μέτρων: «Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ουδέποτε δήλωσε ότι “αποδέχεται μόνιμα μέτρα 3,5 δισ. ευρώ τον χρόνο και μετά το 2018, μέσω της επέκτασης του δημοσιονομικού κόφτη”».
Πρόσθεσαν δε ειρωνικά ότι «ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει άμεσα να μετονομάσει τη Συμφωνία της Αλήθειας για να ανταποκρίνεται στις ανακοινώσεις που εκδίδει. Συμφωνία του Ψεύδους ή Συμφωνία Διαστρέβλωσης μπορεί να είναι κάποιοι τίτλοι».

«Πυρά» από τα κόμματα για την καταιγίδα των φόρων

Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης συγκεντρώνουν η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και οι νέοι φόροι, που με την αυγή του 2017 έκαναν την εμφάνισή τους, βυθίζοντας περισσότερο τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.
«Με το ξεκίνημα του 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. βάζει την υπογραφή της σε ακόμη πιο σκληρά και επώδυνα μέτρα, συνεχίζοντας τον φαύλο κύκλο της λιτότητας. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η καθημερινότητά τους δεν πρόκειται ποτέ να βελτιωθεί με τον κ. Τσίπρα» τονίζει η Ν.Δ., που ζητά την άμεση προσφυγή στην κάλπη, επικαλούμενη δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει πρόωρες εκλογές. «Οσο παραμένει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. τα πράγματα θα χειροτερεύουν» προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προχωρά σε αυξήσεις φόρων και εισφορών, και σε παράταση του «κόφτη» και μετά το 2018, υποστηρίζοντας επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει άμεσα. «Ο Τσίπρας τα έδωσε όλα στη γερμανική οικονομική ολιγαρχία για να παραμείνει στην εξουσία και να συνεχίσει να καταστρέφει τους Ελληνες με νέους αιματηρούς φόρους και περικοπές» τονίζει η Χρυσή Αυγή, ενώ το ΚΚΕ καλεί τον λαό να μην αποδεχτεί τη φτώχεια και την εξαθλίωση. «Nα γυρίσει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, στη Ν.Δ. και στα άλλα κόμματα, που μαλώνουν για το ποιος θα υλοποιήσει καλύτερα τις αναδιαρθρώσεις του κεφαλαίου, τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., του ΔΝΤ και του κουαρτέτου» επισημαίνει το ΚΚΕ.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα