ΔΕΗ: Προς 200 απολύσεις με ηλικιακό κόφτη

Ισως και εντός Ιανουαρίου προχωρήσει η καταγγελία των συμβάσεων στελεχών  άνω των 60 ετών και με 40 χρόνια υπηρεσία

Ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία για την απόλυση 200 από τα περίπου 600 στελέχη της ΔΕΗ που έχουν ξεπεράσει τα 60 χρόνια και εργάζονται τουλάχιστον 40 χρόνια στην επιχείρηση.
Πρόκειται για θέμα που είχε ανοίξει η διοίκηση λίγο πριν από τον πρόσφατο ανασχηματισμό προκαλώντας την αντίδραση της ΓΕΝΟΠ, αλλά τώρα το επαναφέρει.

Οπως είχε υποστηρίξει τότε η ηγεσία της ΔΕΗ, «αρκετοί εργαζόμενοι, μεταξύ τους και λίγα στελέχη στην επιχείρηση, αν και έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, επιλέγουν να παραμένουν στην εργασία για οικονομικούς κυρίως λόγους.

Η διοίκηση αντιμετωπίζει το θέμα αυτό με ιδιαίτερη προσοχή, σύμφωνα απολύτως με το συμφέρον της επιχείρησης, δεδομένης αφενός της εμπειρίας και αφετέρου της δυσκολίας πρόσληψης νέου προσωπικού, καθώς η ΔΕΗ θεωρείται -ατυχώς- ακόμη ανήκουσα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό και ύστερα από επισταμένη μελέτη στο Δ.Σ. της 8ης Νοεμβρίου 2016 προωθείται εισήγηση για αποχώρηση περίπου 200 εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει τις συντάξιμες προϋποθέσεις».

Η εισήγηση

Ολα δείχνουν ότι η εισήγηση είναι έτοιμη και θα προβλέπει καταγγελία των συμβάσεων για προσωπικό που είναι 60 χρονών και απασχολεί στα υπερβαρέα, δηλαδή σε ορυχεία και μονάδες, 62 ετών για διοικητικούς υπαλλήλους, τεχνικούς και μηχανικούς, 65 ετών για τα διευθυντικά στελέχη.
Οι απολύσεις δεν συνδέονται μόνο με την ανάγκη περιορισμού του κόστους, καθώς τα συγκεκριμένα στελέχη έχουν και υψηλές αμοιβές, αλλά και με την ανάγκη ανανέωσης του προσωπικού, η οποία είναι ούτως ή άλλως δύσκολη, αφού η ΔΕΗ μπορεί να προσλάβει έναν υπάλληλο για κάθε πέντε που αποχωρούν.

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο Δημόσιο, όπου χιλιάδες υπάλληλοι έσπευσαν τους προηγούμενους μήνες να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης για να προλάβουν την καταιγίδα του νέου Ασφαλιστικού, επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ ακολουθούν τη δική τους πορεία.
Χρόνο με τον χρόνο το ποσοστό όσων υποβάλλουν αίτημα συνταξιοδότησης μειώνεται.

Το 2010 αποχώρησαν 2.500 άτομα, 1.500 το 2011 κι έκτοτε ο αριθμός συρρικνώνεται συνεχώς στα επίπεδα των 600-700 ατόμων ετησίως, με αποκορύφωμα το 2015, όταν αποχώρησαν λιγότεροι από 150.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα