Οι πρώτες μάχες των Ελλήνων στο Παρίσι

Τι έκαναν ως τώρα οι αθλητές μας

Κορακάκη: Εγκατέλειψε με πρόβλημα στα μάτια

Η Αννα Κορακάκη εγκατέλειψε τον αγώνα των 10 μ. στο αεροβόλο πιστόλι στα προκριματικά των Ολυμπιακών Αγώνων, με τη Χριστίνα Μόσχη να καταλαμβάνει την 29η θέση. H «χρυσή» ολυμπιονίκης του Ρίο έκανε μόλις τέσσερις βολές, 90, 93, 94 και 27, και στη συνέχεια εγκατέλειψε, με συνολική βαθμολογία 304-6x, αφού δεν είχε ελπίδες πρόκρισης. Ετσι, κατετάγη στην τελευταία θέση. Η Κορακάκη στις δηλώσεις της αποκάλυψε τον λόγο, φανερά συγκινημένη.

Η 28χρονη ανέφερε πως αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα με τα μάτια: «Δεν ξέρω τι γίνεται με την εστίασή μου. Προσπαθήσαμε να το φτιάξουμε, αλλά δεν γίνεται. Θέλει τον χρόνο του. Εχω ξεκινήσει ήδη κάποιες ασκήσεις για τα μάτια μου, μία θεραπεία και ευελπιστώ να γίνει. Δεν το προλάβαμε, δυστυχώς, για τους Ολυμπιακούς. Συν το ότι αρρώστησα κιόλας, μέσα σε όλα. Ηταν μία χρονιά που πραγματικά είχαμε ένα κάρο προβλήματα και ερχόταν η μία αναποδιά μετά την άλλη. Είναι μια περίοδος τους τελευταίους 4-5 μήνες που κάνω την… κοιλιά μου. Το παλέψαμε πάρα πολύ, δουλέψαμε, για να έρθω έστω σε ένα καλό επίπεδο. Ευελπιστώ για ό,τι καλύτερο στα 25 μέτρα. Ξεκινάμε ξανά προπονήσεις, έχουμε μέρες. Θα κάνω ό,τι μπορώ».


Σάκκαρη, Τσιτσιπάς: Ιδανικό ξεκίνημα

Οταν… ξύπνησε, προκρίθηκε άνετα. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ταλαιπωρήθηκε από τον μαχητικό Ζιζού Μπεργκς στην πρεμιέρα του στο Παρίσι, όμως στο τρίτο σετ βρήκε τον εαυτό του και τον δρόμο προς τη νίκη. Ο κορυφαίος Ελληνας τενίστας, Νο 12 στον κόσμο, επικράτησε του 25χρονου Βέλγου (Νο 87) με 7-6(6), 1-6, 6-1 και θα παίξει στη φάση των «32» με τον Βρετανό Νταν Εβανς (Νο 59), που νίκησε στα τρία σετ τον Τυνήσιο Μόεζ Ετσαργκούι.

«Αρπαξε» το πρώτο, έχασε… πανηγυρικά το δεύτερο και παρότι το μομέντουμ ήταν πλέον στην πλευρά του Μπεργκς, ο 25χρονος τενίστας «μεταμορφώθηκε» στο τρίτο σετ και έφτασε στη νίκη χωρίς άλλες… περιπέτειες! Από την άλλη μεριά, η Μαρία Σάκκαρη (Νο 8) πέρασε εύκολα την Ντάνκα Κόλινιτς, επικρατώντας με 2-0 σετ (6-0, 6-1) και προκρίθηκε στον επόμενο γύρο του μονού γυναικών στο Παρίσι. Στις δηλώσεις της αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον στόχο του μεταλλίου, τονίζοντας ότι θα κάνει τα πάντα για να το κατακτήσει. Επόμενος αντίπαλος, η Κινέζα και Νο 40 του κόσμου Γιου Γιουάν, που απέκλεισε την Αλεξαντρόβα χθες.

Οι Σάκκαρη και Γιου έχουν αναμετρηθεί ακόμα δύο φορές, με την Ελληνίδα τενίστρια να μετράει ισάριθμες νίκες, με την τελευταία της να είναι στο φετινό Maimi Open, όπου και επικράτησε εύκολα με 6-2, 6-2. Ο Πέτρος Τσιτσιπάς (έζησε το όνειρό του) έχασε με κάτω τα χέρια με 2-0 σετ (6-2, 6-3) από τον Ολλανδό Τάλον Χρίκεσπορ, αποκλείστηκε από τη συνέχεια του μονού ανδρών όπως και στο διπλό, αφού έχασε μαζί με τον αδερφό του Στέφανο 2-1 σετ από τους Πορτογάλους Μπόργκες και Καμπράλ και έτσι αποκλείστηκαν. Τέλος, ο Ράφα Ναδάλ προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου θα αντιμετωπίσει τον Νόβακ Τζόκοβιτς.


Η Εθνική Ελλάδας πάλεψε στα… ίσα τον Καναδά, αλλά γνώρισε την ήττα με 86-79. Και τώρα νίκη με Ισπανία

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ έκανε συγκλονιστική προσπάθεια απέναντι στον Καναδά με ηγέτη τον συγκλονιστικό Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά παρότι έφτασε σε απόσταση αναπνοής, τελικά ηττήθηκε με 86-79.

  • Από τους Γιώργο Σηφάκη, Θοδωρή Λινάρδο

Η Εθνική βρέθηκε να χάνει και με 16 πόντους απέναντι στον Καναδά των δέκα ΝΒΑers, αλλά με διαφορετικό πρόσωπο στο β’ μέρος και παρά την κακή διαιτησία επέστρεψε, μείωσε στο καλάθι (78-80) με κάρφωμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο 1:04” πριν από τη λήξη, όμως ηττήθηκε στις λεπτομέρειες με 86-79 στην πρεμιέρα των αγωνιστικών υποχρεώσεών της στον 1ο όμιλο του ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ, στη Λιλ.

«Χάσαμε στις λεπτομέρειες, από μικρά λάθη στα συστήματα στο τέλος, αλλά και από ένα δικό μου λάθος, αυτό στην άμυνά μου πάνω στον Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ που έπρεπε να τον στείλω από την άλλη πλευρά στους συμπαίκτες μου» είχε την ευθυκρισία να δηλώσει για τη συγκεκριμένη φάση στο τέλος, μετά το ματς, ο αρχηγός της Εθνικής Κώστας Παπανικολάου, που έκανε εξαιρετική εμφάνιση με 17 πόντους (3/6 τρίποντα), 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε ό,τι μπορούσε έχοντας συχνά δύο και τρεις παίκτες πάνω του, τέλειωσε το ματς με 34 πόντους (11/16 δίποντα και 12/15 βολές), 5 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Ομως, μετά το καλάθι του Γκίλτζιους-Αλεξάντερ στα 42” ήταν εύστοχος σε μόνο μία βολή, ενώ έδωσε και το δικαίωμα για δύο βολές στον Μάρεϊ.

Ο «χάλκινος» Καναδάς στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023 έπαιξε σκληρά στην άμυνα την Εθνική, είχε ταχύτητα και ευστοχία στην εκτέλεση και υποχρέωσε την «επίσημη αγαπημένη» να τον κυνηγά στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Η Ελλάδα είχε δημιουργήσει αρκετές φορές τις προϋποθέσεις να επιστρέψει, πλησίαζε στην… πηγή, αλλά δεν έπινε νερό εξαιτίας των Αρ Τζέι Μπάρετ (23 π.), Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ (21 π.) και Ντίλον Μπρουκς (14π.).

«Θα προκριθούμε»

Παρά την ήττα της πρεμιέρας από τον Καναδά, ο Βασίλης Σπανούλης δήλωσε πεπεισμένος ότι η Εθνική Ελλάδας θα προκριθεί στην επόμενη φάση των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ μίλησε για σεμιναριακή άμυνα στο β’ μέρος του αγώνα: «Ο Γιάννης είχε μία πολύ καλή βραδιά. Ολη η ομάδα αντέδρασε σωστά στο δεύτερο μέρος. Ο Καναδάς είναι υποψήφιος για μετάλλιο, ακόμα και για χρυσό. Είχαμε χρόνια να παίξουμε με μια τέτοια ομάδα και να δείξουμε τέτοιο χαρακτήρα, τέτοια ταυτότητα. Τα παιδιά έχουν πειστεί ότι με χαρακτήρα, καλή άμυνα που πρέπει να διδάσκεται και αυτοθυσία μπορούμε να γυρίζουμε διαφορές και να είμαστε μέσα στα παιχνίδια ή να παίρνουμε παιχνίδια. Θα προκριθούμε γιατί το αξίζουμε».

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο από την πλευρά του δήλωσε υπερήφανος: «Ενα από τα καλύτερα συναισθήματα στον κόσμο είναι να μπορέσεις να φορέσεις τη φανέλα και να παίξεις για τη χώρα σου». Η Εθνική ομάδα παίζει αύριο με την Ισπανία και η νίκη είναι μονόδρομος.

Δεκάλεπτα: 22-26, 38-48, 60-68, 79-86.

Διαιτητές: Βάσκες (Πουέρτο Ρίκο), Μπατίστα (Πουέρτο Ρίκο), Λίστσκα (Πολωνία).

ΕΛΛΑΔΑ (Βασίλης Σπανούλης): Oυόκαπ 5 (1), Λαρεντζάκης 3 (1), Τολιόπουλος 9 (1), Καλάθης 3 (1), Καλαϊτζάκης, Παπαγιάννης 3 (1), Παπανικολάου 17 (3), Αντετοκούνμπο 34, Μήτογλου 5 (1).

ΚΑΝΑΔΑΣ (Τζόρντι Φερνάντεθ): Ντορτ 8 (2), Αλεξάντερ-Ουόκερ, Γκίλτζιους-Αλεξάντερ 21 (2), Μάρεϊ 8, Πάουελ 6, Λάιλς, Μπάρετ 23 (1), Ολινικ 4, Νέμπχαρντ 2, Μπρουκς 14 (3), Μπιρτς.


Πετρούνιας: Στον τελικό ο «άρχοντας των κρίκων»

Ως έκτος των προκριματικών των κρίκων προκρίθηκε ο Λευτέρης Πετρούνιας (φωτό) στον τελικό της ενόργανης γυμναστικής των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Ο «άρχοντας των κρίκων» και κάτοχος δύο ολυμπιακών μεταλλίων θα αγωνιστεί την Κυριακή (4/8, 16.00) στη «μάχη» για το βάθρο και θα προσπαθήσει να γίνει ο πρώτος αθλητής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων με τρία ολυμπιακά μετάλλια στους κρίκους.

Την πρώτη θέση των προκριματικών κατέλαβε ο Κινέζος Ζινγκιουάν Ζου με 15.300 βαθμούς, ενώ στη δεύτερη βρέθηκε ο συμπατριώτης του Γιανγκ Λιού με 15.233 και στην τρίτη ο Γάλλος Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ με 14.966. Οι 8 του τελικού: 1. Ζινγκιουάν Ζου (Κίνα) 15.300, 2. Γιανγκ Λιού (Κίνα) 15.233, 3. Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ (Γαλλία) 14.966, 4. Γκλεν Κουιλέ (Βέλγιο) 14.900, 5. Αντέμ Ασίλ (Τουρκία) 14.866, 6. Λευτέρης Πετρούνιας (ΕΛΛΑΔΑ) 14.800, 7. Βαχάγκν Νταβτιάν (Αρμενία) 14.733, 8. Χάρι Χέπγουορθ (Μ. Βρετανία) 14.700. «Είμαι στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων για 3η φορά στη ζωή μου και φυσικά στις 4 Αυγούστου θα είναι μια διαφορετική μέρα από τη σημερινή! Πάμε, Ελλάδα!» έγραψε στο σχόλιό του ο Ελληνας ολυμπιονίκης μετά την πρόκρισή του.


Ο Ντούσκος και οι ελληνικές ελπίδες στην πισίνα

Γεμάτη ελληνικό ενδιαφέρον η αγωνιστική δράση του Σαββατοκύριακου. Η αυλαία άνοιξε ιδανικά για την ελληνική αποστολή, με τον Στέφανο Ντούσκο (φωτό) να προκρίνεται με άνεση στα προημιτελικά του σκιφ ανδρών στην κωπηλασία, ολοκληρώνοντας την προσπάθειά του σε χρόνο 7:01,79 και όντας πιο αργός μόνο από τον Νεοζηλανδό, Τόμας Μάκιντος (6:55,92).

Ετσι, πλέον ο Ντούσκος περιμένει τον ημιτελικό της Τρίτης (30/7, 11.10). Η δράση για την ελληνική αποστολή συνεχίστηκε με κολύμβηση και στα 100 μ. ύπτιο οι Απόστολος Χρήστου Βαγγέλης Μακρυγιάννης εξασφάλισαν την πρόκρισή τους στα ημιτελικά του αγωνίσματος, με τους Αναστάσιο Βαζαίο, Παναγιώτη Μπολάνο, Στέργιο Μπίλα και Οδυσσέα Μελαδίνη να μένουν εκτός τελικού των 4Χ100 ελεύθερου ανδρών, αφού ο χρόνος που έκαναν τους άφησε στη 16η θέση.

Ο Απόστολος Παπαστάμος αποκλείστηκε από τον τελικό στα 400 μ. μεικτή ατομική. Παράλληλα, εκτός ημιτελικού στα 100 μ. πεταλούδας έμειναν Αννα Ντουντουνάκη και Γεωργία Δαμασιώτη. Μάλιστα, λίγο αργότερα σε δηλώσεις της η Ντουντουνάκη εμφανίστηκε σαφώς απογοητευμένη με το αποτέλεσμα, μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της μπροστά στην κάμερα. Η Εθνική πόλο γυναικών έχασε με 15-6 από την πολύ ισχυρή ομάδα των ΗΠΑ, στην πρεμιέρα της για τον 2ο όμιλο. Η «γαλανόλευκη» θα κληθεί να αντιδράσει κόντρα στην Ισπανία, την ερχόμενη Τετάρτη (31/7, 21:05).

Παράλληλα, οι Zωή Φίτσιου και Μιλένα Κοντού πήραν την πρόκριση στα ημιτελικά του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών στην κωπηλασία, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση, με χρόνο 7:08:51. Αποφασισμένες να βρεθούν στον τελικό της δικώπου δηλώνουν η Χριστίνα Μπούρμπου και η Ευαγγελία Αναστασιάδου. Οι Ελληνίδες κωπηλάτριες τερμάτισαν στη 2η θέση της τρίτης προκριματικής σειράς. Τρίτοι τερμάτισαν οι Παπακωνσταντίνου και Γκαϊδατζής στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών και θα διεκδικήσουν την πρόκριση στα ημιτελικά μέσω ρεπεσάζ.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα