Μετά τον σάλο που προκλήθηκε στη Βουλή και προφανώς ύστερα από κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης υποχρεώθηκε σε υπαναχώρηση όσον αφορά τη φωτογραφική διάταξη για τους καταδικασθέντες προέδρους, καθώς επίσης και για τις στοιχηματικές εταιρίες, με την οποία κατ’ ουσία φωτογράφιζε Μελισσανίδη – ΟΠΑΠ και ΑΕΚ. Έτσι, έγινε αλλαγή στο σημείο που αναφέρεται ότι υφίσταται κώλυμα για πρόσωπο που παραπέμπεται σε δίκη με αμετάκλητο βούλευμα και προστίθεται η φράση «έως ότου εκδοθεί απαλλακτική απόφαση». Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ένας παράγοντας που έχει καταδικαστεί έστω και σε πρώτο βαθμό δεν θα μπορεί να ασχοληθεί με τα ποδοσφαιρικά κοινά και πως το κώλυμα θα αίρεται μόνο αν σε κάποια βαθμίδα δικαιοσύνης αθωωθεί.
Ο Αυγενάκης οπισθοχώρησε και όσον αφορά την τροπολογία που είχε να κάνει με το ασυμβίβαστο για όσους έχουν μετοχές τόσο σε κάποια στοιχηματική εταιρία όσο και σε ΠΑΕ. Το όριο του 15% παρέμεινε. Στο εν λόγω σημείο προστέθηκε και η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων που θα εξετάζει αν ένας παράγοντας, ακόμα και όταν κατέχει μικρότερο ποσοστό, ασκεί διοίκηση με εκτελεστικές αρμοδιότητες.
Προτού ο υφυπουργός πάρει πίσω το θέμα για τους καταδικασθέντες παράγοντες έγινε χαμός στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Μετά την Ολυμπιακή Επιτροπή, την ΕΠΟ, την ΕΟΚ, τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό σειρά πήραν και τα κόμματα της Βουλής, τα οποία ξέσπασαν κατά του Λευτέρη Αυγενάκη.
Αρχικά ο υφυπουργός Αθλητισμού επιχείρησε με επιχειρήματα του τύπου «δεν υπάρχει καμία μεθόδευση, καμία εξυπηρέτηση, καμία φωτογραφική διάταξη» να υποστηρίξει το νομοσχέδιο, ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής: «Η τροπολογία Αυγενάκη είναι άθλια, απαράδεκτη, φωτογραφική και βαθιά καταδικασμένη ως λογική και πολιτική άποψη στη συνείδηση των πολιτών. Τι κάνει ο κ. Αυγενάκης που ήρθε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως τιμητή των αρχών της δικαιοσύνης και της διαφάνειας; Επιτρέπει σε καταδικασμένους τελεσίδικα παράγοντες του αθλητισμού να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους στη διοίκηση σωματείων, στην ενασχόληση με τον αθλητισμό μέχρι να καταστεί αμετάκλητη η απόφαση του δικαστηρίου ή αμετάκλητο το βούλευμα που τους παραπέμπει σε δίκη. Ποιους φωτογραφίζετε εδώ, κ. Αυγενάκη; Έχετε το πολιτικό σθένος να μας πείτε; Να πείτε τα ονόματα των καταδικασμένων που έχουν παραπεμφθεί στο δικαστήριο και έχουν τελεσίδικη απόφαση που τους καταδικάζει για απάτες, εκβιάσεις, στημένους αγώνες και που από αύριο θα επιστρέψουν στη διοίκηση αθλητικών σωματείων. Ποιοι είναι;» Ο Λευτέρης Αυγενάκης πήρε τον λόγο για να απαντήσει: «Το άρθρο 1 αφορά τα κωλύματα εγγραφής και περιορισμούς.
Τροποποιούμε ότι πλέον για να υφίσταται κώλυμα πρέπει να έχει καταδικαστεί αμετάκλητα και όχι απλώς τελεσίδικα το πρόσωπο ή να έχει παραπεμφθεί και το κώλυμα θα διαρκεί έως και την έκδοση αθωωτικής απόφασης, αν υπάρξει. Το φυσικό κώλυμα θα διαρκεί έως και την έκδοση αθωωτικής απόφασης. Σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης το κώλυμα θα εξακολουθεί να ισχύει, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα». Η τοποθέτηση Αυγενάκη προκάλεσε την έκρηξη του Δημήτρη Τζανακόπουλου: «Τι είναι αυτά που λέτε; Ρωτήστε έναν δικηγόρο».
Λάβρος κατά του Λευτέρη Αυγενάκη εμφανίστηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Εμμανουήλ Συντυχάκης: «Είναι κατάπτυστη και επικίνδυνη η τροπολογία του υφυπουργείου Αθλητισμού, η οποία με μία απλή τροποποίηση του νόμου αντικαθιστά τη λέξη “τελεσίδικα” με τη λέξη “αμετάκλητα” τόσο απλά, βάζοντας κανονικά, όχι από το “παράθυρο” αλλά από την “πόρτα”, κύριε υπουργέ, υπόδικους, όσους έχουν καταδικαστεί και στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό για κακούργημα. Γιατί; Για να διοικήσουν -λέει- στον χώρο του αθλητισμού! Εκείνο που απομένει είναι ο κ. Αυγενάκης, η κυβέρνηση, ο κύριος υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας, ο οποίος υπογράφει το νομοσχέδιο, να μας μοιράσουν τις φωτογραφίες όλων όσοι ευνοούνται απ’ αυτήν την τροπολογία. Είναι πραγματικά θλιβερό. Δείχνει ότι ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός δεν έχει πάτο. Ο κ. Αυγενάκης προσπαθεί μάταια να πείσει ότι αυτή η απαράδεκτη και ύποπτη τροπολογία, με την υπογραφή και του κυρίου υπουργού Δικαιοσύνης, έχει, όπως λέει, στόχο την τάξη και τη διαφάνεια στον ελληνικό αθλητισμό. Τώρα να γελάσουμε; Να τα πάρουμε στο κρανίο; Τι απ’ όλα θα πρέπει να κάνουμε;» Τελικά ο υφυπουργός Αθλητισμού υποχρεώθηκε σε υπαναχώρηση για τη φωτογραφική διάταξη για τους καταδικασθέντες προέδρους και για τις στοιχηματικές εταιρίες, και τα πνεύματα ηρέμησαν…