Η Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Θεμελιώδης αξία της η ισότητα των φύλωνΑπό τη
Βάσω Κόλλια

H Ευρωπαϊκή Ενωση από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της, με τη Συνθήκη της Ρώμης το 1957, δεσμεύει τα κράτη-μέλη στον στόχο της ισότητας των φύλων, την οποία αναγνωρίζει ως θεμελιώδες δικαίωμα και αξία της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η ισότητα των φύλων κατοχυρώνεται τόσο από τις Συνθήκες όσο και από το άρθρο 23 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ενσωμάτωση της αρχής της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλες τις δραστηριότητες της Ενωσης συνιστά γενική επιδίωξή της και έναν από τους στόχους και τα καθήκοντά της. Σήμερα η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών αποτελεί θεμελιώδη αξία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι πολιτικές για την ισότητα των φύλων έχουν ζωτική σημασία για την οικονομική μεγέθυνση, την ευημερία και την ανταγωνιστικότητα. Μάλιστα, από το 1997, όταν υιοθετείται η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Απασχόληση, και από το 2000 στη Σύνοδο της Λισαβόνας αναγνωρίζεται πρώτη φορά η ισότητα των ευκαιριών ως προϋπόθεση και βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θέσει τους εξής στόχους για τα επόμενα χρόνια:

– Γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων στους τομείς της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας, περιλαμβανομένης της μισθολογικής ανισότητας, ιδίως στην απασχόληση, στην εκπαίδευση και την προαγωγή της κοινωνικής συνοχής, ιδίως μέσω του περιορισμού της φτώχειας.

– Προώθηση καλύτερης ισορροπίας μεταξύ του επαγγελματικού και του ιδιωτικού βίου για τις γυναίκες και τους άνδρες καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου τους, με σκοπό την ενίσχυση της ισότητας των φύλων, την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας και τη συμβολή στην αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων.

– Καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, στο πλαίσιο της διασφάλισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών και της καταπολέμησης κάθε μορφής έμφυλης διάκρισης, με σκοπό την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα θα ήθελα να υπενθυμίσω τις κυριότερες κατακτήσεις των γυναικών που προωθήθηκαν χάρη στη συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όπως:

– η προώθηση του οικογενειακού δίκαιου,

– τα μέτρα προστασίας της μητρότητας,

– οι γονικές άδειες, 

– η δημιουργία με ευρωπαϊκούς πόρους του εθνικού δικτύου των παιδικών σταθμών και του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»,

– τα μέτρα για τις εργαζόμενες και τα ίσα δικαιώματα γυναικών – ανδρών στον εργασιακό βίο,

– τα Συμβουλευτικά Κέντρα για την αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών και τους ξενώνες για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους,

– η αντιμετώπιση της εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση των γυναικών.

Σε αυτές τις πρωτοβουλίες να προσθέσω και τα αναρίθμητα προγράμματα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, την ενίσχυση των άνεργων αλλά και απασχολούμενων γυναικών, την πρόληψη υγείας, την ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής στα κέντρα λήψης πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων και πολλά άλλα. 

Αυτοί είναι μόνον κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους οι Ελληνίδες θα πρέπει να στηρίξουν με την ψήφο τους την επιλογή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να μην τη χαρίσουν σε κάποια από τα κόμματα εκείνα που μόνον σκοπό έχουν τη διάλυσή της ή την έξοδό μας από αυτήν.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img