Καλέ, τα μάθατε τα νέα; Το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι αυτό που νομίζουμε, κοντά δύο φορές το ΑΕΠ της χώρας. Στο 60% βρίσκεται. Σημαντικά μικρότερο κι από της Γερμανίας. Γιατί δεν παίζει ρόλο το πραγματικό μέγεθός του. Ούτε το ποσοστό του ως προς την εθνική παραγωγική δυνατότητα. Σημασία έχει πώς το μετράμε. Αρα, με μια απλή λογιστική αναγωγή το «κουρεύουμε» περίπου στο ένα τρίτο του πραγματικού. Και ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα…
Τέτοιες ανοησίες αράδιαζε ακριβώς πριν από έναν χρόνο από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου (που άγνωστο με ποια κριτήρια τον προσκάλεσε ως κεντρικό ομιλητή!) ένας εκκεντρικός τύπος με βλέμμα κουκουβάγιας, μέσα από βαριά κοκάλινα γυαλιά και φακούς «πατομπούκαλα». Ηταν ο Πολ Καζαριάν, επικεφαλής ενός fund με το επίσης παράξενο όνομα Japonica Partners.
Πρώην investment banker της γνωστής και μη εξαιρετέας Goldman Sachs, ο αρμενικής καταγωγής Καζαριάν περιφέρει τα τελευταία χρόνια 3-4 δισ., τα οποία μοιράζει σε διάφορες «ριψοκίνδυνες» επενδύσεις αντλώντας κέρδη από προβληματικές καταστάσεις. Μέσα στα διάφορα κελεπούρια που… ξετρυπώνει δεν του ξέφυγε και το ελληνικό χρέος, με ομόλογα του οποίου «μπούκωσε» στην κυριολεξία την Japonica, διατυπώνοντας και επίσημη πρόταση επαναγοράς τους μετά το PSI.
Κι επειδή κάποιοι από τους μετόχους του φοβήθηκαν προς στιγμήν ότι θα κλάψουν τα λεφτάκια τους, έφτασε στην Αθήνα για να διατυπώσει την απίθανη θεωρία ότι το ελληνικό χρέος δεν υπολογίζεται σωστά, γι’ αυτό μοιάζει… βουνό. Αν υπολογιζόταν σύμφωνα με τα σύγχρονα διεθνή λογιστικά πρότυπα που ακολουθούνται για επιχειρήσεις (σ.σ.: από πού κι ως πού;), θα έφτανε να είναι μικρότερο κι από αυτό πολλών χωρών που σήμερα μας δανείζουν!
Και ο μεν Καζαριάν έχει τους λόγους του να λέει αυτούς τους… δράκους. Την επένδυσή του επιχειρεί να προστατέψει με παραμύθια.
Ανάλογα όμως… παραμύθια ακούστηκαν προχθές και στη Βουλή των Ελλήνων. Από ποιον άλλον; Από τον εθνικό συνταγματολόγο, ο οποίος, στην προσπάθειά του να πείσει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, είπε ως άλλος Καζαριάν ότι μας αδικούν και δεν το υπολογίζουν σωστά, αφού στην πραγματικότητα είναι στο 60% του ΑΕΠ!
Αυτές τις βλακείες να πάνε να πουν στους δανειστές μεθαύριο και θα τους κοιτούν χειρότερα και από τους συριζαίους στο Λονδίνο, που αν μη τι άλλο ζήτησαν τη λογική λύση του (πραγματικού) «κουρέματος»…
Γιώργος Χαρβαλιάς