Τ’ άλογα ταλασσεύνε και τα γαϊδούρια τρών’ τα λάχτας*.
Στα δύο προηγούμενα άρθρα μας αναφερθήκαμε στη γεωπολιτική ιδιαιτερότητα του ελληνικού χώρου, που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ελληνικό έθνος είναι ευάριθμο και ανάδελφο, καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνη την απόλυτη ταύτιση της πατρίδας μας με έναν γεωπολιτικό παίκτη, αφού τότε καλείσαι να αντιμετωπίσεις τις συνέπειες από τη μήνι των άλλων.
Μάλιστα, στο προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφέρει ότι το σωτήριο δόγμα για τον Ελληνισμό είναι το εξής: «Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να είναι σε θέση να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις γεωπολιτικές εξελίξεις, με τρόπο που να προβλέπουν και να προλαμβάνουν καταστάσεις, διατηρώντας το δικαίωμα και τη διακριτική ευχέρεια να κάνουν κάθε φορά τις επιλογές εκείνες που εξυπηρετούν καλύτερα τον τόπο και τα στρατηγικά συμφέροντα του Ελληνισμού».
Επίσης, είχαμε διαβλέψει τους κινδύνους για την Ελλάδα και την Κύπρο από την ουκρανική κρίση, η οποία ασφαλώς εξελίχθηκε με τον τρόπο που είδαμε όλοι και συνεχίζουμε να βλέπουμε στις οθόνες των τηλεοράσεων επειδή το σύστημα διακυβέρνησης Γιανουκόβιτς, όπως και το προηγούμενο της Τιμοσένκο, ήταν σάπιο και διεφθαρμένο, πλην όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ειδικοί μηχανισμοί της Δύσης τής έδωσαν συγκεκριμένη κατεύθυνση και τροπή.
Τώρα βλέπουμε ότι οι κίνδυνοι αυτοί είναι πλέον ορατοί. Ηδη ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δέχτηκε τηλεφώνημα για να παγώσουν τα χρήματα τριών Ουκρανών μεγιστάνων που φιλοξενούνται σε κυπριακές τράπεζες, τη στιγμή που η Αγγλία δήλωσε δημοσίως την αντίθεσή της σε αντίποινα εναντίον της Ρωσίας, για να μην πληγούν τα βρετανικά συμφέροντα! Να σημειώσουμε ότι η Αγγλία φιλοξενεί τους περισσότερους Ρώσους ολιγάρχες, που δεν πλούτισαν με τις πιο διαφανείς μεθόδους, ενώ οι αγγλικές τράπεζες φιλοξενούν δεκάδες ή και εκατοντάδες δισεκατομμύρια ρωσικά κεφάλαια, της ίδιας κατηγορίας, τα οποία η Αγγλία, λόγω έρματος και μεγέθους, θα τα προστατέψει!
Επίσης, είδαμε ότι ανάμεσα στα άτομα που βρίσκονται στη μαύρη λίστα της αμερικανικής κυβέρνησης, ως αντίποινα στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, βρίσκονται άτομα του κύκλου του Πούτιν, ανάμεσα στους οποίους και ο Βλαντιμίρ Γιακούνιν, πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων (ROSCO), που έδειξε ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης!
Ενας άλλος κίνδυνος, εκτός των δύο που προαναφέραμε, είναι να ανακοπεί το ρεύμα μεγάλων και μικρών επενδυτών, αλλά και τουριστών από τη Ρωσία και την Ουκρανία προς την Κύπρο και την Ελλάδα, που μπορεί να αποτελέσουν μερικές από τις πολλές σανίδες σωτηρίες που χρειαζόμαστε για να ξεφύγουμε από την «κλίνη του Προκρούστη», που διαλύει την ελληνική κοινωνία και την πατρίδα.
Στο σημείο αυτό είναι που χρειαζόμαστε αποτελεσματικές και θαρραλέες κυβερνήσεις σε Λευκωσία και Αθήνα, οι οποίες θα ορθώσουν το ανάστημά τους και θα περιφρουρήσουν τα εθνικά μας συμφέροντα, όπως έκανε η κυβέρνηση της Αγγλίας αλλά και της αδύναμης Βουλγαρίας, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας δήλωσε ότι «η Βουλγαρία θα ζητήσει αποζημίωση από την Ε.Ε. σε περίπτωση ζημίας της χώρας, από κυρώσεις κατά της Ρωσίας».
Τέλος, αφού υπογραμμίσουμε ότι η Ελλάδα υπέστη ήδη τεράστια -ανυπολόγιστης σημασίας θα λέγαμε- ζημιά με την ακύρωση του αγωγού South Stream, αλλά και την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, χωρίς να υπάρχει κάποια ανταπόδοση ή άλλη προσφορά από τις ΗΠΑ, αξίζει να γίνει μια αναφορά στα επιχειρήματα που επικαλούνται, για να αποτρέψουν την οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία, συγκεκριμένοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης και «παπαγαλίζουν» οι χρήσιμοι ηλίθιοι, για να καλυφθεί από τη μια πλευρά η ευθεία και εξαιρετικά ζημιογόνος παρέμβαση των ΗΠΑ στη χώρα μας και από την άλλη οι ευθύνες εκείνων των κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων που αδυνατούν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της χώρας, για να μην πούμε τίποτε άλλο!
Υπομονή έως την Κυριακή λοιπόν!
Σάββας Καλλεντερίδης
*Ποντιακή παροιμία. Απόδοση στα νεοελληνικά: Τα άλογα μαλώνουν και τα γαϊδούρια τρων’ τις κλοτσιές