Ερχόμενος κάποιος το 2004 στη χώρα μας μπορούσε να διαβάσει παντού το τότε μήνυμα του ΕΟΤ «Live your myth in Greece».
Ζευγάρι καλών φίλων πριν από μια εβδομάδα είχε μια δυσάρεστη περιπέτεια. Η κοπέλα, πηγαίνοντας στη δουλειά με το αυτοκίνητό της, είχε ένα ατύχημα, αφού απρόσεκτος οδηγός παραβίασε την προτεραιότητά της και έπεσε πάνω της με αποτέλεσμα να την τραυματίσει. Η κοπέλα είναι έγκυος. Μεταφέρθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο, όπου έλαβε την εξαιρετική αντιμετώπιση των ιατρών εκεί, αλλά ο υπερηχογράφος δεν λειτουργούσε για να διαπιστωθεί αν το έμβρυο ήταν καλά. Ο φίλος μετέφερε τη σύζυγό του σε ιδιωτικό μαιευτήριο, όπου είδαν ότι το έμβρυο είναι υγιές, ενώ η φίλη υπέστη απλώς μια μέτρια θλάση στον αυχένα. Ολα καλά, λοιπόν. Εκτός του ότι την επομένη ο άνδρας ενημερώθηκε ότι όφειλε στο δημόσιο νοσοκομείο χρήματα, μέρος των οποίων θα του επιστραφεί σε κάποια χρονική στιγμή από το Ταμείο του! Live your myth in Greece, περίπτωση 1η.
Ετερο ζευγάρι καλών φίλων, γιατροί και οι δύο, έλαβε τον «λογαριασμό» της Εφορίας. Το ποσό ήταν υψηλό και δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους, μια και οι δύο ασκούν το λειτούργημά τους σε δημόσιο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλες μειώσεις στον μισθό τους. Ενα διαμέρισμα που ενοικιάζουν στο κέντρο των Αθηνών βάρυνε υπέρμετρα τη φορολογική τους δήλωση, αφού πλέον η ιδιοκτησία διώκεται σαν σύγχρονη μάγισσα στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Παρ’ όλα αυτά, το ζευγάρι δεν δικαιούται μια θέση στο δημοτικό νηπιαγωγείο για το παιδί του, γιατί υποτίθεται ότι έχει υψηλό εισόδημα! Live your myth in Greece, περίπτωση 2η.
Αν κάποιος επιλέξει να οδηγήσει από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα τις βραδινές ώρες θα διαπιστώσει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι οι σταθμοί των διοδίων είναι εξαιρετικά πολλοί, ιδίως διασχίζοντας τη Θεσσαλία, και, δεύτερον, ότι το εθνικό δίκτυο σε πολλά σημεία δεν φωτίζεται καθόλου! Αν μάλιστα σε όλα αυτά προσθέσει κάποιος τα συνθήματα ποδοσφαιρικών ομάδων που είναι γραμμένα κατά μήκος της διαδρομής και παραμένουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, και τα πτώματα ζώων που σαπίζουν στις άκρες του οδοστρώματος, θα διαπιστώσει δυστυχώς ότι μόνο το κόστος των διοδίων είναι ανάλογο άλλων ευρωπαϊκών εθνικών οδών. Εχοντας οδηγήσει στην ιταλική Autostrada, που οι τιμές των διοδίων είναι και εκεί υψηλές, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι σε κανένα σημείο δεν υφίσταται ανάλογη κατάσταση της Κορίνθου – Πατρών ή του περάσματος των Τεμπών, ενώ στη γερμανική Autobahn και τη βρετανική M1-M6 οι οδηγοί δεν πληρώνουν διόδια, γιατί τα έξοδα συντήρησης είναι ενσωματωμένα στα ετήσια σήματα κυκλοφορίας. Εμείς πληρώνουμε και διόδια και ετήσια σήματα κυκλοφορίας, αλλά, όταν περνάς τα Τέμπη, το μάτι σου παγώνει στο μνημείο των 21 μαθητών από το Μακροχώρι Βεροίας που σκοτώθηκαν εκεί το 2003 και στο μνημείο των οπαδών του ΠΑΟΚ που σκοτώθηκαν το 1999. Live your myth in Greece, περίπτωση 3η.
Η ελληνική Πολιτεία «χρεώνει» τους πολίτες ένα σκανδιναβικό φορολογικό σύστημα, μόνο που τα ανταλλάγματα δεν είναι ανάλογα με αυτά που απολαμβάνουν οι Σκανδιναβοί πολίτες. Γιατί μπορεί στα κράτη της Σκανδιναβικής Χερσονήσου οι πολίτες να πληρώνουν κατά μέσο όρο 40%-45% φορολογία του ετήσιου εισοδήματός τους, αλλά τα ανταποδοτικά οφέλη που απολαμβάνουν είναι σημαντικά. Η βαριά φορολογία που έχει αποσταθεροποιήσει τον οικογενειακό προγραμματισμό όλων μας θα ήταν σίγουρα περισσότερο ανεκτή, αν η ελληνική Πολιτεία είχε υιοθετήσει την αρχή της ανταποδοτικότητας υπηρεσιών υψηλής ποιότητας προς τους πολίτες και δεν ανέμενε απλώς την αποπληρωμή των φόρων που ξεκινούν από το 2009 και φτάνουν μέχρι και σε μελλοντικές εισφορές για το 2013! Εψαξα, και το μόνο φορολογικό σύστημα που βρήκα με μια κάποια σχετική αναλογία ως προς τις αδιέξοδες προοπτικές για τον φορολογούμενο ήταν αυτό του Ιωάννη του Ακτήμονα, που οδήγησε στην εξέγερση των Αγγλων ευγενών και την υπογραφή της Magna Carta Libertatum. Μόνο που η υπογραφή της Magna Carta έλαβε χώρα το 1215!
Είμαι σίγουρος ότι οι επινοητές του μηνύματος «Live your myth in Greece» δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι έπειτα από μερικά χρόνια η έμπνευσή τους θα περιέγραφε με τόσο εύστοχο τρόπο την κατάσταση που βιώνει σήμερα ο τόπος. (Ο όρος «myth», σύμφωνα με το Oxford Dictionary, έχει διπλή ερμηνεία: Μια ιστορία στη σφαίρα του φανταστικού με την εμπλοκή μεταφυσικών όντων ή ένα ψέμα!)