Η κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει πως σχεδιάζει πακέτο φορομέτρων πέντε σημείων για να τονώσει τα χαμηλά ποσοστά της
Με το βλέμμα στραμμένο στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται η κυβέρνηση, που εκτιμά πως οι προαναγγελίες νέων παρεμβάσεων στην οικονομία θα τονώσουν τα εκλογικά ποσοστά της. Μετά το πακέτο του 1,1 δισ. ευρώ, που ανακοινώθηκε ακριβώς μετά το Πάσχα, ένα πλέγμα τριών μέτρων, που αντιστοιχεί μόλις στο 10% του υπερπλεονάσματος που κατέγραψε η ελληνική οικονομία το 2024, το οικονομικό επιτελείο αφήνει να διαρρεύσει πως σχεδιάζει ένα νέο πλαίσιο φοροελαφρύνσεων που θα εκτείνεται σε πέντε άξονες και θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της 89ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Οπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, το μέγεθος της παρέμβασης και η περίμετρός της θα καθοριστούν μέσα στους επόμενους μήνες, αφού πρώτα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της οικονομίας και τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί. Μάλιστα, τα ίδια στελέχη αναφέρουν πως δύο είναι τα κλειδιά που θα καθορίσουν το πακέτο: το πρώτο αφορά τις επιπτώσεις του υπό εξέλιξη διεθνούς εμπορικού πολέμου και το δεύτερο την πορεία του τουρισμού. Σε δεύτερη μοίρα τίθεται η ανταπόκριση των πολιτών στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, καθώς, όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη, έχει διαμορφωθεί μία σταθερή κουλτούρα πληρωμών, η οποία δύσκολα θα διαταραχθεί υπό συνθήκες ομαλής πορείας της οικονομίας.
Το οικονομικό επιτελείο έχει θέσει ως ορόσημο τα τέλη Αυγούστου για την οριστικοποίηση του σχεδίου, οπότε θα υπάρχει καθαρή εικόνα για την πορεία του Κρατικού Προϋπολογισμού και τις επιδόσεις των φορολογικών εσόδων. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως σημαντικό μέρος του υπερπλεονάσματος θα δοθεί στους δανειστές, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται για την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το πρώτο Μνημόνιο έως το 2031, αντί του 2041.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικοί άξονες των υπό επεξεργασία μέτρων περιλαμβάνουν:
1 Αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας για φυσικά πρόσωπα.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε διορθωτικές παρεμβάσεις που θα μειώσουν τη φορολογική επιβάρυνση για όσους διαθέτουν εισοδήματα μεταξύ 20.000 και 40.000 ευρώ ετησίως, εύρος που προσδιορίζεται ως «μεσαία τάξη». Εξετάζεται:
• Η προσθήκη ενδιάμεσου φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα από 10.001 έως 20.000 ευρώ, προκειμένου να μετριαστεί η αιφνίδια αύξηση από τον αρχικό συντελεστή 9% στο 22%.
• Η αναθεώρηση του ορίου επιβολής του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 44%, που σήμερα εφαρμόζεται για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
2 Ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων.
Στόχος είναι η ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα εισοδήματα από ενοίκια, με τροποποιήσεις στην ισχύουσα κλίμακα φορολόγησης, είτε μέσω μείωσης των υφιστάμενων συντελεστών είτε με την προσθήκη νέων ενδιάμεσων βαθμίδων. Η υφιστάμενη κλίμακα:
• 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ,
• 35% για το εισόδημα από 12.001 έως 35.000 ευρώ,
• 45% για εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ.
3 Στεγαστική πολιτική με κοινωνικό πρόσημο.
Σε φάση σχεδιασμού βρίσκονται νέες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, με έμφαση στην επιδότηση του επιτοκίου για ευάλωτους δανειολήπτες, καθώς και στην ενίσχυση ενοικίου για νέους, χαμηλόμισθους και ζευγάρια με περιορισμένο εισόδημα.
4 Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης.
Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% ως μέσο καταπολέμησης φορολογικών αδικιών και εξορθολογισμού της φορολογικής βάσης, ώστε να ευθυγραμμιστεί περισσότερο με την πραγματική φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.
5 Περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών.
Εντός του 2026 προγραμματίζεται νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Παρεμβάσεις δύο επιπέδων υπό προϋποθέσεις
Το περιεχόμενο των μέτρων θα κινείται σε δύο επίπεδα: το ένα είναι το φορολογικό και το άλλο το ασφαλιστικό. Οι παρεμβάσεις θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2026, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις που θα ανακόψουν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Στο «κόκκινο» η αγωνία του Μαξίμου!
Με μέτρα κατώτερα των αναγκών των ευάλωτων πολιτών και με υποσχέσεις που γεννούν προσδοκίες προσπαθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ξεγελάσει την κοινωνία, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να ανακάμψει δημοσκοπικά. Η αγωνία του για το τι μέλλει γενέσθαι είναι τόσο μεγάλη, που για πρώτη φορά στα χρονικά οποιασδήποτε κυβέρνησης γίνονται ανακοινώσεις από τον Απρίλιο για το τι θα περιλαμβάνουν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο! Ταυτόχρονα, στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν με την ίδια αγωνία τις δημοσκοπήσεις των επόμενων ημερών, για να δουν την απήχηση που θα έχουν στους ψηφοφόρους οι υποσχέσεις και τα μέτρα, που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης μετά το Πάσχα. Οι πρώτες αντιδράσεις πάντως για το επίδομα ενοικίου και τους συνταξιούχους δεν ήταν οι αναμενόμενες, γι’ αυτό και ο σχετικός πανικός…
Το σχέδιο
Αυτή η βεβιασμένη ανακοίνωση για το πακέτο της ΔΕΘ οφείλεται στο γεγονός ότι στο Μαξίμου βλέπουν πως δεν έχουν ούτε τον χρόνο ούτε πολλές ευκαιρίες για την αντιστροφή του άσχημου κλίματος μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση και αγωνιούν να κλείσουν το συντομότερο δυνατόν τα κενά της κυβερνητικής πολιτικής για να δελεάσουν τα κοινωνικά στρώματα που έδωσαν τη νίκη στη Ν.Δ. και το 2019 και το 2023. Για τον λόγο αυτόν, το κύριο βάρος των υποσχέσεων αφορά τη λεγόμενη «μεσαία τάξη» (κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες) με τις φοροελαφρύνσεις, τους νέους με το Στεγαστικό και τους συνταξιούχους. Για την ώρα, στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση με όλα όσα ανακοινώνει και υπόσχεται θα πετύχει τον στόχο της δημοσκοπικής ανάκαμψης -αν και για την ώρα δεν έχει φανεί στις δημοσκοπήσεις κάτι τέτοιο-, και μέχρι τον Σεπτέμβριο, ο οποίος είναι κρίσιμος μήνας, τα ποσοστά της Ν.Δ. θα προσεγγίσουν το 30%.