Τα έθιμα της εορτής του αγίου Γεωργίου

Στην Ασή Γωνιά Χανίων αναβίωσε το σπάνιο και πρωτότυπο έθιμο της ευλογίας των προβάτων, στο Καστράκι Καλαμπάκας το έθιμο των μαντιλιών, ενώ στους Γόννους Λάρισας τελέστηκε η περιφορά της εικόνας του με άλογα

Με ιδιαίτερο τρόπο και μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε και φέτος η μνήμη του αγίου Γεωργίου σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπου αναβίωσαν έθιμα που κρατούν αιώνες. Χθες, ανήμερα της εορτής του αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, που είναι από τους δημοφιλέστερους αγίους σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο, αναβίωσε στο Καστράκι Καλαμπάκας το έθιμο των μαντιλιών, με επίκεντρο το εξωκλήσι του Αϊ-Γιώργη του Μαντηλά. Κάτοικοι του χωριού και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα τίμησαν τον άγιο, προσφέροντας ένα μαντίλι και παίρνοντας ως φυλακτό ένα κομμάτι από τα προηγούμενα μαντίλια, που έμειναν στο ερειπωμένο μοναστήρι.

Τα κατέβασαν ορειβάτες που πραγματοποίησαν φέτος την επικίνδυνη ανάβαση, προκειμένου να ανεβάσουν τα καινούργια μαντίλια. Ταυτόχρονα με το ανεβοκατέβασμα των μαντιλιών τελέστηκε η θεία λειτουργία στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Το έθιμο ξεκίνησε πολύ παλιά, όταν ένας Τούρκος στρατιώτης έκοβε δέντρα στο δασάκι του Αγίου Γεωργίου, που υπήρχε κάτω από το ομώνυμο ασκητήριο. Κατά τη διάρκεια της κοπής, λέγεται ότι ένας κορμός τον καταπλάκωσε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Τότε η γυναίκα του Τούρκου έβγαλε το μαντίλι της (φερετζές) και το «έταξε» (χάρισε) στον άγιο για να γιάνει τον άντρα της. Αμέσως ένας κάτοικος του Καστρακίου ανέβασε το μαντίλι στο μοναστήρι και ο Τούρκος συνήλθε.

Στην Ασή Γωνιά Χανίων αναβίωσε το σπάνιο και πρωτότυπο έθιμο της ευλογίας των προβάτων, το οποίο τηρείται από τους κτηνοτρόφους της περιοχής, που θεωρούν προστάτη τον άγιο Γεώργιο. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό, καθώς χιλιάδες πρόβατα οδηγούνται από τα βουνά μέσα σε μικρά στενά του χωριού, για να καταλήξουν στην αυλή της εκκλησίας, με την ελπίδα, εκτός των άλλων, ότι ο Αϊ-Γιώργης θα προστατεύσει τα κοπάδια και την παραγωγή γάλακτος. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής διοργάνωσε την εκδήλωση που, εκτός από την ευλογία των προβάτων, περιελάμβανε και το άρμεγμα του γάλακτος, το οποίο μοιράζεται στους προσκυνητές.

Ιδιαίτερη λαμπρότητα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τηρήθηκε και φέτος στους Γόννους Λάρισας το ξεχωριστό έθιμο της περιφοράς της εικόνας του αγίου Γεωργίου με άλογα. Μετά τη θεία λειτουργία στον ομώνυμο ναό, οι καβαλάρηδες του Συλλόγου Αραβανίτικων Αλόγων «Αγιος Γεώργιος Γόννων» διέσχισαν έφιπποι τους δρόμους του χωριού, συνοδευόμενοι από πλήθος πιστών. Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι στην κεντρική πλατεία του χωριού με δημοτική μουσική, ενώ τις εκδηλώσεις τίμησε φέτος, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img