Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις με αφορμή τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, τώρα με ανακοίνωση από το υπ. Αμυνας, τονίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις «δεν είναι αποδεκτές»
Οι προκλητικές ανακοινώσεις της Τουρκίας δεν έχουν τέλος… Με νέα αντίδραση, αυτή τη φορά με ανακοίνωση από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, δίνει συνέχεια στο αναθεωρητικό παραλήρημα η Αγκυρα στη χθεσινή ανάρτηση των χαρτών του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, από την Αθήνα. Σε παρόμοιο τόνο λοιπόν με τη χθεσινή δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, που ήρθε στη δημοσιότητα, τώρα πηγές από το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας καταγγέλλουν «μονομερείς ενέργειες, αξιώσεις και δηλώσεις της Ελλάδας που παραβλέπουν τις υφιστάμενες διαφορές και καταπατούν τα δικαιώματα της τουρκικής πλευράς», υπογραμμίζοντας μάλιστα με θράσος πως τέτοιες κινήσεις «δεν είναι αποδεκτές».
Διεθνές Δίκαιο
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας αναφέρει χαρακτηριστικά πως «στο πλαίσιο του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που ανακοίνωσε πρόσφατα στο κοινό η Ελλάδα, ορισμένες πρωτοβουλίες στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, οι οποίες δεν έχουν νομική βάση και είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο, παρακολουθούνται προσεκτικά από πλευράς μας. Ως τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, έχουμε πλήρη αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιου είδους μονομερή σχέδια που πραγματοποιεί η Ελλάδα σχετικά με περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας είναι αντίθετα με το Διεθνές Δίκαιο».
Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι, σε μια προσπάθεια να απαντήσουν στους χάρτες που δημοσίευσε η Αθήνα, οι Τούρκοι ανάρτησαν δικούς τους, που χωρίζουν το Αιγαίο στη μέση και εμφανίζουν ακόμα και την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από τη δική τους πλευρά. Εχοντας πάντα στο μυαλό τους βεβαίως τις νεοοθωμανικές ονειρώξεις του «σουλτάνου» Ερντογάν περί «Γαλάζιας Πατρίδας», οι Τούρκοι στην απαράδεκτη ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας σημειώνουν πως «η Τουρκία υποστηρίζει ότι ένας δίκαιος και ισότιμος διαμοιρασμός της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην περιοχή, σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, μπορεί να είναι εφικτός μόνο στο πλαίσιο του αμοιβαίου διαλόγου και της καλής θέλησης».
«Οι μονομερείς ενέργειες, αξιώσεις και δηλώσεις της Ελλάδας, που αγνοούν τις υφιστάμενες διαφορές και παραβιάζουν τα δικαιώματα της τουρκικής πλευράς, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Οι δηλώσεις αυτές δεν επιφέρουν καμία νομική συνέπεια για τη χώρα μας. Στο πλαίσιο της αντίληψης της “Γαλάζιας Πατρίδας”, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν το καθήκον τους να προστατεύουν με προσήλωση και αποφασιστικότητα κάθε είδους δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας σε περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Στο πλαίσιο αυτό, παρακολουθούνται από κοντά οι εξελίξεις στην περιοχή και λαμβάνονται επειγόντως τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση ανάγκης».
«Χαρές» στην κυβέρνηση, πυρά από αντιπολίτευση
Στρατηγικό όπλο της χώρας στην κατεύθυνση της αποτύπωσης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν τις ανακοινώσεις για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό τα κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνοντας πως για πρώτη φορά οι ελληνικές θέσεις αποτυπώνονται σε επίσημο ευρωπαϊκό χάρτη. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Τάσου Χατζηβασιλείου, ο οποίος υποστήριξε πως η Ελλάδα ενισχύεται διπλωματικά, γεωπολιτικά και θέτει ταυτόχρονα το πλαίσιο προστασίας του θαλάσσιου φυσικού της πλούτου, ενώ συμπλήρωσε πως πρόκειται για μία κίνηση του μέλλοντος μέσω της τακτοποίησης εκκρεμοτήτων.
Λίγες ώρες νωρίτερα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε επισημάνει: «Πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας κείμενο για την Ελλάδα και τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, διότι αφενός καθορίζει την ανθρωπογενή δραστηριότητα που συντελείται στον θαλάσσιο χώρο, προσδιορίζονται δηλαδή οι ανθρώπινες δράσεις, και από την άλλη πλευρά προσδιορίζεται για πρώτη φορά το γεωγραφικό πλαίσιο στο οποίο ασκείται αυτή η δραστηριότητα».
Καθυστέρηση
Δεν λείπουν πάντως οι αιχμές της αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ, μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Δημήτρη Μάντζου, τονίζει: «Είναι θετικό και αναγκαίο το βήμα που έγινε, αλλά ο χρονισμός είναι εσφαλμένος, διότι έχει υπάρξει καθυστέρηση τεσσάρων χρόνων, που απείλησε να επιδεινώσει τη γεωπολιτική συνθήκη της χώρας μας». Κριτική για «αδικαιολόγητη καθυστέρηση τεσσάρων ετών» στην κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως με την αργοπορημένη κατάθεση αποδεικνύει ότι χειρίζεται την εξωτερική πολιτική και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις χωρίς εθνική στρατηγική, με αρχή, μέση και τέλος, και χωρίς σχέδιο για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος διερωτάται επιμόνως: «Αριστερά θαλάσσιες ζώνες κατά το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο, δεξιά κατά το δίκαιο Μητσοτάκη – Δένδια με 6 ν.μ. και “κουρεμένη” εθνική κυριαρχία! Πόσα ψέματα να αντέξεις, όταν την προδοσία τη βαφτίζουν… νίκη;»
Ανδρουλάκης: Να ενημερώσουν τον λαό για το καλώδιο
Ενημέρωση για το ηλεκτρικό, υποθαλάσσιο καλώδιο ενεργειακής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου ζητά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, που βλέπει με ανησυχία τις παλινωδίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η κατάθεση Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αναμφίβολα ένα θετικό βήμα, που δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι βασίζεται σε νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2011» δήλωσε χθες από την Κεντρική Αγορά του Ηρακλείου. Από την άλλη, πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως εποποιία, όταν υπάρχει καθυστέρηση τεσσάρων ετών στην κατάθεση των χαρτών. Και όταν, βέβαια, έχει μεσολαβήσει καταδίκη της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση για αυτήν την καθυστέρηση. Η εξωτερική πολιτική χρειάζεται στιβαρότητα, σοβαρότητα και σχέδιο, και όχι επικοινωνιακά παιχνίδια. Γι’ αυτό καλώ τον κ. Μητσοτάκη να ενημερώσει τον ελληνικό λαό σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης και πώς η χώρα μας θα διασφαλίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι της Τουρκίας ανοιχτά της Κάσου».