Τα επεκτατικά σχέδια Ερντογάν μέσα από τον δικό της Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Τι λέει το σχετικό αφιέρωμα της εφημερίδας «Milliyet»
Οι μάσκες του ελληνοτουρκικού διαλόγου και των «ήρεμων νερών» έπεσαν, και η Αγκυρα με την ολοκλήρωση της μελέτης του δικού της Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) θέτει στο επίκεντρο με ξεκάθαρο τρόπο τον πάγιο επεκτατικό της προσανατολισμό, κόβοντας στη μέση το Αιγαίο, ενώ ανοίγει τον δρόμο για την ολική κατάληψη του θαλάσσιου χώρου της Κύπρου, προαναγγέλλοντας απροκάλυπτα ότι το ψευδοκράτος είναι το επόμενο στα σχέδια της Αγκυρας.
Εκμεταλλευόμενη την «αυτοκτονική» για τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ελλάδας στρατηγική του κατευνασμού, η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη να επενδύει στο επεκτατικό της δόγμα, με το βλέμμα στραμμένο στο εμπρηστικό και ανιστόρητο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Την αποκάλυψη για τα νοσηρά σχέδια του καθεστώτος Ερντογάν έκανε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Milliyet», η οποία είχε σε περίοπτη θέση στο πρωτοσέλιδό της το θέμα του νέου ΘΧΣ της Τουρκίας.
Εκμετάλλευση
Η τουρκική εφημερίδα μάς ενημερώνει στο ολοσέλιδο αφιέρωμα της ότι η Τουρκία ολοκλήρωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της, επισημαίνοντας ότι η Αγκυρα λαμβάνει τα μέτρα της για την προστασία των δικαιωμάτων της σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Βασιζόμενη στο Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Αγκυρας, η τουρκική πλευρά δημιούργησε έναν «επιστημονικό», όπως τον χαρακτηρίζει, χάρτη, στον οποίο λήφθηκε ως σύνορο η μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών χωρών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη «Milliyet», η τουρκική μελέτη στοχεύει στην «προστασία των θαλάσσιων δικαιωμάτων» της Τουρκίας, στην ενίσχυση της εκμετάλλευσης θαλάσσιων περιοχών για στρατηγική, οικονομική και ενεργειακή χρήση και στη δημιουργία μιας επιστημονικής και νομικής βάσης για μελλοντικές τουρκικές διεκδικήσεις. Επιχειρηματολογώντας για την αξία αυτής της μελέτης με «επιστημονικό μανδύα», ο διευθυντής του Κέντρου Θαλάσσιου Δικαίου του πανεπιστημίου της Αγκυρας, δρος Μουσταφά Μπασκάρα, δήλωσε πως βασίστηκε σε «θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου» και ότι ο χάρτης «θα ανανεώνεται ανάλογα με τις γεωπολιτικές και τεχνολογικές εξελίξεις».
Αναμφίβολα, η χαρτογράφηση που πραγματοποιήθηκε επιδιώκει να θεμελιώσει την τουρκική παρουσία σε θαλάσσιες ζώνες πολύ κοντά στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Στην ανατολική Μεσόγειο ο χάρτης βασίζεται στις συντεταγμένες του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019, ενώ στα βόρεια λαμβάνει υπόψη και τη συμφωνία με το ψευδοκράτος (ΤΔΒΚ) από το 2011. Η «Milliyet» αναφέρει ακόμα πως η Αγκυρα παρακολουθεί στενά τις θαλάσσιες στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προχωρά σε δικές της αντίστοιχες πρωτοβουλίες, εστιάζοντας σε περιβαλλοντικές επιπτώσεις, στρατηγικά συμφέροντα και στην προώθηση της τουρκικής παρουσίας στη θαλάσσια σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου. Δεδομένα η πρωτοβουλία από πλευράς Αγκυρας συνδέεται άμεσα και με την αναζωπύρωση των ελληνοτουρκικών διαφορών, κυρίως στο ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ενώ η τουρκική ρητορική αποκτά νέα «τεκμηρίωση» που στοχεύει να αξιοποιηθεί σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις ή πιέσεις απέναντι στην Αθήνα.
Παραβιάσεις
Την ίδια στιγμή, ο διασυρμός της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει τελειωμό, καθώς μετά την ανιστόρητη μελέτη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε παραληματικό ύφος επιτίθεται στην ελληνική κυβέρνηση για τον δικό της ΘΧΣ, κάνοντας λόγο με θράσος για παραβιάσεις και μονομερείς ενέργειες της χώρας μας! Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του εξελισσόμενου φιάσκου, η Ελλάδα όχι μόνο υποχρεώθηκε ουσιαστικά να ακολουθήσει την Αγκυρα εγκρίνοντας τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, όπου τα χωρικά μας ύδατα αποτυπώνονται στα 6 ναυτικά μίλια, όπως ακριβώς θέλουν οι Τούρκοι, αλλά ταυτόχρονα δέχεται καταιγισμό πυρών από την τουρκική κυβέρνηση, που υποστηρίζει ότι ο ΘΧΣ «παραβιάζει τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο Πέλαγος όσο και στην ανατολική Μεσόγειο»!
Καθυστέρηση, μικροπολιτική και έλλειψη εθνικής στρατηγικής χρεώνει η αντιπολίτευση
Καταιγισμό αντιδράσεων πυροδότησε στα κόμματα της αντιπολίτευσης η κατάρτιση και εξειδίκευση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. «Επρεπε να προηγηθεί μια ευρωπαϊκή καταδίκη και ένας τουρκικός χάρτης για να υποβάλει η κυβέρνηση με πολυετή καθυστέρηση τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της χώρας» σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους ο Δημήτρης Μάντζος, υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, υπεύθυνος ΚΤΕ Περιβάλλοντος. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ. επέλεξε, με εσφαλμένο τρόπο, να εξαρτήσει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της χώρας από τη διαδικασία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με γειτονικές χώρες – Τουρκία και Αίγυπτο» καταλογίζοντας φοβικότητα, αδράνεια και υποκρισία από πλευράς κυβέρνησης, με κίνδυνο να επιδεινωθεί «η γεωπολιτική συνθήκη για την πατρίδα μας».
Στον ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση που εξέδωσαν, κάνουν λόγο για μια πρωτοβουλία με γνώμονα τις εσωκομματικές και τις μικροπολιτικές επιδιώξεις της κυβέρνησης και διερωτώνται για ποιο λόγο «καθυστέρησε τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την καταδίκη της χώρας από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και την προβολή αναθεωρητικών αφηγημάτων από την Τουρκία;» Παράλληλα, επισημαίνουν ότι «με την αργοπορημένη κατάθεση του ΘΧΣ η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει ότι χειρίζεται την εξωτερική πολιτική και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις χωρίς εθνική στρατηγική, με αρχή μέση και τέλος, και χωρίς σχέδιο για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων».
«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επέλεξε τις άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας για να επιβεβαιώσει και “επί χάρτου” την πρόθεσή της να εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση. Επιπλέον, τονίζει ότι «στον χάρτη, λοιπόν, που δημοσιοποιήθηκε, βλέπουμε το εθνικό ανοσιούργημα της αποτύπωσης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, στα 6 ναυτικά μίλια, όπως ακριβώς επιθυμεί η Τουρκία», ενώ «υπερβαίνοντας ακόμα και τον ίδιο τον Ερντογάν, εγκλωβίζει ακόμα και την Κρήτη στα 6 ν.μ., διαπράττοντας προδοσία εις βάρος των εθνικών συμφερόντων», καθώς, όπως υπενθυμίζουν, «ακόμα και το κατάπτυστο τουρκικό Casus Belli δεν περιελάμβανε την Κρήτη!»