Bullying: Εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία

Πάνω από 1.200 αναφορές μέσα σε εννέα μήνες στην πλατφόρμα. Οι περιοχές με τα περισσότερα περιστατικά

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα για τα κρούσματα εκφοβισμού στα σχολεία όλης της χώρας, καθώς έχουν υποβληθεί πάνω από 1.200 αναφορές μέσα σε εννέα μήνες στην πλατφόρμα «Stop Bullying», σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας. Στην πλατφόρμα «Stop Bullying» που λειτουργεί από τον περασμένο Ιούλιο απευθύνονται μαθητές που θέλουν να καταγγείλουν σε βάρος τους κρούσμα σχολικού εκφοβισμού.

Το ένα στα δύο περιστατικά που καταγγέλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και σε ποσοστό 49% αφορά κρούσμα στην Αττική και το 16% στην Κεντρική Μακεδονία, που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη. Μόλις το 1% αφορά περιστατικά στα νησιά του Ιονίου και 2% στη Δυτική Μακεδονία. Τα περισσότερα περιστατικά bullying αφορούν μαθητές γυμνασίου στην ηλικία των 13-14 ετών. Στη συντριπτική πλειονότητα τα κρούσματα αφορούν αγόρια και όχι κορίτσια. Λιγότερα είναι τα περιστατικά στο δημοτικό και το λύκειο.

Σχολιάζοντας τις πάνω από 1.200 αναφορές που έχουν καταγραφεί από πέρυσι τον Ιούλιο στο «Stop Bullying, η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη σημείωσε: «Μπορείς να καταγράφεις ανώνυμα αυτό το οποίο έχει συμβεί. Και υποχρεούται το σχολείο να καταγράψει κάθε κίνηση που κάνει για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη περίπτωση εντός και εκτός της τάξης». Ως προς τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ανέφερε πως έχουν μπει ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία, εξαγγέλλοντας πως θα αυξηθεί ο αριθμός τους στο άμεσο μέλλον.

«Ηδη από το 2019 είχαμε έναν νόμο για το θέμα του εκφοβισμού. Εχουν υπάρξει ειδικές επιτροπές μέσα στα σχολεία από ανθρώπους των σχολείων μαζί με τον ψυχολόγο – κοινωνικό λειτουργό, αλλά και σε διεύθυνση εκπαίδευσης με ειδικά πρωτόκολλα, τα οποία ισχύουν στην περίπτωση κάθε φορά, κάθε περιστατικού. Δεσμεύομαι ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αυξήσουμε τον αριθμό τους. Γιατί η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή ένας άνθρωπος κινείται σε τέσσερα πέντε σχολεία. Μακάρι να μπορέσουμε να βρούμε και τον απαιτούμενο αριθμό επιστημόνων, ααλλά και τις απαραίτητες πιστώσεις. Πρέπει να εξαντλήσουμε τον προϋπολογισμό, να το κάνουμε» δήλωσε στο ΕΡΤnews.

«Νομίζω ότι το πολύ σημαντικό είναι να μπορέσουμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι όλοι μαζί και θα το επιδιώξουμε και στο υπουργείο Παιδείας, γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά, έτσι ώστε να υπάρχει μια συναντίληψη. Κινούμαστε με αυτόν τον τρόπο απέναντι στον εκφοβισμό. Δείχνουμε μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε έκφανση. Ετσι όπως εμφανίζεται το λεκτικό, είναι το πλέον διαδεδομένο, η λεκτική βία και μετά πηγαίνουμε στο σωματικό και σε όλες τις εκφάνσεις» πρόσθεσε. Ως προς τη βία των ανηλίκων, παρατήρησε ότι σε ποσοστά εμφάνισης του φαινομένου σε όλες τις εκφάνσεις η Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Αυτό δεν το λέμε γιατί υπάρχει εφησυχασμός. Αντιθέτως, γι’ αυτό για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά εθνική στρατηγική, για να μπορέσουμε όλες και όλοι μαζί να καταπολεμήσουμε αυτό το φαινόμενο και να νιώσουν και τα παιδιά ότι υπάρχει ισχυρή στήριξη, είτε βρίσκονται στο σχολείο, στο σπίτι ή στην κοινότητα και να ξέρουν και οι γονείς όλα τα μέσα που έχουν» παρατήρησε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κυρία Ζαχαράκη και στην επιμόρφωση των καθηγητών. «Συνεχίζουμε με το να έχουμε και περισσότερες πληροφορίες ως προς το κομμάτι της αντιμετώπισης του φαινομένου. Εχουμε την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Μέχρι τώρα οι άνθρωποι που εμπλέκονται στο κομμάτι του εκφοβισμού μέσα στις σχολικές τάξεις έχουν επιμορφωθεί. Είναι περίπου 20.000 που έχουν κάνει την πρώτη και τη δεύτερη φάση επιμόρφωσης από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής» τόνισε.

Ως προς το μέτρο της απαγόρευσης χρήσης κινητών τηλεφώνων, η υπουργός ανέφερε πως τα στατιστικά δείχνουν ότι μήνα με τον μήνα μειώνονται τα περιστατικά που μπορεί να έχει παραβιάσει τον νόμο ένα παιδί. «Καταλαβαίνουμε ότι πολλές φορές είναι δύσκολο, κάτι το οποίο το παιδί έχει συνηθίσει μέσα στη μέρα ξαφνικά να το στερηθεί. Ομως βλέπω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό το κομμάτι της απαγόρευσης. Και είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα μας πήρε ένα μέτρο το οποίο βλέπουμε ότι ευρωπαϊκά και πανευρωπαϊκά και παγκοσμίως έχει υιοθετηθεί από αρκετές χώρες» κατέληξε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img