Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήγγειλε την επιβολή τελωνειακών φόρων σε (εισαγωγές από) χώρες όλου του κόσμου
Η επιχείρηση τελείωσε. Ο ασθενής επιβίωσε και αναρρώνει. Η πρόγνωση είναι πως ο ασθενής θα είναι πολύ πιο δυνατός, πιο μεγάλος, καλύτερος, και πιο ανθεκτικός από ποτέ. Να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά». Με το μήνυμα αυτό στη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ, ενδυόμενος χθες το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) τη στολή του… γιατρού ο οποίος με το «φάρμακο» της επιβολής δασμών κατά πάντων θεραπεύει τις πληγές που αιμορραγούσαν για δεκαετίες ταλαιπωρώντας το σώμα της αμερικανικής οικονομίας, έδινε το στίγμα της ακραίας όσο και χαοτικής πολιτικής του επιλογής – ενώ η παγκόσμια κοινότητα, παραζαλισμένη από τις τελευταίες εξελίξεις, προσπαθούσε να μετρήσει τις συνέπειες.
«Kόλπα ξένων χωρών»
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα υφίστανται πλέον τα κόλπα των ξένων χωρών» σχολίαζε στο CNN και η Κάρολαϊν Λέβιτ, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ενώ πρόσθετε πως «εάν οι χώρες αυτές ήθελαν να διαπραγματευτούν, ήθελαν να κάνουν αυτό που είναι δίκαιο, είχαν 70 χρόνια για να το κάνουν. Αντί γι’ αυτό, εξαπάτησαν τους Αμερικανούς εργαζομένους». Δεν είχαν περάσει παρά ελάχιστες ώρες από τη στιγμή που ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος προεκλογικά υποσχόταν μια νέα “χρυσή εποχή” για την χώρα του, έσπευδε να υλοποιήσει αυτό για το οποίο είχε δεσμευτεί. «Σε λίγα λεπτά θα υπογράψω ένα ιστορικό εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή αμοιβαίων τελωνειακών δασμών σε (εισαγωγές από) χώρες από όλον τον κόσμο» διαμήνυε ο Τραμπ στην ομιλία του από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, ενώ ο πλανήτης κρατούσε την αναπνοή του. «Αμοιβαίοι σημαίνει πως ό,τι κάνουν σε εμάς, κάνουμε σε αυτούς. Είναι πολύ απλό, δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλό» συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως είναι «μια από τις πιο σημαντικές ημέρες στην αμερικανική Ιστορία».
Δεν παρέλειψε βέβαια να χαρακτηρίσει το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ως την «ανακήρυξη της ανεξαρτησίας μας». Ως γνωστόν, οι βαρύτεροι δασμοί, 34%, επιβάλλονται στις εισαγωγές από την Κίνα, ενώ δασμοί 20% επιβάλλονται στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Υψηλοί είναι επίσης οι δασμοί για τα προϊόντα που εισάγονται από την Ιαπωνία (24%), την Ινδία (26%) και την Ελβετία (31%), ενώ η απόφαση Τραμπ τσακίζει και τις εισαγωγές προϊόντων στις ΗΠΑ από χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, με την Καμπότζη και το Βιετνάμ να βλέπουν στο εξής τα προϊόντα τους να δασμολογούνται με 49% και 46% αντίστοιχα.
Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ωστόσο πως ορισμένες κατηγορίες δεν θα επηρεαστούν, όπως οι ράβδοι χρυσού, τα φαρμακευτικά είδη, οι ημιαγωγοί, ο χαλκός, η ξυλεία για κατασκευές, τα ενεργειακά προϊόντα, κάποια μέταλλα που δεν υπάρχουν στην επικράτεια των ΗΠΑ, ενώ η Ουάσινγκτον διεμήνυσε στα κράτη που πλήττονται πως καλά θα κάνουν να μην ανταποδώσουν. «Συγκρατηθείτε, απορροφήστε το χτύπημα, περιμένετε να δείτε πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση. Διότι αν ανταποδώσετε, θα υπάρξει κλιμάκωση» απείλησε ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, ενώ οι γενικοί δασμοί 10% τίθενται σε εφαρμογή το Σάββατο 5 Απριλίου στις 07.01 ώρα Ελλάδας και οι υψηλότεροι ακολούθως, την Τετάρτη 9 Απριλίου.
Για τον Μόρις Ομπστφελντ, οικονομολόγο του Ινστιτούτου Πίτερσον για τα Διεθνή Οικονομικά (PIIE), οι ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν τίποτε άλλο παρά «κήρυξη πολέμου στην παγκόσμια οικονομία». Ο ίδιος ο Τραμπ πάντως παρουσιάζει τους δασμούς περίπου σαν το απόλυτο μαγικό ραβδί, που θα ξαναφέρει στη χώρα τη βαριά βιομηχανία, θα ισοσκελίσει το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών και θα μηδενίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, «διάβαζε» τα πράγματα αλλιώς. Η προστατευτική επίθεση, προειδοποίησε, θα «στοιχίσει πάνω από 6.000 δολάρια τον χρόνο στο μέσο αμερικανικό νοικοκυριό» λόγω της αύξησης των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων.
Τέσσερις χώρες έμειναν στο… απυρόβλητο!
Κι όμως! Τέσσερις χώρες παρέμειναν… ανέγγιχτες από το τσουνάμι δασμών του Τραμπ. Ο λόγος για τις Ρωσία, Λευκορωσία, Κούβα και Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με τον Λευκό
Οίκο, η Ρωσία έμεινε εκτός επειδή οι κυρώσεις των ΗΠΑ ήδη αποκλείουν κάθε
ουσιαστικό εμπόριο. Αντίστοιχα για τις υπόλοιπες τρεις χώρες σημειώθηκε πως
οι υφιστάμενοι δασμοί και οι κυρώσεις σε αυτές τις χώρες είναι ήδη πολύ υψηλά.