Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού εξέδωσε επιθετική ανακοίνωση κατά του πρωθυπουργού με αφορμή την παραπομπή σε δίκη για την υπόθεση Λυγγερίδη, μαζί με Μώραλη, Καραπαπά, Κουντούρη και Αγραφιώτη
Ρότα… σύγκρουσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη χάραξε ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, με αφορμή την παραπομπή του σε δίκη για την υπόθεση δολοφονίας του 31χρονου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, μαζί με τέσσερις στενούς συνεργάτες του στη διοίκηση του Ολυμπιακού και περισσότερους από 140 οργανωμένους οπαδούς της «Θύρας 7». Ο ισχυρός άνδρας της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται «υπό το καθεστώς πανικού» και πως «τα σκανδαλωδώς ευεργετημένα και εξαρτημένα από το σύστημα Μητσοτάκη μιντιακά δεκανίκια επιχειρούν να με εκβιάσουν και να με θέσουν υπό ομηρία, εργαλειοποιώντας για άλλη μια φορά τη Δικαιοσύνη».
«Βαδίζω σε έναν διαφορετικό δρόμο από τα φερέφωνα της κυβέρνησης και θα επιμείνω να πορεύομαι σε αυτόν, ανεξαρτήτως τιμήματος. (…) Αντιλαμβάνομαι απολύτως πόσο ενοχλεί η επιλογή μου αυτή έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που, νιώθοντας πως χάνουν την εξουσία και τη λαϊκή νομιμοποίηση, διολισθαίνουν σε μια κατάσταση η οποία θυμίζει -ολοένα και περισσότερο- ολοκληρωτικό καθεστώς» υποστηρίζει ο εφοπλιστής.
«Προσπάθεια φίμωσης…»
Χρησιμοποιώντας την ιδιότητα του εκδότη και του μιντιάρχη, κάνει λόγο για «συντονισμένη προσπάθεια φίμωσης», ισχυριζόμενος ότι «αυτό που πραγματικά επιδιώκουν είναι να πληγεί η ελευθερία του Τύπου, η ανεξαρτησία των ΜΜΕ και εν τέλει η ίδια η δημοκρατία», επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την επιχειρηματολογία του το 2017, σε βάρος της τότε κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, όταν η Δικαιοσύνη ερευνούσε την εμπλοκή του σε άλλη ποινική υπόθεση, καταγγέλλοντας τότε πως στόχος ήταν «να αλωθεί ο ευαίσθητος χώρος του Τύπου και της ενημέρωσης». Τόσο στη χθεσινή όσο και στην πριν από οκτώ χρόνια πανομοιότυπη… déjà vu ανακοίνωσή του, ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναφέρει τη φράση «δεν εκβιάζομαι». «Δεν εκβιάζομαι, όπως δεν εκβιάζω. Δεν απειλούμαι, όπως δεν απειλώ κανέναν» είχε αναφέρει το 2017, ενώ χθες προχώρησε ένα ακόμα βήμα, καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του πως «δεν φοβάμαι, δεν εκβιάζομαι, δεν συνδιαλέγομαι, δεν υποχωρώ, δεν υποκύπτω».
Η δήλωση του εφοπλιστή
«Υπό το καθεστώς πανικού, ο πρωθυπουργός μαζί με τα σκανδαλωδώς ευεργετημένα και εξαρτημένα από το σύστημα Μητσοτάκη μιντιακά δεκανίκια επιχειρούν να με εκβιάσουν και να με θέσουν υπό ομηρία, εργαλειοποιώντας για άλλη μια φορά τη Δικαιοσύνη. Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια φίμωσής μου, πλην όμως απέλπιδα. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο. Το ίδιο προσπάθησαν ανεπιτυχώς και στο παρελθόν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, μέσα από στημένες υποθέσεις και κατηγορίες που κατέπεσαν με πάταγο. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά και καταδεικνύουν ότι το πρώτο θύμα σε αυτή την υπόθεση είναι η ίδια η Δικαιοσύνη και οι θεσμοί της. Ο προφανής στόχος είμαι εγώ και ο Ολυμπιακός. Ομως, αυτό που πραγματικά επιδιώκουν είναι να πληγεί η ελευθερία του Τύπου, η ανεξαρτησία των ΜΜΕ και εν τέλει η ίδια η δημοκρατία. Αρχές αδιαπραγμάτευτες για τα ΜΜΕ της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών Alter Ego Media.
Η κριτική και ο έλεγχος της εξουσίας, ο πρωταρχικός ρόλος του Τύπου, οι αποκαλύψεις των σκανδάλων και της διαφθοράς που επικρατεί στην ηγεσία της σημερινής κυβέρνησης προφανώς δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά και δεν συγχωρούνται από το Μαξίμου. Βαδίζω σε έναν διαφορετικό δρόμο από τα φερέφωνα της κυβέρνησης και θα επιμείνω να πορεύομαι σε αυτόν ανεξαρτήτως τιμήματος. Επιλέγω να ακολουθήσω τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη: “Να λες την αλήθεια κι ό,τι θέλει ας γίνει! Να μην καταδεχτείς ποτέ να πεις ψέματα. Οποιος λέει ψέματα είναι δούλος. Ενας ελεύθερος άνθρωπος λέει πάντοτε την αλήθεια”. Αντιλαμβάνομαι απολύτως πόσο ενοχλεί η επιλογή μου αυτή έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που, νιώθοντας πως χάνουν την εξουσία και τη λαϊκή νομιμοποίηση, διολισθαίνουν σε μια κατάσταση η οποία θυμίζει -ολοένα και περισσότερο- ολοκληρωτικό καθεστώς. Δεν θα γίνω συναυτουργός. Θα παραμείνω απέναντι στις κυβερνητικές πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου και κλόνισαν την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στον θεσμό της Δικαιοσύνης. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο πως εντός της κοινωνίας κυριαρχεί η αντίληψη πως η κυβέρνηση καταστρατήγησε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης σε μια σειρά υποθέσεων, από τις υποκλοπές μέχρι το έγκλημα των Τεμπών, στην τελευταία μάλιστα χωρίς ίχνος σεβασμού απέναντι στα θύματα και στις οικογένειές τους. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Το μήνυμα που στέλνω είναι ένα και ξεκάθαρο: δεν φοβάμαι, δεν εκβιάζομαι, δεν συνδιαλέγομαι, δεν υποχωρώ, δεν υποκύπτω. Η αλήθεια θα λάμψει και πάλι. Η δημοκρατία θα επικρατήσει. Στο τέλος θα είμαστε (όπως πάντα) νικητές».
«Eγκληματική οργάνωση»
Λίγη ώρα πριν από την έκδοση της ανακοίνωσης του εφοπλιστή, είχε εκδοθεί το βούλευμα με το οποίο οι δικαστές υιοθετούν στο σύνολό της την εισαγγελική πρόταση που είχε προηγηθεί για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης του Ολυμπιακού» και δείχνουν το εδώλιο στους Βαγγέλη Μαρινάκη, Γιάννη Μώραλη, Μιχαήλ Κουντούρη, Δημήτρη Αγραφιώτη και Κωνσταντίνο Καραπαπά. Τα μέλη της διοίκησης της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ θα πρέπει να δικαστούν, σύμφωνα με το βούλευμα, για τη χρηματοδότηση της «εγκληματικής οργάνωσης του Ολυμπιακού», στη δράση της οποίας περιλαμβάνεται και η δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, στις 7 Δεκεμβρίου 2023, έξω από το «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, όπως και για το αδίκημα της υποκίνησης αθλητικής βίας. Πρόκειται για δύο κατηγορίες που είναι σε βαθμό πλημμελήματος και τις οποίες τόσο ο Βαγγέλης Μαρινάκης όσο και οι τέσσερις συνεργάτες του είχαν αρνηθεί κατά τις απολογίες τους στον ανακριτή, χωρίς όμως να καταφέρουν να πείσουν τους δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, οι οποίοι αποφάσισαν ομόφωνα την παραπομπή τους σε δίκη.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, «από κοινού με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος παρείχαν κάθε είδους περιουσιακά στοιχεία και κάθε είδους χρηματοοικονομικά μέσα, γνωρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο διευκολύνουν ή υποβοηθούν την τέλεση εγκληματικών δραστηριοτήτων εγκληματικής οργάνωσης η οποία επεδίωκε την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων και πλημμελημάτων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πολυσέλιδο δικαστικό βούλευμα για τα κατηγορούμενα μέλη της διοίκησης του Ολυμπιακού, στα οποία οι δικαστές καταλογίζουν ακόμα ότι με ενέργειές τους, και συγκεκριμένα με μια ανακοίνωση που εξέδωσαν λίγες ημέρες πριν από τα έκτροπα στο «Μελίνα Μερκούρη», «προκάλεσαν και διέγειραν άλλους σε διάπραξη κακουργημάτων και πλημμελημάτων, εκθέτοντας με τον τρόπο αυτόν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη, ενώ οι πράξεις τους είχαν ως επακόλουθο την τέλεση εγκλημάτων και διέγειραν τους πολίτες σε βιαιοπραγίες μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να προκληθεί διατάραξη της κοινής ειρήνης».
«Ολοι είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο», το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου
«Nίπτει τα χείρας» της η κυβέρνηση για την παραπομπή του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα και παίρνει τις δικές της αποφάσεις, όπως αποφασίζουν δικαστές και εισαγγελείς. Και όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχετικά με την απόφαση της Δικαιοσύνης να παραπεμφθούν σε δίκη η διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός και ο πρόεδρός της Β. Μαρινάκης για τα επεισόδια στου Ρέντη τον Δεκέμβριο του 2023, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη.
Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Παύλος Μαρινάκης εξήγησε: «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Σε ένα κράτος δικαίου υπάρχει διάκριση των εξουσιών και η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα, λαμβάνοντας τις δικές της αποφάσεις», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν είχε κανέναν ρόλο σε αυτή τη δικαστική εξέλιξη. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας, παραπέμπονται σε δίκη για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού Κώστας Καραπαπάς, ο επίσης αντιπρόεδρος Τάκης Αγραφιώτης και ο επίσης αντιπρόεδρος Μιχάλης Κουντούρης. Τα αδικήματα, σε βαθμό πλημμελήματος, αφορούν τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία, σύμφωνα με την κατηγορία, βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία του αστυνομικού των ΜΑΤ Γιώργου Λυγγερίδη.
«Κόλαφος» το βούλευμα για διοίκηση και οπαδούς
Κόλαφος» για την ηγεσία του Ολυμπιακού αλλά και για τους κατηγορούμενους οπαδούς του, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, είναι οι δικαστές που ερεύνησαν την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, που οδήγησε στη δολοφονία του 31χρονου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Σύμφωνα με το βούλευμα, η διοίκηση της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ από το 2019 είχε γνώση της εγκληματικής δράσης οπαδών της ομάδας, παρ’ όλα αυτά με κάθε μέσο στήριζε τα μέλη της, η πλειονότητα των οποίων παραπέμπεται τώρα σε δίκη και για ηθική αυτουργία στη δολοφονία του Γ. Λυγγερίδη. Μεταξύ άλλων, η διοίκηση του Ολυμπιακού προμήθευε στα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης δωρεάν εισιτήρια, τα οποία εκείνα πωλούσαν στη συνέχεια έξω από το «Γ. Καραϊσκάκης», τους έβρισκε εργασία μέσω του κατηγορούμενου δημάρχου Πειραιά Γ. Μώραλη στον ομώνυμο δήμο, τους παρείχε «αυξημένου κύρους διαπιστεύσεις» για την παρουσία τους σε αθλητικές διοργανώσεις, τους έβρισκαν και τους πλήρωναν ακόμα και δικηγόρους όταν είχαν πρόβλημα με τον νόμο.
Με το βούλευμά τους οι δικαστές απορρίπτουν τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς που προέβαλαν οι πέντε κατηγορούμενοι, υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζαν τίποτα για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης που… ανθούσε στους κόλπους του Ολυμπιακού. «Ο ισχυρισμός τους ότι δεν γνώριζαν τη συγκρότηση και τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης αντιστρατεύεται πλήρως τη λογική» σημειώνουν οι δικαστές, επικαλούμενοι πλήθος στοιχείων που εμπεριέχονται στη δικογραφία, όπως μαρτυρικές καταθέσεις, εκθέσεις ανάλυσης ψηφιακών πειστηρίων και κυρίως συνομιλίες των συγκατηγορουμένων τους μελών της εγκληματικής οργάνωσης, έπειτα από άρσεις του απορρήτου των επικοινωνιών τους. «Γνώριζαν και είχαν επαφές με τα περισσότερα από τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, συχνά δε με κάποιους από αυτούς συνταξίδευαν, με αφορμή ταξίδια των ομάδων του Ολυμπιακού στο εξωτερικό για αγώνες, ενώ ορισμένοι από τους κατηγορουμένους σε κάποιες περιπτώσεις ήταν και αυτόπτες μάρτυρες της εγκληματικής δράσης της οργάνωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά το βούλευμα.
Γνώριζε τα πάντα
Μάλιστα, απόλυτη γνώση, κατά τους δικαστές, είχε και ο πρόεδρος της ομάδας Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος, όταν ο ανακριτής τον ρώτησε αν γνωρίζει το πρόσωπο με το όνομα «Μανώλης», το οποίο στις 7/2/2024 ακούγεται σε συνομιλία να… μαλώνει τους «οργανωμένους» οπαδούς, λέγοντάς τους, μεταξύ άλλων, ότι «κομμένα τα εισιτήρια» και ότι «δεν θα πληρώνει ο Ολυμπιακός τα γαμ…….κα», απαντά ως εξής: «Δεν μπορώ να ξέρω ποιος μπορεί να έστειλε αυτό το πρόσωπο, ούτε μπορώ να ξέρω ποιος είναι αυτός ο Μανώλης. Πάντως, καλά τους τα είπε». Οι δικαστές δέχονται ότι με την απάντησή του αυτή ο κατηγορούμενος πρόεδρος της ΠΑΕ δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να επιβεβαιώσει ότι γνώριζε για τη δράση της οργάνωσης, οι έκνομες ενέργειες της οποίας τελούσαν, όπως αναφέρουν, σε γνώση του.
Σε ό,τι αφορά τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι δικαστές αποφάσισαν, επίσης ομόφωνα, να στείλουν στο εδώλιο περισσότερα από 140 άτομα για πλήθος κακουργημάτων, με πλέον σοβαρό για τα περισσότερα από αυτά αυτό της ηθικής αυτουργίας στη δολοφονία του Γ. Λυγγερίδη. Ας σημειωθεί ότι ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του αστυνομικού δικάζεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά 19χρονος οπαδός του Ολυμπιακού, ο οποίος κατηγορείται ότι αφαίρεσε τη ζωή του Γ. Λυγγερίδη με ρίψη «σε ευθεία βολή» ναυτικής φωτοβολίδας. Ηδη, η εισαγγελέας της έδρας έχει προτείνει την ενοχή του 19χρονου και το δικαστήριο το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδώσει την τελική απόφασή του.
Επιπλέον, το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας καταλογίζει στα κατηγορούμενα μέλη της οργάνωσης της «Θύρας 7» κλοπές, ληστείες, αλλά και επιθέσεις σε φυσικά πρόσωπα. Μάλιστα, όπως δέχθηκαν οι δικαστές, η συγκεκριμένη οργάνωση είχε δομή και ιεραρχία, και τα μέλη της είχαν «προκαθορισμένους ρόλους», με τα νεότερα ή κατώτερα να αποκαλούνται «μικροί», και τα ηγετικά, που τα νεότερα ή κατώτερα μέλη αναγνωρίζουν ως επικεφαλής της «Θύρας 7», να αποκαλούνται «μεγάλοι».