Η Ελλάδα δεν θα στείλει στρατό στην Ουκρανία

Τώρα «ξύπνησε» ο πρωθυπουργός επιχειρώντας από το Παρίσι να δώσει τέλος στην έντονη φημολογία περί αποστολής Ελλήνων στα σύνορα της Ρωσίας

Χρειάστηκε να μεσολαβήσει ένα αρκετά μεγάλο διάστημα εμπόλεμης κατάστασης ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία για να ακούσουμε μια εύστοχη και σε σωστή κατεύθυνση δήλωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η χώρα μας δεν είναι έτοιμη τη δεδομένη στιγμή να αποστείλει στρατεύματα στην Ουκρανία» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «η ισχυρότερη εγγύηση ασφαλείας της Ουκρανίας είναι η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της ίδιας της Ουκρανίας». Με αυτόν τον τρόπο από το Παρίσι, ο πρωθυπουργός θέλησε να δώσει τέλος στην έντονη φημολογία του προηγούμενου διαστήματος για τη στάση της χώρας μας αναφορικά με το είδος της παρεχόμενης στήριξης στις αδιάκοπες απαιτήσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο τις εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο ανάμεσα σε Κίεβο – Μόσχα και Αμερική, ανέφερε ότι «κοινός τόπος των σημερινών συζητήσεων είναι ότι πρέπει να καταλήξουμε σε μια κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν. Οπως είναι γνωστό, η Ουκρανία επί της αρχής έχει αποδεχθεί μια τέτοια πρόταση για μια κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, την οποία όμως, δυστυχώς, ακόμα η Ρωσία δεν έχει αποδεχθεί. Κατά συνέπεια, όλες οι πιέσεις αυτή τη στιγμή πρέπει να ασκηθούν προς τη Ρωσία, ώστε να μη συνεχίζονται αυτή τη στιγμή οι στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας, ιδίως κατά κρίσιμων υποδομών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτή την αρχική κατάπαυση του πυρός και να έχουμε παραπάνω χρόνο στη συνέχεια για να μπορέσει η Ουκρανία να διαπραγματευτεί μια δίκαιη και διατηρήσιμη ειρήνη».

Σχολιάζοντας τα ζητήματα των εγγυήσεων ασφαλείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ισχυρότερη εγγύηση ασφαλείας της Ουκρανίας την περαιτέρω ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της ίδιας της Ουκρανίας», επαναλαμβάνοντας ότι «η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες οι οποίες είναι έτοιμες να αποστείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, στα πλαίσια μιας “συμμαχίας προθύμων”», ενώ χαρακτήρισε διασπαστική μια τέτοια συζήτηση. Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του στο μέγαρο των Ηλυσίων, προανήγγειλε ότι «την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή θα παρουσιάσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, αλλά και θα εντάξουμε αυτή τη συζήτηση στα πλαίσια των γενικότερων μεγάλων γεωπολιτικών αλλαγών που συντελούνται σήμερα στον πλανήτη μας. Θα έχουμε όμως τη δυνατότητα τις επόμενες ημέρες να παρουσιάσουμε μια σημαντική πρωτοβουλία, που δεν είναι άλλη από το νέο μισθολόγιο και το νέο βαθμολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης μια σύντομη άτυπη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ, ενώ θα παραμείνει στο Παρίσι, καθώς σήμερα θα συμμετάσχει στην τετραμερή Γαλλίας – Ελλάδας – Κύπρου και Λιβάνου, με τη συμμετοχή του νέου προέδρου της χώρας Ζοζέφ Αούν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

spot_img

Προτεινόμενα

spot_img