Την ώρα που οι ΗΠΑ φαίνεται πως επιταχύνουν την ειρηνευτική διαδικασία, μία ακόμα ευρωπαϊκή σύνοδος διεξάγεται στο Παρίσι με πρωτοβουλία Μακρόν
Μία ακόμα σύνοδος για «την ειρήνη και την ασφάλεια» στην Ουκρανία, με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων -ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης-, διεξάγεται σήμερα στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν, την ώρα που από την πλευρά των ΗΠΑ φαίνεται πως επιταχύνεται η ειρηνευτική διαδικασία για την κατάπαυση του πυρός στο ουκρανικό μέτωπο.
- Παρίσι, Μαρία Δεναξά
Η σύνοδος αυτή συγκαλείται μετά την αποτυχία των ηγετών της Ε.Ε., που συναντήθηκαν πριν από μία εβδομάδα στις Βρυξέλλες, να καταλήξουν σε συμφωνία για την επείγουσα βοήθεια προς το Κίεβο, ύψους 5 δισ. ευρώ, σε προμήθεια οβίδων, και αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας που άρχησε στη γαλλική πρωτεύουσα στις 17 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τη Βρετανία για τον συντονισμό και την ενίσχυση των ευρωπαϊκών θέσεων έναντι της ρωσικής εισβολής.
Επιπλέον, ο Μακρόν ανακοίνωσε χθες μετά τη συνάντησή του με τον Ζελενσκι, ότι η Γαλλία θα δώσει δύο δισ. επιπλέον για την Ουκρανία. Η νέα αυτή συνάντηση αποσκοπεί στην εξεύρεση «επιχειρησιακών επιλογών» για την υποστήριξη των αμερικανικών προσπαθειών, με στόχο την επίτευξη σταθερής και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία, με «σεβασμό στα συμφέροντα ασφαλείας των Ουκρανών και των Ευρωπαίων», σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν η άμεση ενίσχυση της οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, οι τρόποι εφαρμογής και διεύρυνσης μιας εκεχειρίας, οι διαδικασίες μακροπρόθεσμης στήριξης του ουκρανικού στρατού, καθώς και οι απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, στη σύνοδο έχουν προσκληθεί περισσότερες από 25 χώρες από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, ο Καναδάς, η Νορβηγία.
Παρουσία Ζελένσκι
Χθες το βράδυ ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχτηκε για ακόμα μία φορά τον Ουκρανό ομόλογό του, προκειμένου να προετοιμάσουν τη σημερινή σύνοδο της «συμμαχίας των προθύμων», των χωρών δηλαδή που είναι έτοιμες να ενισχύσουν τη βοήθειά τους προς την Ουκρανία. Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι «η Γαλλία και οι σύμμαχοί της έχουν αναγάγει σε απόλυτη προτεραιότητα τη συνέχιση και την ενίσχυση της στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης της Ουκρανίας». Αυτό σημαίνει ότι στο πέρας της συνόδου δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας για το «βαρέλι δίχως πάτο» του Κιέβου, το οποίο καταπίνει αχόρταγα δισεκατομμύρια, που συγκεντρώνονται από τις ακατάπαυστες φοροεπιδρομές που πλήττουν τους Ευρωπαίους πολίτες.
Η νέα σύνοδος αναμένεται να επιτρέψει την «ολοκλήρωση» των διαβουλεύσεων για τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, καθώς και για τις εγγυήσεις ασφαλείας που είναι διατεθειμένα να προσφέρουν τα ευρωπαϊκά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης μιας ειρηνευτικής δύναμης στο ουκρανικό έδαφος, αποτελούμενης από στρατιώτες ευρωπαϊκών χωρών και των συμμάχων τους. Οπως είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ο Μακρόν, το Παρίσι δεν αποκλείει την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ωστόσο, το ζήτημα της αποστολής ειρηνευτικής δύναμης αποτελεί ακανθώδες θέμα μεταξύ του μπλοκ των «27», με χώρες όπως η Ιταλία και η Πολωνία να αντιτίθενται σε αυτό.
Πρέπει να σημειωθεί πως, ενώ οι «27» επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να προμηθεύουν με όπλα και πυρομαχικά τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για να αντισταθούν στη ρωσική εισβολή, εξακολουθούν οι διαφορές απόψεων, ιδίως όσον αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης αυτού του σχεδίου. Πάντως, το Παρίσι επιμένει ότι όλες οι προσπάθειες διεξάγονται σε πλήρη συντονισμό με την Ουάσινγκτον. Από τη γαλλική προεδρία έγινε γνωστό πως ο Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να ενημερώσει τον Αμερικανό πρόεδρο για τα αποτελέσματα της συνόδου.
Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος συνεχίζει την εθνική συζήτηση για την ενίσχυση της αμυντικής προσπάθειας στη Γαλλία και την Ευρώπη απέναντι στην επιθυμία των ΗΠΑ να απεμπλακούν. Για τρίτη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο ένοικος του Ελιζέ συναντήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού και αρκετούς υπουργούς, προκειμένου να συζητήσουν τις επιπλέον αμυντικές δαπάνες και τη χρηματοδότησή τους.
Τετραμερής συνάντηση Γαλλίας, Κύπρου, Ελλάδας και Λιβάνου την Παρασκευή
Στη γαλλική πρωτεύουσα βρίσκεται σήμερα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ταξιδεύει για «ψύλλου πήδημα» στο Παρίσι, πρόθυμος, όπως πάντα, να υποδυθεί τον αυλικό, τον κομπάρσο και τον «ανοιχτοχέρη» στις αμέτρητες συνόδους που στήνει ο Εμανουέλ Μακρόν, ώστε να αποφύγει τα καυτά εσωτερικά προβλήματα της Γαλλίας, η οποία βρίσκεται σε φάση οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης. Παρά το «άδειασμα» που του έκανε ο Γάλλος πρόεδρος στις 10 Φεβρουαρίου, όταν τον άφησε να περιμένει 30 λεπτά έξω από το Ελιζέ μόνο και μόνο για να του ανακοινώσει πως το «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία» ανήκει μάλλον στο παρελθόν και ότι δεν θα βάλει βέτο στην πώληση πυραυλικών συστημάτων Meteor στην Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να δίνει το «παρών» στα γαλλικά καλέσματα, αποδεχόμενος τον ρόλο του δεδομένου και προβλέψιμου εταίρου.
Εκτός όμως από δεδομένος και προβλέψιμος, ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι και πρόθυμος να συνεισφέρει ακόμα περισσότερα στη «μαύρη τρύπα» της Ουκρανίας, όπου ρέουν δίχως τέλος δισεκατομμύρια και κάθε τρεις και λίγο αποστέλλεται στρατιωτικός εξοπλισμός, χωρίς καμία προοπτική λογοδοσίας. Την ίδια στιγμή, η ελληνική άμυνα παραμένει υποστελεχωμένη, τα εθνικά συμφέροντα παραγκωνίζονται και η κοινωνία βυθίζεται στη λιτότητα και την ανασφάλεια. Κι όλα αυτά με αντάλλαγμα λίγα χτυπήματα στην πλάτη από ηγέτες που, όταν έρθει η κρίσιμη στιγμή, δεν θα διστάσουν να αφήσουν την Ελλάδα εκτεθειμένη – όπως ακριβώς έκανε ο Μακρόν με τη στροφή του προς την Τουρκία για τη διαφύλαξη των γαλλικών συμφερόντων.
Αλλά ποιος νοιάζεται, όταν υπάρχει η ευκαιρία για μία ακόμα φωτογραφία δίπλα στους δήθεν «ισχυρούς» της Ευρώπης; Οταν η επικοινωνιακή βιτρίνα μπαίνει πάνω από την ουσία, η Ελλάδα μετατρέπεται σε κομπάρσο της διεθνούς σκακιέρας και τίποτα παραπάνω, κι ο πρωθυπουργός των Ελλήνων γίνεται ένας πρόθυμος κομιστής ξένων συμφερόντων, αδιαφορώντας για το ακριβό τίμημα που πληρώνουν ή θα πληρώσουν οι συμπολίτες του.
«Ειρηνευτική» δύναμη
Η Ελλάδα, λοιπόν, του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πρόθυμη να συμμετάσχει με τις Ενοπλες Δυνάμεις της σε μια «ειρηνευτική» δύναμη στην Ουκρανία, και για τον λόγο αυτόν παίρνει μέρος στη σημερινή σύναξη του Μακρόν. Οπως ενημέρωσε ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Δημήτριος Χούπης την Ολομέλεια της Συνόδου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 11 Μαρτίου, η Ελλάδα θα συμμετάσχει υπό δύο προϋποθέσεις: μια τέτοια αποστολή να γίνει υπό τη «σημαία» της Ε.Ε. και να αποδεχτεί η Ρωσία την ανάπτυξη μιας τέτοιας δύναμης.
Πάντως, στην Αθήνα υποστηρίζουν πως, με την υφιστάμενη κατάσταση στο Αιγαίο, είναι απαγορευτική οποιαδήποτε αποστολή ελληνικών στρατευμάτων ή στρατιωτικών μονάδων στην Ουκρανία. Κάτι τέτοιο, τονίζουν, είναι ξεκάθαρα πολιτική απόφαση, και η λογική επιτάσσει «κάθε συζήτηση για τυχόν ελληνική συμμετοχή να εξεταστεί μόνο εφόσον υπάρχει σχετική απόφαση του ΟΗΕ». Τότε, η Αθήνα θα διερευνούσε την αποστολή μονάδων είτε υποστήριξης είτε υγειονομικής φύσης, και σε καμία περίπτωση μονάδων πρώτης γραμμής, παρά μόνο σε σημεία όπου υπάρχει ή υπήρχε παρουσία Ελληνισμού. Τέλος, πρωί Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί -έπειτα από ελληνικό αίτημα- τετραμερής συνάντηση στο Ελιζέ, με Μακρόν, Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη και εκπρόσωπο του Λίβανου.