Αρωμα σκανδάλου: Το Δημόσιο στέλνει αγωγές σε ιδιοκτήτες δασικών και χορτολιβαδικών στρεμμάτων που αποκτήθηκαν είτε μέσω αγοραπωλησιών είτε από κληρονομιές
Μια απίστευτη κι όμως αληθινή ιστορία φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «δημοκρατία». Το Ελληνικό Δημόσιο επιχειρεί να βάλει «χέρι» στην ακίνητη περιουσία εκατοντάδων Ελλήνων πολιτών, επικαλούμενο πως αυτές του ανήκουν από τη σύστασή του, δηλαδή από τις 3 Φεβρουαρίου του 1830, μετά την Τουρκοκρατία, όταν υπεγράφη το Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους!
- Από την Μαρία Δεναξά
Σαν να είναι κτήματά του, το Ελληνικό Δημόσιο και η ελληνική κυβέρνηση, που εκπροσωπούνται από τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, στέλνουν αγωγές διεκδίκησης σε οικογένειες αλλά και σε πολίτες ιδιοκτήτες δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων που αποκτήθηκαν είτε με κόπο μέσω αγοραπωλησιών είτε από κληρονομιές και τώρα κινδυνεύουν να χαθούν εις το όνομα μιας πολιτικής, που εκτός από αδικία έχει και άρωμα σκανδάλου.
Το δικό σου, δικό μου!
Η υπόθεση αφορά ιδιοκτήτες χιλιάδων στρεμμάτων σε όλη την Ελλάδα, από το Αιγαίο, την Πελοπόννησο έως τη Θεσσαλία και τη βόρειο Ελλάδα. Στις Κυκλάδες, πολλοί ιδιοκτήτες χορτολιβαδικών εκτάσεων με συμβόλαια ακόμα και από το 1870 αλλά και παλαιότερα, που μέχρι σήμερα πλήρωναν κανονικά τους φόρους που αναλογούσαν στα ακίνητά τους και τα έχουν δηλωμένα κανονικά στο Κτηματολόγιο, έχουν αναστατωθεί γιατί κινδυνεύουν να χάσουν τα ακίνητά τους από τα οποία βιοπορίζονται, επειδή το Ελληνικό Δημόσιο, 200 χρόνια μετά τη σύστασή του, αποφάσισε πως… είναι δικά του!
Στα καλά καθούμενα, αρκετοί ιδιοκτήτες χορτολιβαδικών εκτάσεων, στην πλειονότητά τους αγρότες, οι οποίοι στα κτήματά τους καλλιεργούν διάφορα αγροτικά προϊόντα ή εκτρέφουν αιγοπρόβατα, αγελάδες, μελίσσια κ.λπ. και το εισόδημά τους είναι πενιχρό, μπλέκουν σε πολυδάπανες δικαστικές περιπέτειες με απρόβλεπτη έκβαση. Μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τις περιουσίες τους, σπεύδουν να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα, στοιχεία και μαρτυρίες που αποδεικνύουν πως οι περιουσίες τους τούς ανήκουν! Στη Σύρο τουλάχιστον 25 άτομα το τελευταίο διάστημα έχουν λάβει τις παράλογες αγωγές, που, εκτός από τη διεκδίκηση των περιουσιών τους, το Ελληνικό Δημόσιο ζητάει να καταδικαστούν και στην καταβολή της δικαστικής δαπάνης!
Αντιμέτωπος με τον κρατικό παραλογισμό έχει έρθει το τελευταίο διάστημα και ο Μιχάλης Βουτσίνος. Το Ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί τα κτήματά του στην Απάνω Μεριά της Σύρου, όπου εκτρέφει κατσίκια. Οι εκτάσεις που έχει στην κατοχή του κληρονομήθηκαν από πάππου προς πάππου, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ενώ μέχρι σήμερα πληρώνει κανονικά τους φόρους που αναλογούν στην ακίνητη περιουσία του. Πριν από πέντε μήνες ο κύριος Μιχάλης έλαβε κι εκείνος αγωγή από το Ελληνικό Δημόσιο, με την οποία το κράτος τού κάνει γνωστό πως η ιδιοκτησία του δεν του ανήκει!
Οπως δηλώνει στη «δημοκρατία», μέσα σε όλα, η δημόσια υπηρεσία που του έχει στείλει την αγωγή έχει κάνει λάθος και ζητάει από εκείνον ένα κτήμα που βρίσκεται στην τοποθεσία του Πύργου (το ψηλότερο βουνό της Σύρου), ενώ η δική του χορτολιβαδική έκταση βρίσκεται στον Τράχηλο, σε μια παραλιακή περιοχή «φιλέτο». «Είμαι πάρα πολύ αγανακτισμένος. Ο παππούς μου το 1920-1924 αγόρασε αυτά τα κτήματα από έναν ιδιοκτήτη με το όνομα Μπαξεβανάκης. Εχουμε τους νόμιμους τίτλους. Δεν του τα χάρισε κανείς. Ούτε το κράτος τού τα χάρισε και απορώ πώς έρχεται το Δημόσιο τώρα και τα διεκδικεί» λέει οργισμένος. Αναζητώντας το δίκιο του, απευθύνθηκε στις τοπικές Αρχές, αλλά μάταια. «Πήγα στον δήμο και στην Περιφέρεια και σε βουλευτές των Κυκλάδων… Σε όλους τους βουλευτές, κανένας δεν μου έδωσε σημασία. Το μόνο που μου είπαν είναι πως έχω δίκιο. Αλλά πού να το βρω μπροστά σ’ αυτόν τον παραλογισμό;» αναρωτιέται.
Οπως δηλώνει, το Ελληνικό Δημόσιο από την ημέρα παραλαβής των μηνύσεων για τα κτήματά του, τον Οκτώβριο του 2024, του έδωσε διορία μόλις 2 μηνών για να προσφύγει δικαστικά. Για καθεμία αγωγή θα πρέπει να πληρώσει το ποσό των 1.500-2000 ευρώ! Χρήματα φυσικά που δεν έχει, με κίνδυνο να χάσει την περιουσία του και μαζί μ’ αυτήν και τα προς το ζην!
Πρόκειται για περιοχές-φιλέτα που είναι δηλωμένες στο Κτηματολόγιο
Θα πρέπει να σημειωθεί πως αγωγές έχει λάβει και ο Δήμος Σύρου για εκτάσεις που κατέχει, αλλά και οι πολίτες που με την κύρωση των δασικών χαρτών δεν αμφισβήτησαν τα νέα δεδομένα που αυτοί έφεραν με τους χαρακτηρισμούς εκτάσεων ως χορτολιβαδικών. Ωστόσο πολλοί πολίτες, οι περισσότεροι από αυτούς είναι ηλικιωμένοι και σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν τελειώσει το σχολείο, δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν τα «ψιλά γράμματα» νόμων και αποφάσεων που έβαζαν στο μάτι τις περιουσίες τους.
Αλλωστε ούτε και το Ελληνικό Δημόσιο γνώριζε πως οι Κυκλάδες και η Σύρος πριν από τη σύσταση του ελληνικού κράτους είχαν ιδιαίτερο καθεστώς. Σύμφωνα με ιστορικά έγγραφα, ακόμα και οι Τούρκοι είχαν σεβαστεί τις ιδιοκτησίες των νησιωτών. Οι Κυκλαδίτες και οι Συριανοί καθ’ όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας «είχαν το δικαίωμα της ελεύθερης και απεριόριστης κτήσης και διάθεσης της κυριότητας κινητών και ακινήτων», σύμφωνα με το βιβλίο του δικηγόρου και ιστορικού Ανδρέα Θεόδωρου Δρακάκη, με τίτλο «Η Σύρος επί Τουρκοκρατίας».
Η κίνηση αυτή του Ελληνικού Δημοσίου δημιουργεί προηγούμενο, καθώς κανείς πλέον δεν μπορεί να εγγυηθεί πως μια ωραία πρωία βάσει μιας ευφάνταστης δικαιολογίας, το κράτος δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει κινητή και ακίνητη περιουσία των πολιτών. Επιπροσθέτως, εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός πως πολλές από τις διεκδικούμενες εκτάσεις είναι «φιλέτα» που θα μπορούσαν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ να ξεπουληθούν όσο όσο σε ημέτερους, όπως έγινε με το Ελληνικό, και στη συνέχεια να ξεφυτρώσουν βίλες ή τουριστικά θέρετρα από μπετόν ή να διατεθούν για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ή πάνελ που έχουν καταστρέψει τη μοναδική ελληνική φύση σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά και στα νησιά μας και που σιγά σιγά απειλούν με εξαφάνιση τον πρωτογενή τομέα, όπως είναι η αγροτιά μας.