Συγκλονίζει η συνέντευξη του Π. Ασλανίδη στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη». Κάλεσμα στην εισαγγελέα Αποστολάκη να αναλάβει την υπόθεση των Τεμπών
Δύο χρόνια πέρασαν από το τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, το έγκλημα, όπως δίκαια χαρακτηρίστηκε, και ο χαροκαμένος πατέρας Παύλος Ασλανίδης, ο οποίος έχασε τον γιο του, Δημήτρη, στο έγκλημα των Τεμπών, άνοιξε την καρδιά του στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», σε μια συνέντευξη που τσακίζει κόκαλα και στέλνει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, εν όψει της μεγάλης συγκέντρωσης της 28ης Φεβρουαρίου.
Οι πιο σημαντικές τοποθετήσεις του: «Στις 4 τα ξημερώματα φτάσαμε και η πρώτη εικόνα που συνάντησα ήταν τον Πλακιά να βαράει το κεφάλι του στον τοίχο και να φωνάζει “έχασα τρία κορίτσια, πάνε τα κορίτσια μου”. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ αυτή τη στιγμή, όπως δεν θα ξεχάσω και μετά όλο τον κόσμο που ήταν μαζεμένος στο αμφιθέατρο, την αγωνία, αλλά τότε αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τι είχε συμβεί. Ηξερα για την έκρηξη και τους βαθμούς θερμοκρασίας, για το φορτίο το μάθαμε λίγες μέρες αργότερα, όταν το ακούσαμε στη Βουλή από τον κ. Βελόπουλο. Εγώ δεν πίστευα πλέον τίποτα, ακόμη και τι είχε μέσα στο φέρετρο που μας έδωσαν, μπορεί να ήταν άδειο, από τη στιγμή που δεν έστησαν εκεί νεκροτομείο και δεν πήγαν ιατροδικαστές, ενώ έστειλαν τις φαγάνες και μάζευαν υπολείμματα ανθρώπων και συγκεκριμένα των παιδιών, τα οποία ήταν εκεί όπου κάηκε το βαγόνι. Μας μπήκαν ιδέες και δεν ήθελα να παραλάβω τη στάχτη που μας έδιναν, είπα στη γυναίκα μου ότι θα πάω να πετάξω το φέρετρο έξω από τη Βουλή, αλλά δεν με άφησε, μου είπε “τι είναι αυτά που κάνεις;”, και έτσι η οικογένεια αποφάσισε να κάνουμε μια κηδεία, τύποις, στον Δημήτρη, με τον μικρό μου γιο να λέει “πατέρα, δεν μπόρεσα να κάνω μια αγκαλιά στον αδερφό μου”. Αυτό που μου είπε δεν μπόρεσα ποτέ να το βγάλω από το μυαλό μου».
Ακόμη ανέφερε: «Καλώ την εισαγγελέα Λάρισας, που έχασε το παιδί της, να επανέλθει στην υπόθεση και να τους ξεσκεπάσει όλους, την καλώ επίσης να έρθει αυτοβούλως μαζί μας στις 28 Φεβρουαρίου, στη συγκέντρωση και την πορεία για τα Τέμπη. Πρέπει να πάνε φυλακή οι ένοχοι, έχω να κοιμηθώ δύο χρόνια, πέφτω και βλέπω την πόρτα μήπως έρθει ο Δημήτρης, παίρνω αγκαλιά κάθε μέρα τον άλλο γιο μου και στροβιλίζει στο μυαλό μου αυτό που είπε: “Μπαμπά, δεν μπόρεσα να κάνω μια τελευταία δυνατή αγκαλιά στον Δημήτρη”. Υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που δεν βγήκαν ακόμη στη δημοσιότητα, υπάρχουν φωτογραφίες από 200 οστά ανθρώπων μέσα από τα συντρίμμια, που δεν έγινε έλεγχος σε ποιους ανήκουν, τα έβαζαν δέκα δέκα στα σακουλάκια, ενώ έπρεπε ένα ένα. Υπάρχουν σακούλες χωρίς αρίθμηση με οστά, που δεν τις έχουν στη δικογραφία, από την οποία λείπει το 70% των στοιχείων. Παζλ έκαναν στο νεκροτομείο της Λάρισας.
Η Κόζα Νόστρα της Ιταλίας τα βρήκε με την Κόζα Νόστρα της Ελλάδας, για να αποκρύψουν και να κουκουλώσουν το έγκλημα των Τεμπών, αλλά ο κόσμος θα τους ξεμπροστιάσει με τις συγκεντρώσεις. Είναι ντροπή αυτό που έκαναν δημοσιογράφοι και δικηγόροι με το βίντεο-μοντάζ, με φυτά που δεν κινούνται ενώ περνάει τρένο από δίπλα, με κουνούπια να πετάνε μήνα Φεβρουάριο, αλλά η σκευωρία θα αποκαλυφθεί, γιατί, ενώ ο υπάλληλος κατέθεσε ότι βρήκε το στικάκι 8 Φεβρουαρίου στα.. σκουπίδια, κάποια άλλα σκουπίδια είχαν άλλον στόχο και ήταν εντολή Μητσοτάκη μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε λίγες ημέρες νωρίτερα, όταν είχε πει “μακάρι να βρεθεί ένα βίντεο από τη διαδρομή” και… βρέθηκε αυτό που έβγαλε ο Πορτοσάλτε. Ολοι όμως θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Ο Τασούλας έκρυβε τόσο καιρό στο συρτάρι του στη Βουλή την υπόθεση και δεν άνοιξε ποτέ. Σήμερα είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τι να πεις παραπάνω;».
«Να μπουν στη φυλακή οι ένοχοι»
«Θέλουμε να μπουν φυλακή οι ένοχοι» ήταν το μήνυμα από εκατοντάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών Πέλλας, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης για τα 57 θύματα της τραγωδίας των Τεμπών, τον Φεβρουάριο του 2023. Η πρωτοβουλία της εκδήλωσης ανήκει στην οικογένεια της 23χρονης Ιφιγένειας Μήτσκα, που έχασε τη ζωή της στη φονική σύγκρουση των τρένων, ενώ ο σύντροφός της απεγκλωβίστηκε τραυματισμένος.
«Πιστεύουμε στη Δικαιοσύνη και περιμένουμε» δήλωσε με σπασμένη φωνή η μητέρα της, Λίλιαν Μήτσκα, ενώ ο πατέρας της αδικοχαμένη κοπέλας, Σωτήρης, ανέφερε.«Ο χαμός των παιδιών μας θα δικαιωθεί, όσα εμπόδια κι αν βρούμε μπροστά μας». Στο φουαγιέ του πνευματικού κέντρου υπάρχει έκθεση φωτογραφίας της Ενωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας από το σημείο της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη, ενώ στη σκηνή παρουσιάστηκε ένα θεατρικό όπου 57 μαθητές, φορώντας μαύρες μπλούζες, καθεμιά από τις οποίες φέρει το όνομα ενός θύματος, συγκλόνισαν με την απαγγελία τους, ενώ προβλήθηκε βίντεο με εικόνες από τα θύματα και ακολούθησε χορευτικό δρώμενο. Παρόντες ήταν οι γονείς των αδερφών Πλακιά και της ξαδέρφης τους, καθώς επίσης και άλλοι γονείς, συγγενείς και φίλοι των 57 θυμάτων. Υπενθυμίζεται πως εδώ και λίγες μέρες η βιβλιοθήκη του 3ου ΓΕΛ Γιαννιτσών, του σχολείου όπου φοίτησε η Ιφιγένεια Μήτσκα, φέρει το όνομά της.