Παίζουν καθυστερήσεις και με τις διαδικασίες στη Βουλή για τα Τέμπη!

Στις 4 Μαρτίου η συζήτηση για την προανακριτική και στις 5 η κόντρα των πολιτικών αρχηγών

Σε ένα πανικόβλητο παιχνίδι καθυστερήσεων φαίνεται πως έχει μπει το κυβερνητικό επιτελείο όσον αφορά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που αφορούν τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. Με τον φόβο της 28ης Φεβρουαρίου και των κοινωνικών αντιδράσεων να στοιχειώνει τα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου, η κυβέρνηση κινείται με ρυθμούς χελώνας, «παρασύροντας» επί της ουσίας στην τακτική της ακόμα και τη λειτουργία των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Οπως ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση των συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η συζήτηση για την προανακριτική επιτροπή που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ευθύνες του Χρήστου Τριαντόπουλου ύστερα από αίτημα του ΠΑΣΟΚ θα αρχίσει στις 4 Μαρτίου, ενώ στις 5 Μαρτίου θα διεξαχθεί η προ ημερησίας συζήτηση που αφορά την τραγωδία των Τεμπών. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει στην πραγματικότητα να αποφύγουν μια κοινοβουλευτική αντιπαράθεση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, η οποία ενδεχομένως να στρίμωχνε ακόμα περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κι έτσι επέλεξαν να ορίσουν δύο ημερομηνίες για δύο διαδικασίες που πιθανώς να μη γίνουν ποτέ.

Πορίσματα

Tα πορίσματα του πανεπιστημίου της Γάνδης και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα προηγηθούν και πιθανώς τα ευρήματα σε συνδυασμό με τις μαζικές (όπως αναμένονται) κινητοποιήσεις της 28ης Φεβρουαρίου να πυροδοτήσουν ραγδαίες εξελίξεις και μια πρόταση μομφής, η οποία θα οδηγήσει στις καλένδες τις δύο ημερομηνίες που όρισε η κυβέρνηση. Εκεί φαίνεται να ποντάρει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος άλλωστε σε πρόσφατη δήλωσή του πέταξε επί της ουσίας το γάντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης, καλώντας τα «να έρθουν στη Βουλή να δοκιμάσουν να μας ρίξουν». Την ίδια στιγμή, οι κυβερνητικές αλχημείες με τον ορισμό της προανακριτικής και της προ ημερησίας συζήτησης αντιτίθεται ακόμα και στον Κανονισμό της Βουλής. Εκεί ορίζεται ξεκάθαρα στο άρθρο 143 ότι το αίτημα για τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή πραγματοποιείται εντός 30 ημερών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει καταθέσει το σχετικό αίτημα από τις 27 Ιανουαρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα κυβερνητικά στελέχη εξαπολύουν καταιγισμό πυρών κατά της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για σχέδιο αποσταθεροποίησης και χάους με στόχο την ανατροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Αδωνις Γεωργιάδης επαναλαμβάνει διαρκώς σε υψηλά ντεσιμπέλ ότι δεν υπάρχει κυβερνητική συγκάλυψη, ενώ σε ένα από τα πολλά ξεσπάσματά του άφησε αιχμές και κατά των πολιτών. Τα δημοσκοπικά ευρήματα και η οργή της συντριπτικής πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας δυσαρέστησαν τον υπουργό Υγείας, ο οποίος τόνισε: «Αν ήταν σωστό ό,τι λέει η πλατεία, θα είχε δίκιο η πλατεία που είπε Βαραββά και όχι Ιησού. Δεν πάει έτσι. Λοιπόν, καμιά φορά οι πλατείες μπορεί να λένε και βλακείες, όπως έλεγαν οι “Αγανακτισμένοι”».

Από την πλευρά της η Νίκη Κεραμέως έκανε λόγο για αδιανόητους υπαινιγμούς κατά της κυβέρνησης και εξωπραγματικά σενάρια που δηλητηριάζουν την κοινωνία και τους θεσμούς. Τα δικά του πυρά κατά της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε και ο κ. Θεοδωρικάκος. Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι «η αντιπολίτευση παίζει με την ψυχή και τα συναισθήματα των ανθρώπων για να δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα και δηλητηριάζει με ψέματα και συκοφαντίες τον δημόσιο βίο». Επιπλέον, διαβεβαίωσε πως κανείς δεν έχει κανέναν λόγο να συγκαλύψει τίποτα.


Αοριστολογίες και από τον Τζιτζικώστα

Ρόλο άτυπου κυβερνητικού εκπροσώπου ανέλαβε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος έδωσε σημάδια ζωής θέλοντας να διαβεβαιώσει για την ασφάλεια του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου απαντώντας σε ερωτήσεις των ευρωβουλευτών μελών της Επιτροπής. Ο κ. Τζιτζικώστας υπεραμύνθηκε με ασάφειες τα κυβερνητικά πεπραγμένα, κάνοντας λόγο για διαχρονικά προβλήματα και μελλοντικά σχέδια δράσης.


Σφοδρά πυρά από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση προκαλεί η απεγνωσμένη προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη να ταυτίσει την ασφάλεια της χώρας με την αβέβαιη πολιτική του μοίρα. Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αντιληφθεί ότι ο πρωθυπουργός, παριστάνοντας το θύμα, επιχειρεί να μετατοπίσει το δημόσιο ενδιαφέρον από την ανάγκη να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τους λόγους που τον οδήγησαν στη συγκάλυψη του εγκλήματος, σε μια λυσσώδη επίθεση άνευ αρχών εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων, την οποία σιγοντάρουν εργολαβικά οι έμμισθοι διαδικτυακοί συκοφάντες του Μαξίμου.

Τούτων δοθέντων, διαμηνύουν στον Μητσοτάκη ότι στην απόπειρα να κυλίσει την πολιτική ζωή στον βούρκο δεν θα βρει πρόθυμους συμπαίκτες και υπογραμμίζουν με κλιμακούμενη ένταση το αίτημα να απαλλαγεί η χώρα από τη νοσηρή παρουσία του για να ανασάνουν οι χειμαζόμενοι πολίτες. «Οποτε απειληθεί η εξουσία του Μητσοτάκη, έρχεται στο προσκήνιο η καραμέλα της αποσταθεροποίησης» σχολίασε ειρωνικά ο Ν. Ανδρουλάκης από τη Σάμο, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό έλλειψη σεβασμού στη Δικαιοσύνη.

«Είναι αυτό κράτος που λειτουργεί, όταν μπαίνουν δύο τρένα στην ίδια γραμμή, τη στιγμή που η Ευρώπη τούς έδωσε 54.000.000 ευρώ για να εγκαταστήσουν συστήματα τηλεδιοίκησης; Είναι αυτό κράτος που λειτουργεί και θα βγει και από πάνω ο Μητσοτάκης;» διερωτήθηκε, ενώ την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος Τύπου Κ. Τσουκαλάς σημείωνε: «Την τοξικότητα και την ακραία πόλωση τις καλλιεργεί η κυβέρνηση. Η χώρα χρειάζεται σταθεροποίηση και αυτή συνδυάζεται με το να φύγει αυτή η κυβέρνηση». Από πλευράς του ο Σ. Φάμελλος συνέστησε αυστηρά στην εισαγγελέα Αδειλίνη να μην εμπλέκεται στον κομματικό ανταγωνισμό και να προσέχει τη διάκριση εξουσιών και ζήτησε «να πέσει η κυβέρνηση και να οδηγηθούμε σε εκλογές».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img