● Η ΕΛ.ΑΣ. μπόρεσε τελικά να συλλάβει τον δράστη της δολοφονίας της γυναίκας στο ψυχιατρείο του Δαφνίου, παρά την «γκέλα» που έγινε λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος – κι αυτή η «γκέλα» οφείλεται στην κείμενη νομοθεσία. Ο λόγος γίνεται για τη φωτογραφία του παρανοϊκού φονιά που δημοσιοποιήθηκε, δίχως το όνομά του!
● Αν πολίτης έβλεπε στον δρόμο κάποιον που έμοιαζε με τον δολοφόνο, δεν θα μπορούσε, λόγου χάριν, να φωνάξει το μικρό του όνομα, ώστε να διαπιστώσει αν εκείνος θα ανταποκρινόταν στο κάλεσμα, αν θα έστρεφε το κεφάλι στο άκουσμα του ονόματός του.
● Αυτή η διακριτικότητα με τα προσωπικά δεδομένα των εγκληματιών έχει καταντήσει αληθινό ανέκδοτο. Στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, όταν γίνεται έγκλημα και συλλαμβάνεται κάποιος ή απλώς καταζητείται, δημοσιοποιούνται τα πάντα – όνομα, επίθετο, φωτογραφίες, στοιχεία για τον βίο και την πολιτεία του κ.ά.
● Εδώ, μετά το πέρασμα από την εξουσία του ολετήρα Σημίτη, τον οποίο τόσο θαύμαζε και θαυμάζει ο Μητσοτάκης, το μόνο που μαθαίνουν οι πολίτες για υπόπτους διάπραξης εγκλημάτων, καταζητουμένους ή ακόμα και ομολογήσαντες είναι η… ηλικία τους. Διαβάζουμε στο διαδίκτυο και στα έντυπα ΜΜΕ, και μαθαίνουμε από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις για τον «37χρονο», τη «40χρονη» και δεν συμμαζεύεται. Αυτή η φάρσα κάπου πρέπει να τελειώσει.
● Πάντως, πρέπει να το «πιστώσουμε» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το αστυνομικό δελτίο είναι πολύ πλούσιο. Ο ματοβαμμένος πλούτος του φαίνεται παρά τις αοριστίες που καλύπτουν την ταυτότητα των εγκληματιών και τις υποψίες για… κουκουλώματα κακουργημάτων που αιωρούνται εδώ και χρόνια.
● Το έγκλημα ακμάζει στην «Ελλάδα 2.0» των «αρίστων». Εχει ανέβει και ποιοτικά και ποσοτικά. Οποιος αμφιβάλλει δεν έχει παρά να ρίξει μια πρόχειρη ματιά στην επικαιρότητα. Αν συνεχίσει να αμφιβάλλει και είναι και γενναίος, μπορεί να κάνει την αποκοτιά να βολτάρει στο κέντρο των Αθηνών μετά τη δύση του ηλίου… Τότε, η σκληρή πραγματικότητα θα άρει τις αμφιβολίες του…
π