Ο καθηγητής κατήγγειλε την τοποθέτηση ημετέρων στην Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου. «Μην ακούτε το αφήγημα ότι εξασθενεί η σεισμική ακολουθία». Νέος ισχυρός σεισμός 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε χθες το μεσημέρι
Βγήκαν τα μαχαίρια ανάμεσα στους σεισμολόγους, καθώς συνεχίζονται οι ισχυροί σεισμοί, αν και κάποιοι μιλούσαν για αποκλιμάκωση, με τον Ακη Τσελέντη να… ξεσπά για κυβερνητικά άτομα στην Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου. «Να προσέχετε, υπακούοντας στις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου» ανέφερε χθες το πρωί σε ανάρτησή του, «αν και μπασταρδεμένης με εμβόλιμα τοποθετημένα κυβερνητικά άτομα. Πού είναι τα ΦΕΚ τους;» συμπλήρωσε, αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης και συναδέλφων του.
«Οπως έφαγε και τον καθηγητή Βαρώτσο από την Ακαδημία για να βγάλει… συγγενή, που μας πουλά και μούρη τώρα» προσθέτει. Στην ίδια ανάρτηση προσθέτει ότι «ισχύει η χθεσινή μου ανάρτηση (η οποία επιβεβαιώθηκε με το 5άρι και τα πολλά γεγονότα πάνω από 4,5 R)», παραθέτοντας το σχετικό λινκ. Είχε προηγηθεί ανάρτησή του την περασμένη Παρασκευή, στην οποία ο κ. Τσελέντης είχε γράψει: «Με εντολή του αρμόδιου υπουργού εμβολίζεται η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου με την τοποθέτηση γνωστού, ακαδημαϊκού, κυβερνητικού συγγενή και των παρατρεχάμενών του σαν νέα μέλη της».
Μία ημέρα μετά, το Σάββατο, επανήλθε, καταγγέλλοντας: «Μου έκανε άσχημη εντύπωση όταν χθες αποκάλυψα στην ανάρτησή μου την προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση να διεμβολίσουν την επιτροπή, τοποθετώντας αυθαίρετα άτομο με συγγενική σχέση με την ηγεσία και τους παρατρεχάμενούς του, κανένας δεν αντέδρασε εκτός από τον πρόεδρο της επιτροπής, τον Ευθύμη τον Λέκκα, που επενέβη σε επίπεδο υπουργού».
Παρέμβαση
Στο μεταξύ ο διορισμένος από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια εκπρόσωπος των δύο Επιτροπών (Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) Κώστας Παπαζάχος προειδοποίησε χθες πως «η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί για εβδομάδες». «Οταν λέμε ότι κάτι θα κρατήσει καιρό, δημιουργείται η ψευδαίσθηση στον κόσμο ότι κάτι θα αλλάξει μέρα με τη μέρα. Είτε είναι σμηνοσειρά είτε προσεισμική ακολουθία, κρατάει εβδομάδες, καμιά φορά και μήνες. Είναι δυσάρεστο το μήνυμα, αλλά έτσι είναι. Η ακολουθία θα συνεχίσει και μάλιστα με αυτόν τον χαρακτήρα. Επειδή έχει έναν συγκεκριμένο μηχανισμό που δημιουργείται, υπάρχουν επεισοδιακές γενέσεις σεισμών, δηλαδή γίνονται σε ομαδούλες. Μέσα σε δύο τρεις ώρες θα γίνουν ένα πεντάρι, ένα τεσσάρι κ.λπ. και μετά θα περάσουν 12-16 ώρες, θα ηρεμήσει η ακολουθία και μετά θα ξαναγίνουν κάποιοι σεισμοί και κάθε φορά θα έχουμε αυτή την παρεξήγηση» τόνισε ο κ. Παπαζάχος. «Πρέπει να προσανατολιστούμε κι εμείς και η τοπική κοινωνία ότι έτσι, με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξει, αν υπάρξει, αποκλιμάκωση. Δεν είναι κάτι το οποίο αύριο θα αλλάξει ξαφνικά και θα σβήσει η ακολουθία» συμπλήρωσε.
«Είναι πάρα πολύ νωρίς για να ξέρουμε πότε θα σταματήσει αυτό το σεισμικό σμήνος. Αυτό την προηγούμενη φορά, το 2011, συνολικά κράτησε σχεδόν έναν χρόνο» τόνισε, από την πλευρά του, ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Κωνσταντίνος Συνολάκης. «Εχουμε μία μείωση του ρυθμού σεισμικότητας, αυτό όμως που χρειάζεται είναι να σιγουρευτούμε ότι θα πορευτεί έτσι μειούμενη η ακολουθία και τις επόμενες μέρες» υποστήριξε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης, σημειώνοντας ότι «αν έχει αρχίσει από την Παρασκευή, που κατά πάσα πιθανότητα φαίνεται ότι μείωσε, είναι καλά τα νέα ότι θα έχουμε πιο σύντομα το τέλος αυτής της κρίσης». Στο μεταξύ νέος ισχυρός σεισμός 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε χθες στις 13.23, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, με το επίκεντρο 11 χλμ. νότια από την Αρκεσίνη Αμοργού και εστιακό βάθος στα 17,7 χλμ. Πέντε λεπτά αργότερα, στις 13.28, ακολούθησε νέος σεισμός ανοιχτά της Σαντορίνης, που άγγιξε τα 4 Ρίχτερ, και στις 13.43 νέος σεισμός 4,3 Ρίχτερ, και πάλι 11 χλμ. νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ έγινε αισθητός και στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται πως και προχθές, Κυριακή, είχε σημειωθεί σεισμός 5 Ρίχτερ, ενώ στις 5 Φεβρουαρίου είχε σημειωθεί δόνηση μεγέθους 5,2 Ρίχτερ. Σχολιάζοντας την εξέλιξη του φαινομένου, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε σε χθεσινή ανάρτησή του: «Σεισμοί Σαντορίνης – Αμοργού. Η σεισμική δράση μετά τον ισχυρότερο μέχρι τώρα σεισμό, μεγέθους 5,2, στις 5/2/2025, χαρακτηρίζεται από (α) σχετική μείωση τουλάχιστον των σεισμών με μέγεθος μεγαλύτερου του 3,0, (β) από την ελαφρά πτώση του μέσου μεγέθους των σεισμών. Παρά το ότι χθες 9/2/2025 έγινε ακόμα ένας σεισμός μεγέθους 5.0, οι διαπιστώσεις (α) και (β) αποτελούν μια πρώτη ένδειξη ότι η συμπεριφορά της σεισμικής δράσης αλλάζει μετά τον ισχυρό σεισμό στις 5/2/2025, εμφανίζοντας το πρώτο σημάδι μετασεισμικής ακολουθίας, αντί των σαφών χαρακτηριστικών προσεισμικής ακολουθίας, που εμφάνισε πριν από τον ισχυρό σεισμό. Η ανάλυση επικαιροποιείται τακτικά για την επικύρωση ή όχι αυτών των ενδείξεων.
Επιπλέον, ουδεμία ένδειξη προκύπτει ότι αυξάνει ο ηφαιστειακός κίνδυνος».
Κλειστά τα σχολεία
Υπενθυμίζεται πως με απόφαση της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου από χθες μέχρι και την Παρασκευή παραμένουν κλειστά τα σχολεία σε Θήρα, Ιο, Ανάφη και Αμοργό. Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου στις 6 σήμερα το απόγευμα για να κρίνει την εξέλιξη του φαινομένου και τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση σεισμικού κινδύνου, εφόσον απαιτηθούν.