SOS για την ασφάλεια των πτήσεων

Η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας χτυπά καμπανάκι για τις δυσλειτουργίες στο σύστημα στη χώρα μας

Τον κώδωνα του κινδύνου για το επίπεδο ασφάλειας των αεροπορικών κινήσεων στην Ελλάδα κρούουν ακόμη μια φορά οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Με αφορμή την πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία στην Ουάσινγκτον, η Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ) επισημαίνει τις δυσλειτουργίες στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη χώρα μας, τόσο λόγω της υποστελέχωσης της εν λόγω υπηρεσίας όσο και λόγω του απαρχαιωμένου εξοπλισμού επιτήρησης και επικοινωνίας.

«Δυστυχώς, στη χώρα μας, παρά τον τρέχοντα διαγωνισμό ΑΣΕΠ για πρόσληψη 97 ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, η υποστελέχωση βρίσκεται σε επίπεδα που δεν επιτρέπουν την εξυπηρέτηση της ζήτησης της αεροπορικής κίνησης. Η εκπαίδευση των νέων ελεγκτών είναι πολυετής και η καλοκαιρινή περίοδος του 2025 θα βρει στα μικρόφωνα το ίδιο, ελλιπές και μεγάλου μέσου όρου ηλικίας προσωπικό» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ενωση. Σε αυτό προστίθεται, όπως επισημαίνει, και η χρήση απαρχαιωμένου εξοπλισμού επιτήρησης και επικοινωνιών, με πολλά και καθημερινά προβλήματα, για τα οποία ακόμα δεν φαίνεται φως στο τούνελ.

«Ενδεικτικά να αναφέρουμε ως παράδειγμα ότι στην τερματική περιοχή της Αθήνας, εξαιτίας του παρωχημένου εξοπλισμού, υφίσταται σύστημα προειδοποίησης εμπλοκών, μη επιχειρησιακό και ο ελεγκτής που εργάζεται δεν λαμβάνει καμία ειδοποίηση από το σύστημα ότι αεροσκάφη βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης, επομένως η αποφυγή συμβάντων εξαρτάται αποκλειστικά από την επιχειρησιακή δεινότητα και ετοιμότητα του ελεγκτή» συμπληρώνει η ΕΕΕΚΕ. Κατηγορεί, δε, τη Διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ότι επιχείρησε μονομερώς να επιβάλει αύξηση ωραρίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, σε ένα προσωπικό με υψηλό δείκτη κόπωσης.

Απαντώντας η ΥΠΑ αφήνει να εννοηθεί ότι η καταγγελία της Ενωσης των ελεγκτών εξυπηρετεί συνδικαλιστικές σκοπιμότητες, υπογραμμίζοντας ότι ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων ασφαλείας προχωρά με ταχείς ρυθμούς, με γνώμονα την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση της αυξημένης κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια. «Η Ελλάδα υλοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων σε συστήματα αεροναυτιλίας μέσα από 13 κομβικά έργα εκσυγχρονισμού για την προσεχή πενταετία 2025-2029 προϋπολογισμού 313.000.000 ευρώ. Από το σύνολο των 13 αυτών έργων, τα οκτώ ήταν στάσιμα μόλις ένα έτος πριν και σε δικαστικές διαδικασίες που κάποιες εξ αυτών διήρκεσαν περισσότερο από έξι έτη. Πλέον, όλα τα έργα επανεκκινούν, συμβασιοποιούνται και εκτελούνται απρόσκοπτα, ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις του παρελθόντος με ταχείς ρυθμούς, προκειμένου να ενισχυθούν περαιτέρω οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και η ασφάλεια πτήσεων» σημειώνει, μεταξύ άλλων, η ΥΠΑ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα