Η τριμερής, φραγμός στα σχέδια Ερντογάν

Στη Σύνοδο Κορυφής του σχήματος συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου βρίσκεται σήμερα ο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Στη 10η Σύνοδο Κορυφής του τριμερούς σχήματος συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, που διεξάγεται στο Κάιρο, συμμετέχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει και διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Η τριμερής συνάντηση κορυφής διεξάγεται σε μια συγκυρία που το τοπίο στη Μέση Ανατολή αναδιαμορφώνεται και η κατάσταση στη Συρία παραμένει ρευστή, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και Νίκος Χριστοδουλίδης, θα στείλουν μήνυμα για τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου ως άξονα σταθερότητας σε μια περίοδο ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή και εν μέσω κρίσεων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Για την Ελλάδα και την Κύπρο η συνάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία, κυρίως καθώς θα επιδιωχθεί να διατυπωθεί μία καθαρή στάση της Αιγύπτου έναντι των σχεδίων της Τουρκίας για ένα τουρκοσυριακό μνημόνιο, που θα απομονώνει την Κύπρο από την ΑΟΖ (θυμίζουμε ότι η Αίγυπτος έχει καταδικάσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο). Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Η Αίγυπτος επίσης δεν είναι αδιάφορη για τις εξελίξεις στη Συρία λόγω των σχέσεων της νέας ηγεσίας της χώρας αυτής με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες αναμένεται να ενισχύσουν τη συνεργασία των χωρών με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας – τομέας στον οποίο κυριαρχεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου GREGY, το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας ενεργειακή γέφυρα της Αιγύπτου με την Ευρώπη. Το θέμα αυτό είναι βασική προτεραιότητα της χώρας μας και θα συζητηθεί και στη διμερή συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι, που θα προηγηθεί της τριμερούς.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Συρία είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, ενώ ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη μιας συμπεριληπτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή όλων των Σύρων και θα επισημάνει πως η νέα ηγεσία της Συρίας πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων. Η τελευταία επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2024, στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης Ε.Ε. – Αιγύπτου. Για τη συμφωνία αυτή, αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα πρωτοστάτησε υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία της σταθερότητας της Αιγύπτου για την Ευρώπη, καθώς και τη σημασία του Καΐρου στη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών προς ευρωπαϊκές χώρες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα